Recenze: Cihuatan Nikté
Cihuatán Nikté je směs 4 rumů o stáří mezi 12 a 15 lety. Zraje v sudech po Bourbonu a také v nových sudech z amerického dubu. Celkem bylo této limitované edice vyrobeno 17914 lahví.
Číst dáleObsah
Salvador je nejmenší země Střední Ameriky. Salvadorská republika sousedí na východě a severu s Hondurasem a na západě s Guatemalou. Na jihu jsou břehy omývány Tichým oceánem.
Většinu země tvoří sopečná vrchovina, jejíž povrch je hluboce členitý říčními údolími. Uvnitř vysočiny se tyčí dva řetězce kuželů sopek. V zemi je více než 25 aktivních sopek, pro které je Salvador nazýván “zemí sopek”. Jezera se nacházejí v mezihorských prohlubních naplněných sopečným popelem. Často dochází k zemětřesení a sopečným erupcím.
V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil (příbuzný aztéčtině) „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Díky bohyni celé údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.
Palírna a sklad rumů se nachází v údolí Cihuatán ve výšce 305 metrů nad mořem. Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii LICORERA CIHUATÁN S.A. DE C.V., jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Gabriela Ayala na pozici Master Blender bedlivě dohlíží nad procesem fermentace, ale také destilace, která probíhá column still metodou. V současné době mají dva sklady pro staření rumů.
V Cihuatánu vyrábí dva typy čerstvého rumu – lehký a těžký rum. Lehkému říkají „Nantli“, což v nahuatu znamená matka. Ten je téměř čistý a zraje v nových sudech z amerického dubu. Těžkému rumu říkají „Tajtli“, což v nahuatu znamená otec. Tento rum nechávají zrát v sudech po bourbonu. Obsahuje etanol a žádoucí nečistoty, díky nimž je komplexnější, s patrnými tóny trávy. Oba tyto čerstvé rumy ukládají do sudů po naředění vodou na 65 % alkoholu. Andělská daň zde dosahuje hodnoty 7 – 8% ročně.
Master blenderka rumů Cihuatán Gabriela Ayala je promovanou inženýrkou chemie. Juan Alfredo Pacas, viceprezident společnosti Licorera Cihuatán, o ní říká, že dokáže úžasným způsobem promítnout své emoce do finální podoby rumů.
Gabriela nejdříve pracovala v oddělení pro vývoj nových produktů ve společnosti, která v Salvadoru produkuje cukr. O pozici master blendera se Gabriela dočetla v novinách. Týdny prý koukala na inzerát poptávající technologa chemické výroby, který by se nezalekl nejistoty spjaté s novými projekty. O rumu v něm ale nebylo ani zmínky. Asi po měsíci Gabriela ze zvědavosti poslala svůj životopis. Následující den ji pozvali na pohovor s Juanem Alfredem Pacasem. Povídali si o salvadorském cukrovarnickém průmyslu a Juan Gabriele řekl o svých plánech s vytvořením typického salvadorského rumu. V červenci roku 2014, po mnoha testech a pohovorech, Gabriela začala pro společnost Ron Cihuatán pracovat. Gabriela se snaží do rumů dávat svoje vlastní pocity, emoce a vše v souladu s mayskou kulturou.
Řada z nás ji mohla poznat v online degustaci rumů RumRock Live Cihuatán, nebo osobně na letošním pražském Rumfestu.
Cihuatán Alux je nejnovější limitovanou edicí rumu, který se inspiruje mayskou legendou o Aluxech. Aluxové byli strážní bohové všech polí. Údajně žili v kukuřičných a kakaových polích, protože ty byly považovány za nejposvátnější plodiny. Na samém počátku každé sklizně Mayové uspořádali velikou hostinu a slavnost jako poděkování Aluxům za ochranu jejich polí. Master blenderka rumů Cihuatán Gabriela Ayala se při tvorbě tohoto rumu nechala inspirovat pochutinami, které se podávaly na těchto hostinách. Zejména pochoutkou známou jako “tiste”, což byl lahodný horký nápoj vyrobený z místní kukuřice a kakaa. Cihuatán Alux je tedy darem vzdávajícím poctu těmto bohům.
Tento rum je destilovaný Column Still metodou, následně dozrává dlouhých 15 let v sudech po Oloroso sherry a v sudech po koňaku. Lahvuje se v síle 43,2%, vyrobeno bylo celkem 12 589 láhví a každá z nich má svoje unikátní číslo.
Ač na fotce se může zdát rum tmavý, v přirozeném světle je takový světle medový se zlatými odlesky. Kapičky po prokroužení stékají pomaličku a nepravidelně dolů po stěně sklenice.
Již při prvním přivonění se zdá velmi jemná, sladší a kořenitá. V základu jde cítit vyzrálé dřevo, karamel a vcelku dominantně vystupuje i zrání po koňaku. Zrání po sherry se zde projevuje opravdu jen decentně. Ve vůni dále dominuje mléčná čokoláda, vanilka, sladké ořechy (zejména mandle a kešu) a skořicový závan. Celkově je vůně příjemně intenzivní a vyvážená.
Při prvním doušku se zdá také velmi jemná, sladší, ale na jazyku se přece jen projeví velmi decentní štiplavostí. I zde je dominantní vyzrálé dřevo a karamel. Ovšem v chuti se mi přehodily intenzity jednotlivých zrání. Dominuje sherry a koňak je spíše jako dobarvení v pozadí. Opět je výrazná kakao a již spíše hořká čokoláda. S tou příjemně ladí také vanilka, máslo, skořice a závan ořechů. V pozadí cítím docela jemný závan kouře a lehkou pikantnost. Poměrně mile mě vzhledem k nižším % alkoholu překvapil závěr, který je příjemně dlouhý s výraznou nasládlou dochutí na patře.
Tvar láhve je stejný, jak jej u rumů Cihuatán již dobře známe. Je to další z uměleckých děl této značky, ve kterém můžete najít hned několik lehce skrytých detailů. Samozřejmě i design láhve je inspirován mayskou pověstí o Aluxech. Na krásně barevné etiketě v mozaikovém motivu můžete objevit obrázky kukuřice a kakaa, což byly ty nejvíce uctívané plodiny, jak jsem zmiňoval již výše. Na etiketě můžete také objevit znázornění zvířat, na která se bohové nejčastěji přeměňovali, aby uchránili pole s úrodou. Konkrétně je to papoušek Ara a jaguár. Barevně je láhev laděna do světle hnědé, takové světlejší kakaové barvy. Na dřevěném uzávěru s korkem nechybí logo a název značky Cihuatán. Rum je dodáván v krásné dárkové tubě navržené ve stejném designu, jako je láhev samotná.
Tato limitovaná edice se dá stále pořídit za příjemnou cenu 1990,-Kč hned na několika eshopech.
Značka Cihuatán opět dokazuje, že nedělá pouze nádherné designy svých produktů s prvky mayské kultury, ale že umí produkovat opravdu dobré rumy. Alux je za mě opravdu povedený rum, který i přes “nížší” % alkoholu dokáže směle a bez problémů představit svůj bohatý profil. Velice se mi líbí, že opravdu v rumu cítíte ty jednotlivé složky, které odkazují k příběhu kolem názvu tohoto rumu. Možná až na tu kukuřici, to jsem tam úplně nezaznamenal. Každopádně za dobrou cenu dostanete velice příjemný, 15 let starý rum, který má navíc nádherný design a je dodáván v dárkové tubě. Pokud máte rádi rumy Cihuatán, tento by vám rozhodně neměl chybět. Za mě je to možná zatím celkově nejpovedenější rum této značky (vyjma Folklore) a to mám Nikté opravdu velice rád.