Venezuela (celým názvem Bolívarovská republika Venezuela). Země, na jejíž půdě v roce 1498 poprvé stanul Kryštof Kolumbus, se rozkládá na pevnině Jižní Ameriky. Leží severně od Brazílie, mezi Kolumbií a Guayanou a její pobřeží omývá Karibské moře. Pojmenování Venezuela údajně znamená Malé Benátky (Venezia) a to díky podobnosti, kterou kolonizátoři a obyvatelé připisovali indiánským obydlím v přístavu Maracaibo s významným historickým centrem Itálie.
Obydlí původních obyvatel v přístavu Maracaibo
Venezuela představuje splynutí jedinečné fauny a flóry, tradiční kultury i moderního turistického života západního stylu. Nese si pověst “nejyankeeovštější” země Jižní Ameriky. Můžete zde objevit plno exotických přírodních scenérií – tropické deštné pralesy oblasti Amazonie, nejvyšší vodopád na světě Salto Angel (979 m), savany i vysoká pohoří a prostředí původních indiánských vesnic a koloniálního města Caracas.
Venezuela
Diplomático je nezávislá, rodinná značka, která řídí celý výrobní proces od pole s třtinou až po samotnou láhev. Váží si kvality a autenticity, starají se o místní komunitu a chrání také životní prostředí pomocí udržitelných výrobních postupů. O tom však až za chvíli. Nejprve několik informací k samotné palírně.
Lihovar
Lihovar Diplomático leží na úpatí pohoří And ve Venezuele, kde teče ta nejčistší voda. Jeho umístění bylo pečlivě vybráno díky jeho těsné blízkosti hlavních závodů na zpracování cukru v této oblasti.
Andy
Tento lihovar vlastnila společnost Licorerías Unidas SA (LUSA), která byla založena v roce 1959. Lihovar vlastnila prostřednictvím svého hlavního akcionáře, společnosti Seagram’s International (jedna z největších společností na výrobu vína a lihovin na světě). V roce 2002 byla společnost LUSA prodána skupině venezuelských podnikatelů a stala se 100% soukromou venezuelskou společností se současným názvem: Destilerías Unidas SA (DUSA). Společnost je velmi hrdá na to, že je nezávislým rodinným provozovatelem.
Pohled na destilerii
Cukrová třtina
DUSA pěstuje až deset odrůd cukrové třtiny, ale většinu času používá zejména 3 odrůdy: Romana, Venezuela a Canal Point. Diplomático rovněž podporuje nadaci Fundacaňa Venezuela, která se stará o rozvoj a průzkum této oblasti. Po celých 10 letech výzkumu a testů dala nové odrůdě cukrové třtiny název „Diplomatica“.
Cukrová třtina
Fermentace
Rumy Diplomático se vyrábějí z melasy z cukrové třtiny a medu z cukrové třtiny. Melasa je určena k výrobě lehčích rumů a medy z cukrové třtiny pro složitější rumy. V palírně se vyrábí melasa s vysokou koncentrací cukru, ale s nízkým obsahem popela a malou viskozitou.
DUSA pěstuje a udržuje svůj vlastní kmen kvasinek, který se používá k přeměně cukru na alkohol. Lehké rumy vyrobené z melasy vyžadují krátké kvašení, asi den. Složitější rumy, které se vyrábějí z medu z cukrové třtiny, kvasí zpravidla dva dny.
Proces fermentace
Destilace
Lihovar je jedinečný také díky tomu, že je schopen provádět 3 různé destilační procesy. Rumy Diplomático se destilují pomocí různých kontinuálních destilačních kolon pro lehké rumy, Batch Kettle pro střední rumy a kotlíkové destilace pro složitější rumy.
Column a Pot Still metody destilace vám popisovat nebudu, to je vcelku jasné a známé. Zajímavější je destilační zařízení „Batch Kettle“, které se nachází v palírně Diplomático od roku 1959 a bylo dovezeno z Kanady. Tam jej využívali pro výrobu whisky. Destiluje se v několika várkách várkách a celý proces destilace je tak značně pomalý a náročný. Navíc vyžaduje důkladnou kontrolu. Tento periodický destilační systém je vlastně takovou netradiční kombinací kolony a ne zcela typického destilačního kotlíku.
Vlevo Pot Still, uprostřed Column Still a vpravo Batch Kettle
Staření
Rumy Diplomático zrají převážně v dubových sudech po bourbonu a sladové whisky. U rumů Single Vintage a Ambassador se používají navíc výběrové dubové sudy, ve kterých bylo dříve Pedro Ximénez a Oloroso Sherry.
Rozsáhlé sklady sudů s rumem
Blendování
Jeden z nejdůležitějších lidí této palírny je bezesporu muž, který je zde zaměstnaný od dubna 1988. Jeho cesta v rumovém průmyslu byla neustálým procesem učení. Za ta léta pracoval na řadě míst ve výrobě, strojírenství, kvalitě a zásobování, bezpečnosti a také životním prostředí. Zkušenosti a znalosti, které za ty roky získal, mu pomohly získat místo Maestra Ronera pro rum Diplomático. To je pan Tito Cordero.
Po procesu staření Tito Cordero a jeho tým kombinují a vytváří z jednotlivých složek odlišných destilačních metod jedinečné a komplexní rumy. Maestro Ronero je odpovědný za dohled nad celým výrobním procesem, zejména za finálním blendováním rumů.
Mistr Ronero Tito Cordero
Don Juancho (muž z loga značky)
Don Juan Meléndez („Don Juancho“) je postava, která inspirovala vznik značky Diplomático.
Byl to místní šlechtic, který zasvětil svůj život zkoumáním zdrojů, přísad a metod, které stojí za mnoha zajímavými příchutěmi rumu a dalších tradičních nápojů. Věrný svým hodnotám a přesvědčení se věnoval také výzkumu faktorů a postupů, které mohou ovlivňovat výrobu rumu při zachování životního prostředí.
Dnes jsou rumy Diplomático zdobeny portrétem Dona Juancha a značka je poháněna vášní a hodnotami, které byly jeho charakteristickým znakem.
Podobizna Dona Juan Melendéze z loga značky
Životní prostředí
V rámci filozofie společnosti Diplomático (a Dona Juancha) byla ochrana životního prostředí vždy jedním z hlavních cílů. Společnost DUSA od začátku zavedla systém pro správu svých vedlejších produktů, recyklaci odpadu a optimalizaci svých zdrojů. Chtějí se s jejich zákazníky podělit o všechny roky zkušeností společnosti Diplomático v oblasti udržitelnosti. Snahou společnosti je umožnit veškeré komunitě být součástí jejich udržitelného projektu společně v oblastech, jako je nakládání s odpady a recyklace.
Nakládání s odpady
Cukrová třtina se zpracovává na melasu. Ty se dále zpracovávají fermentací na alkohol. Po odstranění požadovaného produktu (alkoholu) se zbývající materiál nazývá vinasse (odpad). Veškerá Vinasse je zpracovávána v čistírně a upravována jako:
Hnojivo z cukrové třtiny – Kapalina z tohoto procesu se poté použije jako hnojivo pro více než 1 000 ha plodin z cukrové třtiny.
Krmivo pro buvolí zvířata – Silnější Vinasse se používá ke zvýšení nutriční hodnoty krmiva pro 2 000 buvolů na farmě Botucal.
Palírna také vyvinula systém recyklování 100% svého pevného odpadu. Lihovar recykluje přibližně 279 tun pevného odpadu ročně. V posledních několika letech se palírně dokonce podařilo snížit spotřebu vody na výrobní proces o celou polovinu.
Rumy Diplomático se pravidelně řadí mezi nejlepší rumy v soutěžích po celém světě
Single Vintage 2005
Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.
Barva
Je tmavší karamelová se zlatavými odlesky. kapičky stékají trošku rychleji po sklenici a tvoří delší nohavice.
Vůně
Je poměrně dost jemná a sladší. Za mě jasně dominantní složkou je aroma zrání po sherry. Ta vůně je velmi výrazná a doprovází celkové aroma od prvního přivonění až do samotného závěru. Jsem zvyklý na takový ten typický závan sherry, ale tady je to opravdu velmi výrazné. Mimo to cítím i karamel, ne příliš výrazné dubové dřevo a vanilku. Z ovoce jsou to především višně, švestky a mix sušeného ovoce. Vše doplňuje decentní květinové aroma a náznak čokolády v pozadí.
Chuť
Stejně jako vůně, také chuť je velmi jemná a sladší. I zde je nejvíce dominantní sladké Sherry. Dřevo je v chuti o něco více výraznější než ve vůni. Velmi dobře rozeznatelný je také karamel a medová stopa. Z ovoce bych určitě zmínil višně, které jsou zastoupeny určitě nejvýrazněji. Spolu s nimi příjemně hraje také závan lesního ovoce, sušené ovoce a květinový nádech. Celkový chuťový profil ještě dotváří vanilka s kakaovým máslem a opravdu jen velmi decentní aroma kokosu. Závěr není příliš dlouhý, ani výrazný. Na patře zůstává sladší dochuť po sherry a dřevě. Rum obsahuje něco kolem 20g cukru / l.
Láhev
Musím říct, že láhve u všech Diplomático Single Vintage rumů jsou krásné. Jsou to oblé čiré láhve s masivním dnem, uzavřeny velkým stříbrným uzávěrem s korkem. Na uzávěru vyryté nápis Diplomático. Etiketa není kdo ví jak velká, ale vyčtete tam několik důležitých informací. Kolem hrdla najdete taká pásek s názvem této značky. Vše laděno do stříbrné a modré barvy. Samozřejmě nemůže chybět podobizna Dona Juancha, jako na všech láhvích Diplomático. Typické u těchto láhví je také upevnění uzávěru tenkým stříbrným drátek, něco jako u šampaňského. Co stojí ještě určitě za zmínku je parádní dárková krabice, ve které je láhev balená. Opět ve stříbrných a modrých barvách, otevírá se vyklopením dozadu. Vnitřek je vyskládaný jakoby modrým semišem, na krabici zase informace o rumu i značce….opravdu krásné.
Cena
Běžně se u nás pohybuje okolo 2 900 Kč. Cena většinou o něco roste postupem času u těchto nových ročníků, ale určitě to není již tak výrazné, jako u těch starších verzí. Ty můžeme často vidět na různých aukcích již za poměrně vysoké ceny.
Závěr
Značka Diplomático je známá po celém světě a rumy této společnosti získávají pravidelně mnoho cen. Pro mě je tato značka již trošku moc komerční, na druhou stranu jí vděčíme (spolu se Zacapou) za rozšíření rumů u nás. Rumy Single Vintage jsem pil 2001, 2002, 2004 a 2005. Poslední dva zmiňované mi trošku vybočují. To Sherry je tam opravdu velmi znát a ačkoli mám zrání v sudech po sherry poměrně rád, tady už je to možná i trošku moc. Single Vintage jsou doslazované rumy (něco kolem 20g/l) a je to vcelku znát. Nicméně se pijí poměrně dobře, klidně celý večer. Velmi příjemná je kombinace s doutníkem + výhoda je opravdu krásné balení. I nižší % alkoholu mohou z toho rumu udělat takovou vyšší metu pro začínající rumaře, kterou mohou oslavit nějakou výjimečnou životní událost. Nicméně za mě jsou lepší rumy v této cenové kategorii a i starší Single Vintage mi chutnají o něco více. Také Selección de Familia mě zaujala podstatně více (recenzi jsem na ni psal nějakou dobu zpět). Pokud máte Diplomático Single Vintage 2005 doma, určitě ji rozdělejte a vypijte. Nečekejte žádné zázračné cenové výdělky, jako u bratříčka z roku 1997.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Rum Bayou Select se vyrábí pod dohledem mistra Jeffa Murphyho. Před destilací melasy a surového cukru kvasí tato směs ve fermentačních nádržích z nerezové oceli. Každá z nich má kapacitu 1000 amerických galonů. Následně tato směs zraje až 3 roky metodou “Solera” v amerických dubových sudech po Bourbonu a francouzských dubových sudech po Bordeaux.
Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum. Počet vypití rumů: 842
Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]
[…] jen v limitovaném počtu (cca 50 000 ks). Proto máme ročníky 1997, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 a nyní 2007. Rumy pro rok 2007 byly tedy destilovány v roce 2007. Master blenderem […]
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
[…] jen v limitovaném počtu (cca 50 000 ks). Proto máme ročníky 1997, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 a nyní 2007. Rumy pro rok 2007 byly tedy destilovány v roce 2007. Master blenderem […]