Dnes si detailněji představíme rumy, které k letošnímu roků vydává společnost Albert Michler Rum jako svoji Single Cask Collection 2022. Jde o 4 zajímavé láhve, 4 rozdílné rumy v sudové síle, které již brzy budete moci zakoupit. Pojďme tedy na to.

Původ rumu

ALBERT MICHLER DISTILLERY INT. Ltd.

Albert Michler je jednou z nejstarších palíren bývalého Rakousko-Uherska. Společnost Albert Michler, založená v roce 1863 ve Slezsku, dodávala rum císařskému dvoru a námořnictvu. Dnes Albert Michler podporuje tuto tradici tím, že získává pouze ty nejlepší rumy z Jamajky, Barbadosu, Trinidadu a Tobaga a Dominikánské republiky. V současné době se likéry a lihoviny Albert Michler vyrábějí ve Velké Británii, ale s velkou úctou ke svým předkům a kořenům, protože dřívější tradice jsou pro společnost zavazující. 

V roce 1863 se Albert Michler rozhodl založit továrnu na likéry v Buchsdorfu ve Slezsku. Toto místo vybral zejména proto, protože na území Horního Slezska byla země plná vody a nabízela dostatek přírodních bylin a koření nezbytných pro výrobu likéru a lihovin. Albert Michler byl velice významný podnikatel. Jeho otec, Franz Michler, byl známý statkář v Buchsdorfu. Albert byl také velmi zručný statkář po otci, ale ještě více známější jako výrobce světoznámého likéru „Original Buchsdorfer Magenbitter“. Tento likér měl nejen lahodnou chuť, ale měl i léčivé vlastnosti. V dřívějších dobách, kdy po rakousko-pruské válce v roce 1866 zuřila celým regionem cholera a tak Albert Michler zřídil nouzovou nemocnici pro nakažené vojáky. Přivolal lékaře a nařídil sestrám, aby pacienty ošetřovaly jeho bylinným likérem. Úspěch těchto alternativních metod byl prokázán záchranou mnoha životů. „Albert Michler Likör-, Rum und Spiritusfabrik“ byl jedním z nejstarších lihovarů a skladů rumu v rakouském Slezsku. Albert Michler dodával rumy a vybrané likéry císařskému a královskému dvoru a rakousko-uherskému císařskému námořnictvu. 

Jak vše vzniklo?

Za rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují. Tedy pojďme se mrknout na jednotlivé rumy.

Albert Michler Fiji South Pacific 2010 (Cask 7)

Tento rum vznikl z melasy kolonovou destilací, která proběhla v prosince roku 2010 v palírně South Pacific. Následně byl uložen do dubových sudů a zrál zhruba 6 let v tropickém klimatu. Pak byl rum uložen do Vatů a v roce 2017 převezen do Liverpoolu, kde jím byly naplněny dubové sudy po bourbonu. Zde si poležel až do roku 2022, kdy byl rum nalahvován v sudové síle 68% alkoholu. Rum není uměle dobarvován, ani doslazován.

Albert Michler Fiji South Pacific 2012 (Cask 12)

Tento rum byl vyroben z melasy kolonovou destilací, která proběhla v červenci roku 2012 v palírně South Pacific. Následně byl uložen do dubových sudů a zrál zhruba 2 roky v tropickém klimatu. Pak byl rum uložen do Vatů a čekal na svou cestu do Spojeného království. Tam rum putoval v roce 2017, kde jím byly naplněny dubové sudy po bourbonu. Zde si poležel až do roku 2022, kdy byl rum nalahvován v sudové síle 66,7% alkoholu. Rum není uměle dobarvován, ani doslazován.

Albert Michler Guyana Uitvlugt 1998 (Cask 97)

Tento rum vznikl z melasy kotlíkovou destilací, která proběhla v lednu roku 1998 v palírně Uitvlugt Distillery. Následně byl uložen do dubových sudů po bourbonu a zrál dlouhých 10 let v tropickém klimatu. Pak byl rum roku 2008 převezen do Velké Británie, kde zrál v dubových sudech dalších 13 let. Rum byl nalahvován roku 2022 v sudové síle 58,6% alkoholu. Rum není uměle dobarvován, ani doslazován.

Albert Michler Jamaica, New Yarmouth 1994 (Cask 435060)

Tento rum byl vyroben z melasy kotlíkovou destilací, která proběhla v listopadu roku 1994 v palírně New Yarmouth. Následně byl uložen do dubových sudů po bourbonu a zrál dlouhých 16 let v tropickém klimatu. Pak byl rum v roce 2010 převezen do Velké Británie, kde jím naplnili recyklované dubové rumové sudy, ve kterých zrál až do letošního roku. Recyklované sudy jsou zajímavý pojem. Někdy jim dorazí sudy ne v zcela nejlepší kondici. Tedy je rozeberou, vybrousí, opraví a následně opět smontují s podílem staých sudů. Následně je znovu vypálí, což dodá rumu zase trošku jiné aroma. Rum byl nalahvován v sudové síle 67,8% alkoholu, není uměle dobarvován, ani doslazován.

Barva

Na první pohled je vcelku jasné, že nejtmavější rum je NY z Jamajky. Rozhodně se na tom podepsalo dlouhé stáří a také recyklované sudy, které se znovu vypalovaly. Ostatní tři rumy jsou si překvapivě barevně dost podobné.

Vůně

Albert Michler Fiji South Pacific 2010 (Cask 7)

Ve vůni je znatelná sladkost, vysoký obsah alkoholu a štiplavost. Výrazný je karamelový základ, spousta mléčné čokolády, vanilky a dřevitá složka. Dřevo není kdo ví jak příliš vyzrálé, cítím takovou decentní tříslovinu. Je cítit lehká zakouřenost, poměrně dost citrusů (až lehce kyselkavý tón) a další tropické ovoce.

Albert Michler Fiji South Pacific 2012 (Cask 12)

I zde při prvním přičuchnutí jde cítit sladká, silná vůně. Ovšem je o něco více jemný a méně výrazný, než 2010. V základu jde cítit med, dřevitost a vcelku dost ovoce. Díky tomu je rum poměrně příjemně svěží. Zaznamenal jsem především bobuloviny, lehce však i tropické ovoce. Mléčné čokolády je zde ještě více, než ve 2010. Zakouřená složka je zde však ještě více decentní, než ve starším bratříčkovi.

Albert Michler Guyana Uitvlugt 1998 (Cask 97)

Tohle je velice příjemná záležitost. Vůně poměrně dost sladká, silná, velmi hutná a těžká. Je cítit stopa klasické Guyany, hodně melasy, vanilky, poměrně dost vyzrálé dřevo, kouřovitost a těžká půda. Vůně je dost kořenitá, decentně zatuchlá, z ovoce převládá především sladší tropické ovoce. Vše doplňuje spálený karamel a hořká čokoláda.

Albert Michler Jamaica, New Yarmouth 1994 (Cask 435060)

Nooo tak tohle se mi trefilo do nosu. Středně sladká, velmi výrazná vůně, která je těžká, hutná, přiměřeně esterová a štiplavá v nose. Velmi výrazná melasa a velmi vyzrálé, zatuchlé dřevo. Tropické ovoce jako ananas, zralé banány, citrusy hrají podstatnou roli. Cítit jde také decentní rostlinná složka a aroma po vypáleném sudu. Velmi příjemná Jamajka.

Chuť

Albert Michler Fiji South Pacific 2010 (Cask 7)

První doušek je silný, sladký, lehce pichlavý na jazyku. Po polknutí hezky zahřeje. Výrazná je melasa, dřevo a mléčná čokoláda s máslovou vanilkou. Ovocitá složka je trošku slabší než ve vůni, cítím především tropické ovoce. Jsou to zejména citrusy a náznak banánů. Zaznamenal jsem v pozadí i závan mandlí a lehce pikantní kořenité aroma. Závěr je středně dlouhý, poměrně výrazný.

Albert Michler Fiji South Pacific 2012 (Cask 12)

Ne tak výrazná a silná, jako je 2010. Ale v základu jsou si vcelku podobné. Sladší, silný profil, výrazný karamel, dřevitost, hodně mléčné čokolády a také dost ovoce. Zejména citrusy a bobule. Řekl bych, že působí více svěže a ovocně, než 2010. i zde jsou v pozadí cítit ořechy, krémová vanilka a lehká svěží pikantnost. Závěr je zde podobný, jako u předchozího vzorečku.

Albert Michler Guyana Uitvlugt 1998 (Cask 97)

Trošku překvapivě je sladší při prvním doušku, než by se dalo očekávat. Zároveň je chuť velmi těžká, hutná, lehce štiplavá a hřejivá. Velice výrazný je karamel, který je lehce spálený, výrazné staré dubové dřevo, vanilka a mix koření. V pozadí jsem ucítil i jemné tóny marcipánu a kávy. Závěr je taky středně dlouhý, možná bych jej očekával lehce výraznější.

Albert Michler Jamaica, New Yarmouth 1994 (Cask 435060)

Již při prvním doušku jsem přesně věděl, že tohle bude moje krevní skupina. Výrazná, silná, ale vyvážená chuť, esterů tak akorát, velmi výrazné vyzrálé dubové dřevo, tohle je skvělé. Sladkost je spíše na začátku, pak přechází do takové té esterové suchosti na patře. Voňavé tropické ovoce jako ananas, banán, papája skvěle ladí s příjemnou chutí po vypálených sudech a vanilkou. Spálený karamel jde maličko až do hořka, ale rozhodně to není na škodu. S tou zatuchlostí to funguje skvěle. Závěr je příjemně výrazný a dlouhý, tohle mě skutečně moc baví.

Láhev

Láhve mají stejný tvar, takový ten klasický, který již u tohoto výrobce dobře známe. I etiketa je u všech láhví ve stejném designu, liší se pouze popisky a barevným laděním. Na etiketě vyčtete prakticky veškeré důležité informace o tomto rumu a to se mi líbí. Všechny čtyři rumy jsou dodávány v dárkových krabicích, které jsou navrženy ve stejném designu i barvě, jako láhve.

Hodnocení

Albert Michler Jamaica, New Yarmouth 1994 – 94/100 bodů

Albert Michler Guyana Uitvlugt 1998 – 91/100 bodů

Albert Michler Fiji South Pacific 2012 – 90/100 bodů

Albert Michler Fiji South Pacific 2010 – 89/100 bodů

Cena

Albert Michler Fiji South Pacific 2010 – 2450,-Kč

Albert Michler Fiji South Pacific 2012 – 2300,-Kč

Albert Michler Guyana Uitvlugt 1998 – 3675,-Kč

Albert Michler Jamaica, New Yarmouth 1994 – 7050,-Kč

http://www.rumczsk.cz/rum/?fbclid=IwAR1w5OQKZ7Zh8p3moOsom6SnQOfFgDi-E5TeNXLmaXPoGelLsvmW_glJIUE

https://eshop.rjelinek.cz/albert-michler/?fbclid=IwAR22MVnMwICx8__DvzCON1SnqJzfD-pJ-DBxJrLYWeKOcaIjBsw-rKuZ1mM

Závěr

Jsem neskutečně rád, že mi bylo umožněno tuto novou čtveřici ochutnat. Jde vidět, že Albert Michler ty Single Casky opravdu umí. Nejdříve jsem se zamiloval do toho našeho vyhlášeného Trinidadu pro RUM CZ/SK a teď naprosto famózní Jamajka, parádní Guyana a velmi příjemné duo z Fiji. Jsem rád, že se zde hledí na transparentnost, že jsou rumy ponechány v sudové síle a že se to tak povedlo. Pokud jste milovníky spíše uhlazenějších, jemnějších rumů s hodně čokoládou a ovocem, doporučuji sáhnout po obou Fiji. Pokud však hledáte výrazné, těžké aroma s kořením, estery, velmi vyzrálým dřevem, pak určitě zvolte NY nebo Uitvlugt.

Info o rumu

Výrobce Albert Michler
Typ Britský typ
Chutě Esterové, Kořeněné, Silný, Sladké
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice
Balení Krabice
Jedinečnost Single Cask
Síla 58,6 %, 66,7 %, 67,8 %, 68 %
Staření a stáří Sudy po bourbonu, Vypálené sudy
Lokalita , ,
Publikováno: 21. listopadu 2022 Aktualizováno: 5. prosince 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 6

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články