Dnes bych vám rád představil rum z produkce Fénix Drinks. Tento zajímavý rum nám na RumRock Live 7 představil Samer Selbak, takže ti šťastnější z vás už ho znají. Pojďme se na tento neobvyklý blend kolonových a pot-still rumů podívat.

Příběh rumu

Značku Ron Colón založili v roce 2018 Thurman Wise a Pepijn Janssens. Na 22 denní cestě po barech v 16 zemích Latinské Ameriky je zaujmul právě El Salvador (slangově též ‘Sivar’). El Salvádor je známý velkým množstvím sopek, světově známých lokací pro surfování a skvělých gastro produktů – produkuje cukrovou třtinu a kávu, které patří k nejlepším na světě. Tento výlet u pánů odstartoval nápad vytvořit nový styl rumu, v kterém by se snoubily tyto dvě suroviny a propojily by tedy svět rumu a kávy. Tak vznikl Ron Colón.

O rumu

Ron Colón je 55 % melasový rum a destiluje v jediné palírně v El Salvadoru Licorera Cihuatán, která je součástí Ingenio La Cabaña of El Salvador, jedné z největších a nejstarších společností v zemi vyrábějících cukr (už od roku 1920). Rum vyrábí z místní cukrové třtiny. Následně získaná melasa prochází 36 hodinovou fermentací s vlastními kvasinkami a s cílem dosáhnout kvašením 11% alkoholu. Následně je melasa destilována moderních kolonách (multi-column still). Výsledkem jsou dva styly rumu, které jsou následně smíchány zpět dohromady. Jeden s vysokou koncentrací kongenerů destilovaný na 75 %, a jeden lehký, nízkou koncentrací kongenerů destilovaný na 96 %.

Rum následně zraje 3 – 6 let v bílých dubových sudech po vlastním bourbonu, který (bourbon) palírna vyrábí od roku 2004. Staření je plně tropické s teplotami pohybujícími se od 36° C přes den a 25°C v noci. Rum zrající v Licorera Cihuatán má asi ztrátu 8% angel share ročně. Master blender je Gabriella Ayala. Výsledný rum se poté smíchá s jamajskými rumy pro doplnění zemitosti v chuti. Jedná se dva jamajské rumy destilované v kotlích (pot-still): jeden tříletý z palírny Worthy Park a druhým je směs nestařených rumů z palíren Worthy Park, Hampden a Monymusk. Rum není nijak doslazován.

Láhev a balení

Inspirace pro jméno Ron Colón pochází přímo z historické měny Salvadoru. Roku 1892 rozhodla vláda prezidenta Carlose Ezeta, že Salvádorské peso se bude jmenovat Colón, na počest Kryštofa Kolomba. Colón zůstal měnou Salvadoru až do roku 2001, kdy byl nahrazen americkým dolarem. Kdysi dávno jako platidlo byl používán také rum, takže tímto rumem vzdávají tím čest starým „Colónes“ a staré měně etiketami na lahvích, které jsou inspirovány právě podobou původních bankovek. Také přidali unikátní minci, která je umístěná v každém víčku (je možné vyloupnout).

Láhev je elegantní, vysoká a štíhlá, včetně zmíněné etikety reprezentující bankovku a uzávěr s mincí. 55 % verze má etiketu laděnou do modré. Neprodává se v krabici, jen v prosté lahvi.

Barva a vůně

Barva rumu je docela světlá, připomíná barvu zeleného čaje. Předpokládám, že to je způsobeno tím, že není dobarvován.

Vůně je velmi lehká, je v ní cítit typická vůně Cihuatan rumů společně s charakteristickou vůni tropického ovoce jamajských rumů. Ale velmi lehce, není tam cítit, žádná síla, lihovost, nic neštípe. Krásně by se tato vůně hodila do parfému.

Chuť

To, že ve vůni síla nebyla příliš cítit, v chuti již Ron Colon svých 55 % vůbec nezastírá. Jeho hutný silný závěr jasně říká, že tohle není žádná “čtyřicítka”. V chuti můžete cítit zázvor, skořici, ananas i pomeranč a čokoládu.

Závěr

Kdyby zde byla chuť trochu rafinovanější a komplexnější, tak toto je můj ideální rum. Sladké a voňavé tóny Cihuatanu a síla a ovocná divokost Jamajky. Nedivím se, že rum vyhrál zlatou medaili v roce 2020 v San Francisco World Spirits Competition. Myslím, že je to skvělý rum pro lidi, kterým nevadí vyšší procenta alkoholu, ale stále se ještě necítí na ty lepidla a acetony a rádi si vychutnají krásnou kulatou chuť rumů se sladkými tóny, ale bez kompromisů. Tedy žádný cukr, tropické staření a zajímavý blend vytvářející neotřelou chuť. Trochu mě mrzí, že tento rum není populárnější, protože si to určitě zaslouží. Právě za cenu okolo 900 Kč myslím fajn láhev.

Ron Colón je v dispozici ještě jako varianta infuzovaná kávou a na berlínském Rumfestu jsme ochutnal i blend Rye – kde se míchala whiskey a rum. Je vidět, že kreativita jim nechybí!

Info o rumu

Výrobce Ron Colón
Typ Britský typ, Španělský typ
Typ výroby Column still, Melasa, Pot still
Chutě Aromatické, Jemné, Silný, Sladké
Barva Zlaté (oro)
Jedinečnost Blend
Síla 55 %
Staření a stáří 3y - 5y, 6y, Sudy po bourbonu
Lokalita ,
Publikováno: 21. listopadu 2021 Aktualizováno: Neděle, 10:30
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor