Snad žádnému rumovému fanouškovi nemohlo uniknout, že jsme 4. a 5. října zažili skutečně velký rumový svátek. Pozvání do České republiky totiž poprvé v historii přijal pan Alexander Gabriel. Je to majitel společností Maison Ferrand, West Indies Rum Distillery a částečně také Long Pond Distillery a Clarendon, zároveň také Master Blender a muž stojící za značkami Plantation Rum, Citadelle Gin, Canerock Spiced Rum a Ferrand Cognac. Zároveň je první majitel “plovoucího sklepu” na řece Seině v Paříži. Prožili jsme s ním krásný rumový den a tímto článkem bych vám jej chtěl co nejvíce přiblížit.

Společný oběd v restauraci Aromi

V naší rumové komunitě je skutečně velká spousta vášnivých rumových nadšenců, aktivních fanoušků, degustátorů, recenzentů a já jsem neskutečně rád, že jsem byl vybrán spolu s ostatními kamarády ke společnému strávení oběda v přítomnosti právě Alexandera Gabriela. Setkali jsme se v nádherné stylové restauraci Aromi, která má v Praze rozhodně velmi dobré jméno. My jsme brzy zjistili proč, jelikož celé menu postavené na kvalitních surovinách a rumech Plantation bylo opravdu perfektní. Jako předkrm se podával Amuse buche Rocher z hovězí oháňky s majonézou z rumu Plantation Stiggins Pineapple a k tomu právě i tento rum. Jako druhý chod jsme měli Parfait z drůbežích jater, hruškou, želé z rumu Plantation XO 20th Anniversary a opět i tento rum k párování. Třetí chod byl skvělý steak Rosini, bramborové pyré, divoká brokolice, omáčka s rumem Plantation Guyana 2007 Under the Sea a opět i tento skvělý rum na zapití. Poslední sladká tečka kokosová panna cotta, ananas a Plantation Stiggins Fancy Pineapple Smoky Formula.

V celém průběhu oběda jsme mohli pokládat Alexanderovi různé otázky, sledovali jsme, s jakou vášní a láskou o rumech mluví a že je opravdovou studnicí informací. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací nejen o rumech, ale i o jeho rodině, mládí a zkrátka o jeho životě. Zanechalo to ve mně velmi příjemný dojem a byl jsem ve skvělé rumové náladě.

Špejle

Po obědě jsme se se skupinkou rumařů odebrali k nedalekému bistru Špejle, kde na nás čekal Sam Selbak, který zde má takovou svoji menší kancelář. Já jsem zde byl poprvé a rozhodně ne naposledy. Tento koncept se mi neskutečně líbil, jídlo bylo skvělé a také zde míchají velmi dobré drinky. Postupně se k nám začali přidávat naši další rumoví kamarádi a již jsme netrpělivě vyhlíželi začátek degustace v nedalekém Slovenském domě.

Degustace ve Slovanském domě

Po přesunu ze Špejle jsme se dostavili do Empire Hall ve Slovanském domě, kde bylo již vše nádherně přichystané na velkou degustační událost. Příjemně nás zde uvítali, servírky nosily občerstvení, na baru se míchaly drinky z rumů Plantation, na stolech se leskly skleničky s nalitými rumy, u stanoviště s prodejem láhví se tvořily menší fronty nedočkavých fanoušků, zkrátka všude to žilo značkou Plantation.

Ani já s Pavlem jsme samozřejmě neodolali a zakoupili si několik lahví nových Single Casků, které jsme si nechali od Alexandera podepsat. Kdybych byl v Praze autem, vezmu si snad všechny!

Po přivítání s kolegy rumaři, ochutnání několika drinků, zakoupení láhví a dalších radostech konečně začala samotná degustace. Celý večer moderoval skvělý řečník Tomáš Mozr, který představil našeho významného hosta a zároveň přivítal na pódiu i spolumajitele společnosti UPB, Jakuba Janečka. Po skvělé úvodní řeči se již chopil slova Alexander a všechny nás mile přivítal.

Vykládal nám, jak se již coby desetiletý kluk začal zajímat o proces destilace s jeho dědečkem, že měli malou farmu s plantážemi a odtud se také vzal název rumů Plantation. Vykládal nám o začátcích koňaku, které nebyly zrovna lehké a firma se pohybovala na hranici krachu. Koňak však není celoroční záležitost a tak hledal něco dalšího, co by mohl vytvářet, když nepracuje s koňaky. Tak započala výroba ginu Citadelle. Ovšem v té době gin příliš v oblibě nebyl a tak nebyly prodeje takové, jak si představovali. Naštěstí se to v průběhu času zlomilo a gin se dobře uchytil. Nedávno dokonce zasadili vlastní jalovce, aby měli hlavní důležitou surovinu co nejčerstvější a z vlastní produkce. Následně započala také produkce rumu, jelikož měl zásoby sudů, ve kterých zrál koňak a chtěl je nějak využít. Alexander začal hodně cestovat, poznávat, učit se a nakupovat. Zmínil návštěvu Haiti (Barbancourt), kde se do rumů naprosto zamiloval. Zmínil mimo jiné i skvělou palírnu West Indies, která je dodnes nedílnou součástí jeho výroby rumů. Spolupracuje s mnoha Master Distillery, Blendery a jinými experty, předávají si zkušenosti, mění sudy a vzájemně se podporují.

Dozvěděli jsme se o plánovaných novinkách do budoucna, o starých destilačních zařízeních nalezených ve West Indies. Ten nejstarší kotlík z 18. století se zrovna opravuje ve Francii a Alexander jej plánuje do několika měsíců převézt zpět na Barbados a znovu uvézt do provozu. Šlo vidět, jak ho jeho práce baví, naplňuje, jak pro ni žije. Nejde bohužel zmínit vše, o čem nám Alexander vyprávěl. Jeho úvodní řeč kolem historie značky, jeho začátcích, jeho týmu a zkrátka o všem dění kolem něj trvala více než hodinu. Nicméně jsem opravdu poslouchal s nadšením každé jeho slovo, protože ta prezentace byla neskutečně zajímavá. A následně se mohlo přistoupit již ke vzorkům.

Na stole jsme měli nachystaných 7 vzorků rumů Plantation. Začali jsme od té základní řady s rumem Plantation Grande Reserve Barbados. Ten jsme srovnávali s bratříčky Plantation Isle of Fiji a Plantation Xaymaca Special Dry. Následovala taková již vlajková loď značky Plantation, jejich Plantation XO 20th Anniversary. Tento rum vznikl coby překvapení k výročí dvaceti let Alexandera se značkou Plantation. Je to tedy jediný rum značky Plantation, který přímo nevytvářel Alexander, ale pouze jeho tým. Představili mu jej na BBQ oslavě v tajemném soudku. Rum je blendem rumů z dvaceti různých sudů. Navíc není dobarvovaný běžným technickým karamelem, ale přírodním karamelem z cukrové třtiny (metoda zvaná hnědnutí), což má zde skutečně dlouhou tradici. Následoval vzorečky dvou Single Cask rumů. Konkrétně rum Plantation Panama 2008 a Plantation Barbados 2011. Jako třešnička na dortu byl vybrán velmi limitovaný rum Plantation Extreme No. 5 Barbados 2007 v síle 58% alkoholu. Asi vám nemusím říkat, že jsme si skvěle pochutnali.

Po ochutnání všech vzorečků nám byl představen zbytek týmu a zástupců rumů Plantation pro náš region. Tedy postupně jsme na pódiu přivítali pana Jonase Indesteege, Carole Duplaine, která nám naservírovala ve svém proslovu hned několik českých frází, čehož si moc vážíme. A následně také Honzu Albrechta, který nás dojal svou úžasnou řečí.

Následovalo i překvapení v podobě podepsání a rozdělání raritní láhve rumu Plantation Extreme no.V Barbados 1986, kterou přinesl Miroslav Rýdzi. Miroslav je zakladatelem destilerie Raspenava a zároveň jeden z největších sběratelů rumů Plantation u nás. Na Alexanderovi bylo vidět, že je opravdu překvapený a dojatý a následný přípitek byl opravdu velmi přátelský. Skutečně milé překvapení, řekl bych. Následovalo další focení, podepisování, ochutnávání drinků a povídání.

Byl jsem opravdu rád, že jsme se na této akci potkali se spoustou rumových kolegů, kamarádů, degustátorů a užili jsme si tak skvělou atmosféru společně. Opět bych je asi všechny nedokázal vyjmenovat, tak jsem alespoň s pár z nich stihl udělat selfie (bohužel ne se všemi).

Bugsy’s bar

Po ukončení programu ve Slovanském domě jsme se v podobě větší rumové skupinky přesunuli na after party do jednoho z nejznámějších koktejlových barů v Praze, do Bugsy’s. I zde bylo připraveno speciální koktejlové Plantation menu a my jsme jej poctivě celé ochutnali. Dali jsme si k tomu skvělý roastbeef s kaší a chřestem, parádně jsme si popovídali a užili si zbytek večera společně s Alexanderem, Carole a týmem UPB.

Shrnutí celého dne

Určitě víte, že co se týče rumového světa, tak se snažím účastnit co nejvíce přednášek, degustací, festivalů a podobných akcí a vždy vám pak přináším podrobnější report s hodnocením a hromadou fotek. A že těch akcí letos opravdu bylo. Ale upřímně, tato Plantation akce byla rozhodně jednou z nejlepších, jakých jsem se prozatím zúčastnil. Skvěle bylo zvoleno místo konání, program, bylo zde spoustu kamarádů, ale především samotný Alexander, který byl neskutečně přátelský, podělil se o velkou spoustu (řekl bych i ne zcela veřejných) informací a ještě s námi pokračoval dále do baru a ochotně si vykládal a fotil se. Díky jeho přednášce se mi vcelku dost změnil pohled na tuto značku a to samozřejmě v dobrém. Líbí se mi, že pro něj tradice znamenají opravdu mnoho, stejně jako kvalitní suroviny a transparentnost. Tedy já byl z celého dne maximálně nadšený.

Závěrem chci určitě zmínit velké díky všem, kdo se na tomto rumovém svátku podíleli. Jmenovitě určitě velké díky Jiřímu Rabelovi a Jakubu Janečkovi, díky kterým se tato akce uskutečnila a pozvali nás na ni. Díky Katy Youngové, Tomáši Mozrovi, Honzovi Albrechtovi, Kryštofu Hordinovi a všem ostatním z týmu UPB, kteří se o nás starali a připravili nám skvělý rumový zážitek. Díky Carole Duplaine, že se o nás také hezky starala a stará na všech takových akcí, kde se značka Plantation vyskytuje. Velké díky Zdeňkovi Poláchovi, který pomohl tuto akci zorganizovat a skvěle se stará o všechny Plantation fanoušky ve skupinách. Děkujeme úžasné paní překladatelce Silvii Marinovové, která i ty více technické záležitosti překládala s naprostou lehkostí. A samozřejmě obrovské díky samotnému Alexanderovi za jeho návštěvu, přístup, ochotu a zkrátka za vše. Určitě jsme se neviděli naposledy.

Publikováno: 8. října 2022 Aktualizováno: 8. října 2022
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor