Určitě jste z několika fotek zaregistrovali, že v pátek 8.10.2021 společnost UPB/Warehouse1 pořádala speciální rumovou akci se značkou Botran. Akce se konala v Café Restaurant na Střeleckém ostrově v Praze od 18:00 hod. Mnoho hostů bylo pozvaných a několik vstupenek šlo do prodeje veřejně pro všechny. Jsem nesmírně rád, že jsem byl pozván na tuto akci, protože takovéto akce jsou vždy skvělým zážitkem. Velkým lákadlem byla samozřejmě historicky první návštěva Magdy Lopéz (Botran Master Blender) a José Quintana (Botran Master Distiller) u vás v České republice. No a jak celá akce probíhala? To vám trošku přiblížím v následujícím článku.

Cesta

Věřte nebo ne, ale o našem cestování Prahou během celého víkendu by snad mohla vyjít i knížka, co jsme všechno zažili. Vyrazil jsem do Prahy jak jinak než s mým velkým rumovým parťákem Lukášem Pytelou. Vzhledem k několika zpožděním na cestě a nejvíc zasekanou Prahou se naše časová rezerva hodiny a půl změnila a my dorazili na akci asi o 5 minut později. Plánovali jsme si, jak se ubytujeme, odpočineme, pak pomalu vyjdeme a stihnu vyfotit výzdobu, lidi atd v Café restaurant. Proto mě mrzí, že to nedopadlo a nestihl jsem všechno kolem nafotit. Ale naštěstí tam byla spousta šikovných fotografů, takže to dopadlo dobře.

Botran Master Class

Kamarádi nám naštěstí drželi místo, takže jsme seděli o stolu s jednou rumovou kapacitou vedle druhé. Stačí zmínit Pavla Ungra, Lucii Hlaváčovou, Jardu Piskláka a všichni mají jasno 🙂 Ale ani u vedlejších stolů tomu nebylo jinak. Mohli jsme zde potkat opravdu většinu velkým jmen naší české rumové komunity, což bylo skvělé. Jsem rád, že jsem také osobně poznal Zdeňka Žerta se ženou.

Na všechny opozdilce se naštěstí počkalo a prezentace mohla tedy začít. Na akci nás přivítala milá Gabriela Stehlíková, která pracuje v UPB jako Ambasadorka pro rumy Botran. Slovo si pak vzal i náš oblíbený Honza Albrecht, který zde samozřejmě nemohl chybět. Představil nám celý tým, který do České republiky z Guatemaly dorazil a mohlo se začít.

Pro tuto guatemalskou výpravu bylo nachytané i malé dárkové překvapení v podobě klubového trička skupiny RUM CZ/SK. Myslím, že všechny tričko velmi mile potěšilo, super nápad! Předávat dárky namohl snad nikdo jiný než náš showman Petr Šlápota a krásná zástupkyně něžného pohlaví v našich řadách, Lucie Hlaváčová.

Na stole jsme měli nachystaných celkem 5 vzorečků. Nebyly to však pouze rumy, čekal nás tam i jeden vzoreček ginu, ale to nebudu předbíhat. Z rumů jsme ochutnali Botran 12, Botran 15, Botran 18 a Botran Rare Blend. Jako bonus nám byl následně nalit ještě jeden vzoreček rumu Botran Cobre. Mohli jsme také ochutnat sirup z cukrové třtiny, ze kterého jejich rumy vyrábí.

A jak mi chutnalo? Nutno podotknout, že se jedná o rumy španělského typu, které se pohybují okolo 40% alkoholu, prochází většinou kolonovou destilací a jsou vyráběny ze sirupu z cukrové třtiny, nikoli z melasy. Takto je potřeba k rumům i přistupovat a nečekat nějaké estery v sudové síle. Rumy jsou opravdu příjemné, dobře se pijí, k doutníku bych řekl přímo ideální. Jsou to takové ty rumy, o kterých nemusíte moc přemýšlet, ale spíše si jen užívat chvilky pohody. Botran Rare Blend mám moc rád, na ten jsem sepisoval recenzi a to je opravdu podařený rum za mě. Měli jsme také možnost zakoupení láhve za speciální cenu na místě a nechat si ji podepsat od zástupců značky Botran. Tedy tomu se nedalo rozhodně odolat, včetně společné fotky 🙂

Poslední rumový vzoreček Botran Cobre je spiced rum a opět je potřeba na něj takto pohlížet. Je velmi kořenitý, sladší, takový vánoční rum za mě. Velmi mile mě překvapil jejich vlastní gin Xibal. Nejsem úplně příznivce ginů, ale tento byl opravdu velmi příjemný. Krásně voněl po anýzu, ovoci, pepři, jehličí, opravdu velké překvapení za mě.

Během celé prezentace jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí nejen o Guatemale, ale i o značce Botran. Mohli jsme klást i nejrůznější otázky, tedy bylo to velmi zajímavé a přínosné. Ještě bych rád vyzdvihl práci překladatele, který nejen překládal celou prezentaci, ale zároveň tlumočil naše dotazy. Opravdu skvělá práce, překladatelské oříšky se nám naštěstí vyhnuly 😀

Následovalo výborné občerstvení, přece jen 7 vzorečků je 7 vzorečků a byla potřeba to trošku zajíst 🙂 Na akci bylo vše moc pěkně nachystané, připravené, Café restaurant je super místo, na takovéto akce přímo ideální. Já byl velice spokojený a maximálně jsem si akci užil.

Tour de Bar

Po této skvělé akci se samozřejmě ještě nikomu nechtělo spát. Proto jsme vyrazili do nedalekého baru La Casa Havana, který většina z nás dobře zná. Široká nabídka rumů, super drinky, velké prostory. Bylo opravdu dost plno, ale neodolali jsme samozřejmě skvělému Painkilleru a dalším drinkům. Nemohl chybět ani doutníček, prostě velká pohoda.

Noc byla ještě téměř mladá a tak jsem uskutečnili další přesun. Tentokrát naše kroky zamířily do skvělého Rum House baru. Za barem na nás nečekal nikdo jiný, než úžasná rumová milovnice Lucia Hava. Vždycky žasnu, jaký přehled má a co všechno už chutnala. Začali jsme vyhlášeným Rum Punchem a pak už jsme testovali nejrůznější rumy. Ta atmosféra vás tam vždy úplně pohltí. A také zde jsme neodolali dobrému doutníčku.

A tak jsme zakončili náročný, ale velice příjemný pátek. Další den nás čekalo pokračování Tour de Bar, protože po obědě se nás ujal náš milý Pavel Ungr, který se v pražských barech vyzná jako málokdo. Začali jsme na menším školení u něj v kanceláři, kde jsme si vybrali takový příjemný line up rumů, k tomu karibská hudba, videa z destilerií, no prostě krása. Děkujeme, že jsme mohli ochutnat moc zajímavé kousky.

Pak nás Pavel vytáhl do Cohiba Atmosphere Bar. Hned po vstupu jsem měl jasno, tady se mi bude líbit. Dali jsme si jedno rychlé Daiquiri na baru a už jsme mířili nahoru do kuřárny. Stylově zařízené místnosti, kůže, popelníky, skvělé rumy, tam to bylo vážně úžasné. Neodolali jsme několika rumům, hlavně stojí za zmínku skvělá láhev Rhum Trois Rivieres Vintage 1980. A nemohl chybět ani dobrý doutník! Konečně jsem ochutnal značku Montecristo a byl to příjemný kuřácký zážitek. Navíc se k nám zde připojila vášnivá doutníková kuřačka Annamaria, která nám dělala milou společnost až do konce této tour.

Následoval další přesun, tentokrát za rumovým kamarádem Jardou Kraifem do jeho Magnolie Bar Café. Ukázal nám několik úplně nových rumů a museli jsme samozřejmě pár z nich ochutnat. Jako sladká tečka na závěr samozřejmě nemohl chybět pověstný PUNČÁK!

Následoval další přesun, tentokrát do známého Bugsy’s baru. I zde jsme museli ochutnat pověstný Painkiller a další drinky. Vevnitř to vypadá opravdu stylově, super obsluha, sem by se dalo chodit stále. Trošku už nám z toho cestování vyhládlo, tedy jsme si zde vybrali i výborné uzené masíčko s rolkami.

Následně jsme se přesunuli opět do oblíbeného Rumhousu, ale tam už nějak asi nebyla síla na focení. Dali jsme ještě pár rumů, doutník a ukončili tím toho velké barové tažení. Díky všem zúčastněným, obsluze v barech, Pavlovi, zkrátka všem. Byl to pro mě velice podařený a zajímavý víkend.

Publikováno: 18. října 2021 Aktualizováno: 18. října 2021
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Hlasů: 11

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články