Původ rumu

Je to klasický zástupce dominikánských rumů destilovaný z fermentované melasy místní cukrové třtiny, který zraje 3–4 roky v sudech z amerického dubu. Na závěr dozrává v sudech po španělské brandy.

Za vznikem tohoto rumu stojí společnost Teichenné, SA. Je to rodinný podnik zabývající se výrobou lihovin a likérů. Založil ji v roce 1956 dědeček současného manažera, Marc Teichenné. V té době byla výroba zcela ruční a velmi omezená. Dnes již mají v nabídce okolo 400 produktů (rumy, giny, likéry, …) a exportují je do 35 zemí po celém světě.

Vůně

V nose je nejdříve pichlavá, následně však zjemní a sládne. Cítit jde především základ cukrové třtiny, ovoce (ale žádné tropy, spíše to naše), ořechy a taková lehká květinová vůně. V pozadí lze rozeznat i vanilkové aroma. Je tam znát i dřevitá složka, avšak celkový dojem jde spíše do sladkého tónu.

Chuť

Ta je vzhledem k vůni poměrně překvapivá. Rum je na chuti spíše sušší, hutný a těžký. Jde cítit především karamel a dřevo, sladkost je minimální. Dominantní složkou je určitě i vanilka a lehce ořechy spolu s ovocným závanem. Místy se zdá chuť až hořká. Závěr je vcelku intenzivní, dává větší prostor vanilce a v dochuti pak zejména mandlím a dalším ořechům. Musel jsem si nalít ještě další sklenku a vyštrachal v zásobách hořkou (75%) madagaskarskou čokoládu s malinami z dílny jesenické firmy Xocolatl . Nechal jsem rozpustit na jazyku a následně zapil tímto rumem. Byl to opravdu luxusní zážitek, protože se chutě perfektně propojily. Obsah alkoholu je 40% a dle chuti by neměl být nijak doslazován (ovšem nikde jsem tuto informaci nedohledal).

Láhev

Když jsem poprvé láhev viděl, hned mi připomněla nějaký luxusní parfém. Má ostré, hranaté tvary, vcelku silné masivní sklo a tmavší přebal u hrdla. Jednoduché popisky, žádné velké štítky. Celkově působí moc pěkně a čistě.

Cena

Tento rum pořídíte již do 600,- kč, tedy opravdu super cena.

Závěr

Dnes jsme se podívali na rum z té levnější cenové hladiny. Je příjemné vědět, že i u rumu do 600,- Kč se dá najít několik dobrých lahví, které nemusí být nutně přeslazené cukrem a dobarvené do tmavě mahagonových odstínů. Nečekejte žádné složitosti, žádnou přehlídku desítky složitých chutí. Je to takový sušší a těžší rum pro nenáročné rumaře, neurazí však ani znalce. A pokud jej také zkusíte spojit třeba s kvalitní čokoládou, určitě vás tato kombinace příjemně překvapí. Prodává se i v dárkovém balení s většími skleničkami na nealko či koktejly. Já jich mám doma už 8. Tedy je to i skvělá hlavní přísada do koktejlů typu Cuba Libre atd.

Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hlasů: 1

Související články

Napište váš názor