Původ rumu

Rum pochází z jižní Kolumbie a vytváří jej již třetí generace rodiny Riascos. Je to směs 12 až 21 let starých rumů zrajících v americkém bílém dubu. Proces výroby si zakládá na dlouholeté tradici a rum tedy není nijak dobarvován a doslazován. Destilerie se nachází mezi dlouze vinutou řekou Magdalena a Karibským mořem, kde se mísí rumy již více než 20 let. Jejich Master Blenderem je pan Giraldo Mituoka Kagana, který začínal svou kariéru řezáním cukrové třtiny pro kubánskou revoluci a od té doby zdokonaluje své znalosti o cukru a destilátech. Díky tomu se vypracoval právě na post Master Blendera.

Rum získal hned několik ocenění. V roce 2013 v San Franciscu byl rum La Hechicera vyhlášen rumem roku 2013. V roce 2014 získal hned 3 zlaté medaile (za design, za prémiový rum a za rum starší 12let), v roce 2015 dvojitou zlatou medaily ze San Francisca a následně zlato ze Spirits Selection a plno dalších.

Vůně

Vůně nevyznívá příliš sladce, spíše po dobovém sudu. Lehký náznak kakaa, čokolády a vanilky. Mírně štiplavý v nose se závanem tabáku.

Chuť

Ta je stejně jako vůně spíše dřevitější. V pozadí cítím čokoládu a ostřejší tóny nějakého koření. Následně chuť (z mého pohledu) trošičku směřuje z čokolády až do kávy (na začátku sladší a pomaličku hořkne). Na jazyku mírně štiplavý, závěr hřejivý a dlouhý. Ovšem celkově příjemně jemná a dobře vyvážená chuť. Rum obsahuje 40% alkoholu.

Láhev

Láhev je pro mě veliké překvapení. V obchodě v dárkové krabici vypadá pěkně, ovšem teprve když ji vyjmete z obalu a podíváte se proti světlu (stačí okno), spatříte její plnou krásu. Nestačíte se divit, jak je obal této láhve propracovaný a jen otáčíte dokola, aby jste viděli všechny výjevy a dominanty z flory i fauny Kolumbie. Vepředu pak velká modrá kolumbijská pečeť.

Cena

Cena rumu se pohybuje lehce nad 1000,-kč, ale opravdu za to tato láhev stojí.

Závěr

Tento rum byl u mě donedávna úplně neznámý. Název ani podoba láhve mi nic neříkali. Četl jsem však mnoho doporučení a tak jsem jej musel zkusit. A opravdu nezklamal. Chuť příjemně ladí, není ani příliš sladká, ani suchá. No a zcela nadšený jsem z designu láhve. Jak při prvním vybalování, tak při focení jsem se nemohl vynadívat. Opravdu nádherná (i malou dcerku obrázky proti oknu moc zaujaly). Moc rád se k této „čarodějce“ vracím.

Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 3

Související články

Napište váš názor