Daiquiri

Původ

Jeho vznik se datuje do roku 1896. Zasloužil se o to americký důlní inženýr Jenning Cox. Základem mu byl grog, který pili britští námořníci během svých plaveb. Zahraniční politika prezidenta Roosvelta vyzvedla nahoru ceny whisky a vodky, ze kterých se vyráběla většina oblíbených míchaných drinků v té době. Výrazně se však zlepšovaly vztahy s nejbližšími sousedy v Latinské Americe. Cena karibského rumu šla tedy zákonitě prudce dolů a tak mohl vzniknout i tento oblíbený koktejl. Daiquiri se jmenuje kubánská pláž poblíž města Santiaga a právě po ní byl tento koktejl pojmenován. Jenninga Coxe tam zavála Španělsko-americká válka. Své popularity však Daiquiri dosáhlo až ve 40. letech minulého století.
Velký díl na úspěchu Daiquiri má určitě i americký spisovatel Ernest Hemingway, který byl jeho velkým propagátorem a tento drink si opravdu oblíbil. Ten jej pil ovšem s grepovým džusem a likérem maraschino, namísto cukrového sirupu. Jeho verze tohoto koktejlu tak byla po něm i pojmenována.

Rum

U tohoto koktejlu velice záleží na dobrém a kvalitním rumu. Ten vám velmi ovlivní chuť výsledného drinku. Proto jsem vybral chuťově opravdu podařený Plantation White 3 Stars, který mě neskutečně mile překvapil a není špatný i samotný. Určitě na něj přichystám do budoucna recenzi. Použít můžete samozřejmě jakýkoli ideálně bílý rum.

Ingredience

Také zde vám stačí jen málo ingrediencí. Jediná složitější fáze přípravy je cukrový sirup. Ale určitě to každý z vás bez problémů zvládne. Použít můžete opět jakýkoli bílý rum.

  • 5 cl Plantation White 3 Stars
  • 2 cl limetkové šťávy
  • 0,5 cl cukrového sirupu
  • led
  • limetka na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravíme cukrový sirup za pomoci 1dl studené vody a 100g cukru. Samozřejmě si můžete namíchat větší či menší množství sirupu, jen poměr obou složek je ideální dodržovat. Dále už jen smícháte v shakeru s ostatními složkami a drceným ledem. Přes sítko přelijeme ideálně do Cocktail či Martini Glass (kalíšek koktejlky se prudce rozbíhá do stran, nožka je naopak tenká a dlouhá na široké základně). Podáváme s ledem a plátkem limetky.

Závěr

Není náhodou, že se tento drink těší oblibě především u mužů. Je trošku silnější, ne příliš sladký, ale neskutečně osvěžující. Ale určitě by se trefil do noty i nějaké dámě. Ostatně kdo má raději trošku sladší drinky, může přidat cukrového sirupu. Zkoušeli jste? S jakým rumem vám tento koktejl nejvíce chutnal?


Jiří Naller

Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *