Celkově bylo vydáno 411 lahví, jako uzávěr je je vulkanický kámen, a do Česka půjde většina produkce pro celou Evropu (36 lahví, ve srovnání Velká Británie 22 lahví). Jedná se 30 letý (podle Flor de Caňa opravdu 30 letý) single cask rum, nejstarší co Flor de Caňa má. Staří se od roku 1988 a má být oslavou dělníků a rodinných příslušníků spojených se značkou už od roku 1890 a také oslavou 130. výročí založení.
Flor de Caňa je rodinný podnik se nachází na úpatí San Cristobalu, aktivní sopky v severozápadním cípu Nikaraguy. Podle destilérie nemá tento rum žádný cukr, „urychlovače nebo nepřirozené přísady“ a zraje v bývalých bourbonových sudech, které jsou uzavřeny jitrocelými listy, což pomáhá snížit podíl vypařování, které je urychleno tropickou oblastí podnebí.
Design láhve obsahuje podpisy pěti generací stojící za značkou, uzávěr láhve je vyrobený ze sopečné horniny a obsahuje i repliku poštovní známky sopky z roku 1902 v Nikaragui. Láhev je dodávána v elegantním pouzdře z černé kůže.
Chuť
Podle Honzy Kvasničky nemá výraznou vůni, chuť po tmavé čokoládě, trochu rozinek, trochu karamel, a silný konec, který zůstává opravdu dlouho na patře.
Svůdná vůně hlubokého tropického ovoce a kakaových tónů, která připravuje cestu pro bohatou a delikátní chuť třešně na patře, svěží pomeranč, spálený hnědý cukr, vanilku a stopy skořice, a dlouhý, hladký chuť třtinového cukru, melasy a doteků tabáku na závěr.
Cena a dostupnost
Globálně je dostupný od září, u nás až od 16. října – v USA za cenu 1 200 dolarů. U nás bude více … na Alkohol.cz se prodává za 35 000 Kč.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Suchý únor nadále nepodceňujeme a přinášíme recenzi na další rum. Vracíme se opět do Paraguye do řemeslné destilérky Timma Hogerzeila. Ochutnáme suchý a aromatický německý rum z Paraguayské cukrové třtiny. Počet vypití rumů: 359
Letos nám autoři rumového kalendáře předkládají většinu rumů mladších 10. let. Ani dnešní Nikaragujský rum není výjimkou. Tento rum zraje ve velmi teplém prostředí na vulkanické půdě dlouhodobě neaktivní sopky Mombacho. Což by mu mělo dávat unikátní charakter. Tak pojďme na něj! Počet vypití rumů: 207
V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).