Jemné

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Zase nová Don Papa: Rye cask finish

Přečíst článek
Ron Roble Viejo Maestro – 3. (2020) rum rumového kalendáře    

Ron Roble Viejo Maestro – 3. (2020) rum rumového kalendáře

Opět Roble. Rumy z Venezuely díky Diplomatico dobře známe a oproti roku 2019 tu máme trochu více procent. Ron Roble je venezuelská značka, která si dala do motta “Žít správně”. S respektem k lidem i přírodě. S vědomím, že luxus je výsledkem dlouhé a tvrdé práce. Budeme ochutnávat 45 % rum ve stáří 6 let […]

Číst dále
Pixan Solera Especial 8y – 2. (2020) rum rumového kalendáře    

Pixan Solera Especial 8y – 2. (2020) rum rumového kalendáře

Opět Pixan. Rumy z Mexika nejsou příliš obvyklé a oproti roku 2019 tu máme finiš po červeném víně. V prastarém jazyce Mayů znamená Pixan životadárný duch. Distillery Espiritus del Norte se nachází v Monterrey City. Tento poměrně mladý, tedy 8 letý, 40 % melasový rum zraje v malých vinných sudech ve kterých odpočívalo červené víno […]

Číst dále
Recenze Foursquare Détente    

Recenze Foursquare Détente

Původ rumu Barbados – Foursquare Distillery. Jedná se o jednu z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jednu ze 4 palíren na Barbadosu. Rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější. O popularitu této značky se podstatně zasloužil Master Distiller Richard Seale. Určitě jedna z největších postav světa rumu. Líbí se mi jeho myšlenka spojení tradic a […]

Číst dále
Recenze: Ron de Jeremy XO    

Recenze: Ron de Jeremy XO

Možná jste si všimli, že značka Ron de Jeremy přišla v roce 2020 s novým designem lahví. Protože jsme dostali na srovnání design nových lahví, pustili jsme se do srovnávací recenze. Jak se liší Ron de Jeremy XO stará a nová láhev? Původ rumu Značka nese umělecké jméno pornoherce Ronalda Jeremyho Hyatta. Tato nejobsazovanější pánská […]

Číst dále
Recenze Coloma Single Cask 2006    

Recenze Coloma Single Cask 2006

Tento rum je destilovaný z čisté třtinové melasy, zraje v sudech z amerického dubu po Bourbonu dlouhých 13 let. Po něm následovalo konečné zrání po dobu 6 měsíců v soudcích po exkluzivním kávovém likéru Coloma. Jde o vzácnou šarži z roku 2006, kdy byl rum uložen do pouhých 8 malých soudků.

Číst dále
Recenze Sérum Elixír    

Recenze Sérum Elixír

Jako základ výroby tohoto rumu se používá panenský třtinový med, který se získává lisováním stonků třtiny a následným odpařováním přebytečné tekutiny. Tento “panenský med” následně kvasí v nerezových kádích několik dní. Po vykvašení následuje kolonová destilace. Výsledný destilát “aquardiente” (ohnivá voda o obsahu 29 – 60% alkoholu) se nechá zrát v dubových sudech, do kterých se přidává tajný mix místního ovoce a bylinek. Staří rumů v blendu je 3-8 let.

Číst dále
   

Degustace nejen karibských rumů na křestu knihy Zasvěcení do haitského vúdú

Moje kamarádka Veronika Šulcová mne požádala o menší degustaci rumů na křestu její knihy Zasvěcení do haitského vúdú. Protože publikum mělo být spíše nezkušené vybral jsme 3 levnější rumy, které vám chci představit v článku:

Číst dále
Recenze Sérum Ancon 10Y    

Recenze Sérum Ancon 10Y

Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.

Číst dále