Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se stal mezinárodně uznávaným měřítkem pro staré rumy a společnost DDL si tak vydobyla reputaci nejlepších rumů světa.

Pyšní se taky označování – Age Statement Rums. To zaručuje, že každé prohlášení o věku na lahvi, označuje nejmladší složku rumu ve směsi i když ten nejstarší může mít o mnoho let více.

O rumu

El Dorado 15 yo je blendem 15 až 25 let starých rumů. Zrání probíhá zcela na území Guyany a rum odpočívá v dubových sudech po bourbonu. Destilace je u tohoto rumu velmi zajímavá, protože se jedná o blend ze čtyř různých destilačních zařízení a to z Diamond a Enmore Coffey Still, Port Mourant Double Wooden Pot Still a Versaillees Single Wooden Pot Still. Tohle jsou historická destilační zařízení, které se dostali do DDL při znárodňování a některé z nich jsou i 250 let staré. 

Barva, vůně a chuť rumu

Barva – Tady člověk pozná už podle barvy, že to bude dobrota. Taková ta hezká měděno medová barva, která slibuje sladkost. 

Vůně – Docela dost sladká, působí možná až trochu zalepeně. Ale po chvilce se vyvětrá a jasně dominantní je třtinový cukr a melasa. Pak je tam určitý podmaz takových těch hezkých tmavých tónů jako je čokoláda, karamel a švestky, které jdou až do povidel. Příjemná vůně.

Chuť- Jemná, extra hladká, sametová, prostě taková ta příjemná rumová chuť co se rozplyne po jazyku, ale zároveň hezky zaplní pusu a drží se. Tohle mám ráda, když už sladký rum, tak takový! Stejně jako ve vůni zůstává dominantní třtinový cukr a melasa. Následuje koření, karamelky, švestky a konec je možná lehce ovocný. Jo, tohle je dobrota a já se vůbec nedivím, že jsou Guyanské rumy celosvětově opěvované. Mě to baví, chutná mi to a určitě je to rum, který budu mít pravidelně doma na pití.

Info o rumu

Výrobce 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Typ 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Typ výroby 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Chutě 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Označení 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Barva 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Balení 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Jedinečnost 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Síla 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Staření a stáří 15y, 25y, 43 %, Aromatické, Blend, Britský typ, Coffey Still, Column still, El Dorado, Jemné, Krabice, Melasa, Pot still, Sladké, Sudy po bourbonu, Zlaté (oro)
Lokalita
Publikováno: 20. dubna 2021 Aktualizováno: 29. dubna 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Lucie Hlaváčová Ahoj, jmenuji se Lucie Hlaváčová, ale většina mě zná pod mou Instagramovou přezdívkou RumGirl. Jsem barmanka, degustátorka a hlavně milovnice všech kvalitních rumů. Především tedy agricole rhumů. Taky tvořím svůj podcast, kde se věnuji umění rumu - odtud jeho název RUMění.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 3.6 / 5. Hlasů: 7

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor