Mojito

Původ

Počátky historie neoficiálního národního nápoje Kuby sahají až do konce druhé poloviny 16. století. Právě tehdy slavný korzár Francis Drake, který byl v neoficiálních službách královny Alžběty I., jež v té době podporovala i jiné korzáry napadající španělské lodě, připravoval členům své posádky nápoj, který se dnešnímu Mojitu podobá. Rum, resp. aguardiente (nerafinovaný předchůdce rumu), byl u námořníků a pirátů oblíben již dlouhou dobu před tím, ale právě Drake, který na lodích přepravoval mátu, ji spolu s limetkou přidával k tomuto alkoholu. V té době kvůli čistě preventivním důvodům. Věřil, že složení limetky a máty ochrání jeho muže před horečkou a jinými nemocemi. Tento tzv. „Draque“ byl původně vytvořen korzárem Richardem Drakem, který byl podřízeným právě Francise Drakea. Drink byl servírován na dřevěné lžíci s rukojetí s kohoutím ocasem. Základna Drakových korzárů byla na Kubě, proto byl drink zpočátku nejoblíbenější právě tam, postupně se však díky námořnickým výpravám rozšířil i do dalších latinskoamerických zemí.

Slovo mojito zřejmě pochází z označení pálivé omáčky mojo (ze španělského mojar, „navlhčit“). Název nápoje se v češtině často vyslovuje mochito podle běžné španělské výslovnosti hlásky j. Původní kubánské výslovnosti je však o něco blíže výslovnost mohito. První písemná receptura koktejlu Mojito byla zaznamenána v „Cuban Cookery“ od Blanche De Baralt, 1931.

Rum

Pokud chce člověk ochutnat “pravé” mojito, měl by do něj použít kvalitní bílý rum z Kuby. Já jsem opět vyzkoušel více variant (Bacardi Carta Blanca, Havana Aňejo 3 Aňos, Ron Tabu Blanco, …), ale nejvíce mi zachutnala kombinace s Doorly’s 3 Y.O. White. Možná je to i tím, že na chuť Havany či Bacardi je převážně každý zvyklý. Takto se to připravuje ve většině podniků. Ovšem tohle je něco opravdu jiného a nesmírně mi tam tento výborný rum z Barbadosu sedí.

Ingredience

I zde můžete najít různé poměry ingrediencí. Někdo má raději sladší, víc máty, silnější. Pro mě nejlepší opět tato varianta:

  • 4 cl Doorly’s 3 Y.O. White
  • 15 cl perlivé vody nebo sody
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • cca 10 lístků máty
  • 1 ks limetka
  • drcený led

Postup

Drink mícháme ideálně do Highball Glass (vyšší válcovitá sklenice, cca 250 ml objem, těžší dno), může být i na stopce. Do skleničky vhodím 1/2 limetky nakrájené na kousky, přidám třtinový cukr, rum, mátu a muddlerem (palička na mojito) rozmačkám. Následně si v mixéru rozdrtím led a střídavě jej vkládám do sklenice spolu s druhou polovinou limetky nakrájenou na kousky. Vše promíchám dlouhou lžící a doliji sodou. Dozdobím plátkem limetky a snítkou máty.

Závěr

Tento koktejl je ideální pro ty, kteří nemají v oblibě příliš sladké chutě. Je osvěžující, příjemně se mísí kyselost limetky a mírná sladkost třtinového cukru. A to vše umocňuje skvělý rum a svěží vůně máty. V tomto drinku mám raději led drcený, než celé kostky. Lépe se to do úzké sklenice dává, vydrží dlouho a celý drink rychle vychladí. Zkoušeli jste ještě s jiným rumem?

Jiří Naller

Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *