Nikaragua

Země Střední Ameriky omývána Karibským mořem z východu a Tichým oceánem ze západu. Byla kolonizována Španěly v 16. století s výjimkou východního pobřeží, které bylo kolonizováno Brity. Tento fakt přispěl k její kulturní rozmanitosti, která je paralelou k rozmanitosti přírodní – je zde druhý největší prales v kontinentální Americe. Nikaragua je nazývána „zemí jezer a sopek“, což z ní spolu s tropickým klimatem dělá turisticky atraktivní destinací.

Cukrová třtina sem byla dovezena až na konci 19. století, téměř 400 let poté, co byla dovezena do Karibiku. Přesto se velmi rychle stala důležitou součástí nikaragujské ekonomiky. V roce 1890 zde byla vybudována destilérka Compania Licorera de Nicaragua stojící za rumy Flor de Caňa. Já se zatím setkal s nikaragujským rumem Mombacho.

Flor de Cana 30y    

Limitovaná edice Flor de Caña 30y V Generaciones

O rumu Celkově bylo vydáno 411 lahví, jako uzávěr je je vulkanický kámen, a do Česka půjde většina produkce pro celou Evropu (36 lahví, ve srovnání Velká Británie 22 lahví). Jedná se 30 letý (podle Flor de Caňa opravdu 30 letý) single cask rum, nejstarší co Flor de Caňa má. Staří se od roku 1988 […]

Číst dále
   

Mombacho 8y – 20. rum rumového kalendáře

Letos nám autoři rumového kalendáře předkládají většinu rumů mladších 10. let. Ani dnešní Nikaragujský rum není výjimkou. Tento rum zraje ve velmi teplém prostředí na vulkanické půdě dlouhodobě neaktivní sopky Mombacho. Což by mu mělo dávat unikátní charakter. Tak pojďme na něj!

Číst dále