Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá, ta moje, se rozechvěje nadšením. Takže přátelé, jaký je Providence?
Providence “First drops” Haitan Rum Blanc
Obsah
O rumu
Jedná se o bílý, nestařený 57 % rum destilovaný ze sirupu i šťávy cukrové třtiny v destilérii Distillerie de Port-au-Prince na Haiti, která je stará pouhé 2 roky. Byla založena v roce 2018 a je to produkt spolupráce mezi rodinou Barbancourt-Linge (rum Barbancourt znáte?) – reprezentuje nový přístup a La Maison & Velier – reprezentuje starý – nebo chcete-li – tradiční přístup.
Tento rum je prvním lahvovaným rumem této destilérie. I proto je taková nepřiznaná limitovaná série – protože to je opravdu first drop, tedy první kapky. Tedy až se toto vyprodá (několik tisíc lahví celosvětově) tak už nebude. Nikdy.
Za rumem stojí master blender Herbert Barbancourt-Linge Jr, který, obnovují a znovuobjevují metody a techniky svých předchůdců, kteří provozovali v 19 – 20. století právě palírnu Barbancourt. Haiťané používají cukrovou třtinu Crystalline, kterou pěstuje Michel Sajous v Saint Michel de l’Attalaye (150 km daleko od destilérie).
Něco k výrobě nám se dozvíme přímo ze stránek Warehouse #1:
Fermentují se zvlášť sirup a šťáva, a to po dobu 10-12 dnů v tancích z nerezové oceli za použití vybraných kvasinek. Poté jsou samostatně destilovány v kotlíkovém zařízení německé značky Müller. Výsledné destiláty jsou smíchány v poměru 85-90 % destilátu ze sirupu a 10-15 % destilátu z čerstvé šťávy, a destilují se podruhé. Výsledný rum je zředěn na 57 % alkoholu.
A pro labužníky dodávám, že má 538.9 mg/HLPA esterů 🙂
Vůně
Lehký, jemný ovocný (cítím jahody a ananas) a nasládlý – a barva samozřejmě průhledná/bílá. Voní jak jarní louka.
Chuť
Jemná, s tóny přezrálého ananasu, trochu nahořklé (ale velmi příjemně) dřevitosti a tmavého cukru s pepřem na závěr.
Za mě velice příjemný a jemný rum, který mi chutná. Skvělý na běžné pití, pokud vám nevadí rumy tohoto typu, ale i drinků třeba do Daiquiri.
Zajímavá zpráva je, že se chystají zajímavý nástupci: destilace z dunderu a sirupu a další bude destilace ze šťávy cukrové třtiny. Máme se na co těšit!
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Loni prodával rumový adventní kalendář e-shop Alkohol.cz. Za baťovských 1 999 Kč i s DPH to je skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Nyní spustil výprodej dříve a má jich na skladě zatím okolo 3 000. Takže bych neváhal.
Letos jsem měl poprvé tu čest ochutnat – a rovnou řeknu – skvělý rumový adventní kalendář. Krásný vypalovaná dřevěná krabička, 24 vzorků po 0,04 l bez degustační skleničky, ale všechno hodně zajímavé, když už ne vzácné rumy. A samozřejmě cena byla větší než trojnásobek rumového kalendáře od 1423. Ale jsme rád, že několik z nás […]
A jejda, bělásek Mhoba. Nestařený africký pot-stillový 58 % rum ze šťávy z cukrové třtiny, buď peklo na zemi nebo nebe v oblacích? Počet vypití rumů: 55