Rumové léto v Pardubicích již proběhlo a hned následující víkend se konala další rumová akce, tentokrát v Hulíně. Tato rumová událost se konala již loni, jen na jiném místě a tak jsme měli možnost porovnání, který ročník se vydařil lépe. Pojďme se tedy podívat, jak celé rumové odpoledne probíhalo.

O akci

Za akcí stojí skvělý místní bar – Klub café bar Hulín “Whisky & Rum Bar”. Akce se konala v prostorách baru, v navazujícím kulturním domě a z části také na dvoře, kde hrála kapela a bylo občerstvení. Co se týče vystavovatelů, byla nabídka opět velice bohatá. Mohli jste se zastavit u stánků UPB (Jan Albrecht, Kryštof Hordina, Lukáš Hanzl – Diplomatico), Havana Club (Jakub Vinš), Dictador (Tomáš Chudomel), Albert Michler (Achim Šipl), Stock (Viktor Gleich, Pavel Mandrla – Zacapa), Fenix Drinks (Samer Selbak), Rumako (Vladimír Rajtík), Dios (Josef Guzmický) a Ron Barcelo (Jan Urban). O hudební doprovod se postaraly skupiny Září a LOS PERDIDOS.

Oproti loňskému ročníku jsme se mohli zúčastnit i několika přednášek ambasadorů a v pozdějších hodinách i skvělých barmanských show.

Jakub Vinš – snoubení rumu a doutníku
Jan Albrecht – Jamajské rumy
Samer Selbak – Nakouřené rumy

Z barmanů pak předvedli své umění Pavel Mandrla, Achim Šipl a Kryštof Hordina.

Průběh akce

Jak už tomu bývá zvykem, na akci jsme dorazili o něco dřív a již netrpělivě vyčkávali u vstupu. Mezi tím jsme se stihli přivítat s mnoha kamarády, kteří měli na této akci stánek (no viděli jsme se s většinou o týden dříve v Pardubicích). U vstupu nás mile přivítali, nabídli nám přednášky, dostali jsme skleničku i se vzorečkem zdarma, tedy start byl naprosto skvělý.

Sotva jsme vešli do místnosti, všichni vystavovatelé stáli vedle sebe a fotili se. A samozřejmě nešlo přeslechnout takové to Jirko, pojď, máš práci, kde jsi s těmi foťáky? Tak jsem neváhal a tady je všechny máte.

Následně přišlo opět veliké zdravení, vítání, focení, povídání a to je na těchto akcích to nejlepší. Potkali jsme se s velikou spoustou přátel a jsem za to opravdu rád. Opět je nemá cenu vyjmenovávat všechny, ale zvládl jsem s většinou z nich udělat selfie.

No a mohlo se začít degustovat. Začali jsme hned prvním stánkem, který byl nejblíže. No a nestál za nim nikdo jiný, než usměvavý Honza Albrecht a Kryštof Hordina, kteří nabízeli velmi širokou nabídku rumů z portfolia UPB. Opět jsme si dali skvělé Folklore rumy od Cihuatánu, přechutnali jsme několik Plantationů včetně žhavé novinky Gyuany, nechyběly ani ty trošku “prasečinky” jako Mhoba, Grogue, Providence, Clairiny nebo skvělé Hampdeny a Warehouse plnění.

Hned vedle se nacházelo oblíbené stanoviště dvou nadšených rumových ambasadorů. Tomáš Chudomel zastupující značku Dictador a Jan Urban zastupující značku Ron Barcelo. S kluky vždy moc rádi popovídáme. Dictador nabídl svoji základní řadu, ovšem i nový IAS, Episodio a další kousky. U Barcela nechyběla novinka Barcelo Imperial Rare Blends Port Cask, které jsme chutnali v Pardubicích. Ochutnali jsme nadpultovky i podpultovky a velice spokojení jsme mířili dále.

Kousek vedle se nacházel stánek Albert Michler, který si přivezl do Hulína mimo jiné i jednu klubovou specialitku, která velice potěšila. Šlo o nám dobře známý Trinidad 2002 vytvořený pro skupinu RUM CZ/SK, to je prostě neskutečná dobrota. A také láhev Saint James Cuvée 1765 přišla velmi vhod. Austrian Empire Navy je už taková klasika, se kterou se na akcích počítá a zejména Cognac a Oloroso Cask jsou opravdu super.

A to už se pomaličku přesunujeme k dalšímu, velmi oblíbenému a stále usměvavému stánku Fenix Drinks. Tam nás s otevřenou náručí přivítal Sam Selbak s asistentkou Sofií. Ochutnat jsme mohli skvělé Peated rumy Scotchman (na ty měl Sam i přednášku), nechyběl ani Duppy Share, Don Q, Gunroom, Lovers nebo Skunk rum a veliké lákadla pro odvážné – rumy Paranubes. A nechyběla ani lehká barmanská show v Samově podání. Mě velice zaujala novinka Schotman Batch II, to byla skutečně pecka.

Museli jsme lehce ubrat tempo a hlavně se trošku osvěžit. Naše kroky tedy trošku změnily směr a my se ocitli u krásného stánku Havana Clubu, kde nám Kuba namíchal parádní Mojito. A bylo tak dobré, že jsme si ho za odpoledne ještě několikrát zopakovali. Z nabídky rumů jste mohli ochutnat hned několik kubánských rumů jako Pacto Navio, La Hechiceru nebo rumy od Havana Clubu.

Ovšem netrvalo to dlouho a my již mířili k rumové přednášce právě s Kubou na téma snoubení kubánských rumů a doutníků. Je pravda, že na přednáškách se Samem a Honzou jsme celkem pravidelně, ale tohle nás lákalo jako něco nového a navíc s doutníčkem. Pro prezentaci skvěle posloužil příjemný zastřešený prostor na dvorku. Na skok za námi zašel i Honza Albrecht, který má asi čuch na to, když se někde zapálí doutníky a něco se o nich povídá 😀 Ale opravdu mě tato přednáška pod vedením Kuby velice mile překvapila. Dozvěděli jsme se několik nových věcí, vyzkoušeli si párování kubánských rumů (Havana 7 Aňos a Seleccion de Maestros) s doutníkem Romeo y Julieta Coronitas En Cedro. Zkusili jsme i ovlivnění chutí, když ve skleničce na chvíli uzavřete dým s rumem a opravdu to bylo velmi zajímavé. Šlo vidět, že Kuba Kubu miluje a dokáže o ni povídat celý den s velkým zaujetím.

Přednáška nás velmi příjemně naladila a tak jsme mohli projít zbytek stanovišť. Vzali jsme to z kraje a zastavili se u Lukáše Hanzla a jeho nádherného stánku s rumy Diplomático. Ochutnat jste mohli jak základní řadu, tak Familiu, Single Vintage a nebo všechny tři rumy z Distillery Collection. A i zde se míchaly naprosto skvělé drinky!

Kousek dále jsme se museli trošku zdržet u kluků ze Stocku. K našemu milému překvapení měli sebou i náčiní potřebné k prezentaci Zacapy perfect serve. Tedy jak překapávací stojan, tak i zakuřovací pistoli. Samozřejmě nechyběla velká spousta rumů Abuelo, kterou umí Viktor parádně odprezentovat a najít ten váš oblíbený. Dále jste mohli ochutnat rumy značky Legendario a právě také Zacapu, kterou vám představil Pavel Mandrla.

O malý kousek dál se nacházel stánek Diosu s opravdu širokou nabídkou rumů. Zde jste mohli svoje chuťové pohárky potěšit rumy jako jsou Bumbu, Santos Dumont, Deadhead, Naga, Blue Mauritius, Marama a další. Tímto zdravím kolegyni fotografku a těším se na fotky 🙂

Hned vedle sousedil stánek Rumaka, který mě v Pardubicích velmi mile překvapil. I zde měl skvělý výběr, který musel potěšit jak rumového začátečníka, tak propitého labužníka. Především rumy Compagnie des Indes velmi chutnaly a klasika jako Real McCoy, to již ani nemusím zmiňovat. Ale nechyběly ani klasiky z produkce Oliver jako třeba Quorhum, Uniqh, nebo Presidente a další. A na spodních policích nemohu opomenout rumy Panama Pacific, které jsme coby novinky testovali minulý ročník, moc dobře si je pamatuji.

Tím jsme dokončili prohlídku všech stanovišť a mohli jsme se vydat na dvůr, abychom si dali něco k jídlu a k tomu doutník. Stánek s občerstvením musím opravdu pochválit. I na těch větších rumových akcích bývá velký problém právě s občerstvením. Dlouho se čeká, není moc výběr, nebo to není úplně nejlepší a již několikrát jsme si museli shánět jídlo jinak. Ovšem tady to problém nebyl. Jídlo bylo moc dobré, nečekalo se vůbec dlouho a prodejci byli moc milí. Tedy za mě určitě plus.

Po dobrém jídle a doutníku jsme již netrpělivě vyhlíželi za barem mistra míchaných nápojů, Kryštofa. Na krátkou chvilku jsme zastihli ještě i Achima Šipla, který předváděl velké barmanské umění a byla radost ho sledovat. No a po chvilce již stál se svou pověstnou zástěrou Kryštof za barem a s meníčkem v ruce se nás ptal, co si dáme. Jelikož jsme gentlemani a požitkáři, nechtěli jsme mu to příliš ztěžovat a tak jsme řekli, ať nám to průběžně míchá od vršku meníčka až dolů. Ochutnali jsme spoustu skvělých drinků, variací na naše oblíbené daiquiri a moc jsme si jeho show užili.

Následovalo ještě několik koleček degustací, drinků a povídání. Pak jsme se v nočních hodinách přesunuli taxíkem do Vyškova, kde jsme dále pokračovali v příjemném přátelském rumovém duchu.

Shrnutí akce

Loňská akce v Hulíně za mě nastavila laťku opravdu vysoko, jelikož místo bylo krásné, skvělý výběr rumů, hudba, jídlo, zkrátka moc povedená akce, jen to vedro. Letošní akce nám poskytla nové prostory, což za mě ovšem nebyl asi úplně krok kupředu. Loňské místo na mě působilo mnohem přehledněji a příjemněji. Zde byly stanoviště dost namačkané na sobě a ještě do Lka, takže nemuselo být ani tolik lidí a přesto se už hodně mačkali. Kdyby byli vystavovatelé v jedné řadě, nebo měl každý lehce oddělené stanoviště, určitě by to bylo lepší a vlezlo by se více lidí najednou. Případně i nějaké stánky venku, protože tam je to přece jen nejpříjemnější, na čerstvém vzduchu. Také mi přišlo, že byla letos velká účast nerumařů, kteří přišli na pivo a na kapelu. Chápu, že je návštěvnost důležitá, ale loni to bylo více rumové, pohodové a hlavně se dalo sednout kdekoli na trávu nebo na sedačky. Zde bylo venku stále plno a i s jídlem jsme museli stát. Ovšem velké plus zase dávám za přednášky, které byly skvěle vybrány a věřím, že si je návštěvníci užili. Stejně tak velké plus za jídlo a za míchané drinky. Nejsem si jistý, jestli jsem na nějaké akci ochutnal více míchaných drinků, než tady. Nabídka byla opravdu perfektní a byli jsme z toho nadšení. Co se týče nabídky rumů a prezentace vystavovatelů, zde bych neměl co vytknout. Ačkoli byla o týden dříve akce v Pardubicích a mnoho vystavovatelů zde bylo stejných, nabídku se snažili odlišit a to je super. Celkově jsme byli s akcí velice spokojení a už se moc těšíme na další ročník.

Galerie dalších fotek

Publikováno: 21. srpna 2022 Aktualizováno: 21. srpna 2022
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 5

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články