Piňa Colada (Bumbu Colada)

Původ

Název tohoto koktejlu pochází ze španělštiny. Piña znamená ananas, colada bychom pak v tomto smyslu mohli přeložit jako přecezený. Možná vás překvapí, že tento koktejl, na rozdíl od většiny ostatních, nevznikl na Kubě. Rodiště Piña Colady je totiž v Evropě, konkrétně ve Španělsku. Ricardu Garciovi, zaměstnanci jednoho španělského hotelu, při přípravě známého koktejlu Coco – Loco (kokosový džus, kokosový krém a rum) došly kokosy, ve kterých se tento drink podával. Ricardo si však poradil a místo kokosového ořechu použil vydlabaný ananas. Tím dostal koktejl Coco-Loco úplně nový rozměr, jelikož se v něm objevila i chuť ananasu. To všechny hosty nesmírně zaujalo a tak vznikl nový koktejl – Piña Colada.

Rum

Ve většině případů dávají bary do tohoto drinku bílý rum. Tuto variantu všichni dobře známe. Proto jsem hledal nějakou jinou zajímavou variantu rumu tmavého. Až jsem narazil na stránkách Kraken a Bumbu na recepty tohoto koktejlu s jejich tmavými rumy. Tak jsem je musel hned vyzkoušet a Bumbu vyhrálo. Je pravda, že ostatní ingredience jsou již tak dost sladké a intenzivní, tedy opět můžete dát prakticky jakýkoli rum. Ale kombinace s Bumbu mě opravdu zaujala.

Ingredience

Zde už je vcelku nutnost, abyste měli po ruce shaker. Ale nemusíte se bát, nic složitého na tom není. Většinou znáte tento koktejl ve spojení s bílým rumem. Já našel kdysi na stránkách Bumbu recept s jejich rumem a musel jsem to hned vyzkoušet 🙂 A opravdu to chutná skvěle a oblíbil jsem si tuto variantu. Našel jsem podobný recept i na stránkách Krakena, ale tato varianta je za mě lepší 🙂 Prakticky ale můžete dát jakýkoli bílý nebo tmavý rum.

  • 4 cl Bumbu
  • 3 cl kokosového krému (v nouzi můžete použít Malibu)
  • cca 10 cl ananasového džusu (ideálně 100%)
  • ledová tříšť
  • ananas na ozdobu

Postup

Všechny ingredience nalijeme do shakeru a důkladně protřepeme a promícháme. Pokud si dáme opravdu záležet, udělá se nám krásně hustá pěna. Přelijeme ideálně do Hurricane Glass (sklenka s krátkou nožku a hezky tvarovaným kalíškem o objemu cca 600 ml) a dozdobíme ananasem.

Závěr

Tento drink je takový krémovější a sladší. Krásně voní po kokosu a ananasu. Není až tolik osvěžující, jako třeba Mojito, ale svou úlohu v parných dnech určitě splní. A pokud jste na sladké, trefí se vám do chuti. Ideální je zkusit ho podávat přímo do kokosového ořechu.


Jiří Naller

Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *