Včera 26.10. proběhla degustace rumů v mexické restauraci Sonora. O této restauraci jsem nikdy neslyšel, ale po drobné rešerší jsem zjistil, že pan Hlaváč (majitel), jen na trhu s alkoholem opravdu dlouho a i když představení degustace bylo opravdu rozporuplné, zaujaly mne rumy HSE i to, že o Sonoře vůbec nic nevím, tak jsem degustaci rád navštívil. Zvědavost vyhrála.

Navštívil jsem hodně (určitě desítky) degustací a tuhle bych rozhodně nazval slovy neobvyklá. Degustace nebyla placená, platili jsme jen vzorky které jsme vypili. Celý prostor nebyl stavěný na degustaci, chybělo cokoliv na neutralizaci chutí i voda na stole. Hodně lidí u degustace jedlo nebo popíjelo pivo a degustace probíhala na 2 patrech, takže pan Hlaváč přebíhal. Na degustaci chyběl jakýkoliv úvod, kde by nám někdo řekl, vítejte, bude to probíhat tak a tak.

Obsah degustace

V degustaci jsme se seznámili s novinkami značek Tres Hombres, Hardy a HSE. Které pan Hlaváč i vozí do Česka. Osobně mne Tres Hombres nezaujaly a určitě bych se jim spíše vyhnul, jediný pitelný byl 8y Barbados, ale není moc argument ho pít, když Doorlys 14 stojí méně a je lepší.

Hardy je určitě zajímavý agricole rum, který mohu 100 % doporučit. Chutnal jsme už na Rumfestu v Berlíně a jeho XO verze stojí za ochutnání, i jeho 50 % bílá verze. HSE skvělé všechny, za mě asi vítěz HSE Port Cask, který je opravdu skvělý.

Co bylo na degustaci skvělé?

Navzdory své neobvyklosti bylo na degustaci několik věcí, které bych vypíchnul a kvůli kterým se rád do Sonory někdy vrátím.

Konkrétní “skvělosti”:

  • Velmi příjemná a přátelská (místy až rodinná) atmosféra obsluhy (myslím, že to byla dcera Karin a žena pana Hlaváče). Cítili jsme se tam moc dobře.
  • Velmi chutné jídlo v mexickém stylu.
  • Zajímavé vzorky, které se běžně na degustacích neobjevují.
  • Opravdu obrovský a dobrý výběr zejména agricole rumů ale i melasových rumů.
  • Skvělé ceny rumů na baru a to i opravdových skvostů za skvělé ceny – Foursquare Port Cask 150 Kč, Tatanka 50 Kč atp.

Co na degustaci nebylo skvělé?

Jak už jsem naznačil, hodně věcí nebylo zas až tak super. Konkrétně:

  • Velký výběr vzorků – 13 vzorků je na degustaci opravdu moc, po 10. vzorku většina už stejně nic necítí.
  • Pro 13 vzorků jsme měli stejné skleničky bez nabídky je vyměnit, tzn. že chutě dalších vzorků jsou výrazně ovlivněny.
  • Degustace měla vždy zdržení, než všem 16 účastníkům bylo dolito (nebylo připraveno dopředu).
  • Seznam vzorků byl matoucí, ocenil bych klasický tasting sheet.
  • Myslím, že by pan Hlaváč měl vědět, že pokud chce mluvit o Richardu Sealovi, že se nevyslovuje [sejl].
  • Hodně mě chyběly informace o destilérii, destilaci, fermentaci, staření a finišování rumů i kolik láhev u nás stojí. Když jsem se zeptal, informace byla posléze dohledávána na lahvi.
  • Rozumím, že si člověk nemůže vše pamatovat, ale číst chutě rumů z poznámek pro mě znamená, že pán ty rumy tolik nezná. Možná to je i tím, že nepil vzorky s námi.
  • Já osobně oceňuji, když vždy koluje láhev, abych si ji mohl přečíst a vyfotit. Tady to šlo jen po vyžádání.
  • Ocenil bych, kdybych nemusel poslouchat neustálé hejty na Zacapu a spíše se dozvěděl něco zajímavého o degustovaných značkách.
  • 30 poslouchat na suchu taky není ideální.
  • Vodu na stůl jsme si museli vyžádat nebyla automaticky (a stála 60 Kč).
  • Voda ani jiné drobné občerstvení na neutralizaci chutí nebyly součástí degustace.

Shrnutí

Nemůžu říct, že by degustace byla špatná, nemohu ale říct, že degustace byla dobrá. Řekl bych, že tomu chybí trocha elegance a možná i více profesionality, na kterou jsem degustací od Fenix Drinks, UPB, Hedonism spirit, Rum Me nebo rumových barů (třeba La Casa de La Havana vieja) zvyklý. Což ale nemusí nutně každému vadit.

Pokud vás nezajímají detaily o značkách a rumech a chcete jen pít trochu na punk, ochutnat něco zajímavého a tu eleganci neřešíte, pak může být Sonora správným místem. Já se určitě rád vrátím, abych prozkoumal vzorky na baru. Jestli se budu chtít vrátit na degustaci si ale už nejsem jistý. Když si dohledám informace o rumech sám a rumy si zde pak přijdu přechutnat, vyjde mi to lépe. Takže kdo hledá eleganci a informace do hloubky, tomu bych degustaci nedoporučil.

PS. Děkuji za milou společnost Filipovi Bartošovi, díky kterému byl tento večer tak příjemný, který je i autorem většiny fotek.

Publikováno: 26. října 2021 Aktualizováno: 26. října 2021
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasů: 7

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články