Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Cihuatán Suerte je limitovaná edice rumu inspirovaná legendou o Muwaan Matovi, mayském bohu štěstí. Mayové věřili, že tento bůh rozdává štěstí prostřednictvím krystalů. Aby ho mohli využít, filtrovali při posvátném rituálu vodu s křemenem a poté si nápoje vychutnávali při okouzlujících hostinách. Příběh rumu Inspirací pro rum Cihuatán Suerte byl mayský bůh-král Muwaan Mat, který […]
Již téměř 160 let si palírna Barbancourt předává z generace na generaci své jedinečné know-how, které dědí po svém zakladateli Dupré Barbancourtovi. V 50. letech 20. století dal Jean Gardère panství nový rozměr prostřednictvím velké modernizace, zatímco jeho syn Thierry Gardère podstatně zvýšil výrobní kapacitu. Poslední a zároveň pátou generací majitelů této společnosti je Delphine Gardère (vnučka Jeana Gardére a aktuální majitelka palírny).
Dnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage (který jsme měli možnost ochutnat již na Rumfestu), a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky si Plantation hraje s vizuálně zajímavou symbolikou. Pro rok 2023 je to kolekce TERRAVERA (The Origins of Rum) – Vintage Collection No 3, kdy každá láhev […]
Dnes jsme si pro vás připravil recenzi láhve z Trinidadu a to ze série La Maison du Rhum, kdy láhev Trinidadu z 4.řady byla mezi českými rumaři extrémně oblíbená.
Tento melasový rum je vyroben z cukrové třtiny pocházející z Britské Guyany. Obsahuje několik různě starých rumů, které prošly jak kotlíkovou, tak kolonovou destilací. Hlavní zrání probíhá v sudech z amerického dubu po Bourbonu. Následně dozrává dalších 12 měsíců v buttech po sherry Pedro Ximenez a Oloroso. Butt je speciální sud pocházející z regionu Sherry, který bývá vyrobený z amerického dubu. Jednotlivé butty se často používají k systému staření Solera. Na samotný závěr se do této směsi přidá malé procento velmi starého rumu Enmore pro “tmavší” barvu a doladění celkového profilu rumu. Rum byl lahvován v roce 2017 v síle 40% alkoholu a měl by obsahovat 15-20g/l cukru.
Tento melasový rum vznikl v roce 2007 v palírně Demerara Distillers Limited. Je blendem rumů, které byly destilované metodou Pot Still v kotlíku Port Mourant a rumů z destilační kolony. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 13 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další rok kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na závěr zraje ještě 7 měsíců v dubových sudech po irské single malt whiskey Teeling.
Letos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 18. startovní pozici jejich epesního výběru je britská značka Dràm Mòr. Takže se pojďme podívat na tento 63 % melasový rum, destilovaný v pot-stillu a stařený 10 let podívat.
Letos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 17. startovní pozici jejich epesního výběru je japonská značka Nine Leaves. Takže se pojďme podívat na tento 58 % melasový rum, destilovaný v pot-stillu podívat. Stařil se 5 let v různých sudech.
Za rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Tento rum prochází 36-48h dlouhou fermentací při maximální teplotě 22-25°C. Destiluje probíhá jak na kolonovém, tak na kotlíkovém destilačním zařízení (zhruba 70% Column Still, 30% Pot Still). Rum nejdříve zraje 10 let v dubových sudech po bourbonu, následně 3 roky v sudech po sherry a na závěr další 3 roky v sudech po portském. Celkem tedy 16 dlouhých let. Rum byl lahvován v říjnu roku 2022 v počtu 294 láhví v sudové síle 59% alkoholu. Nejsou do něj přidána žádná umělá aditiva.
Tento rum je směsí čerstvé šťávy z cukrové třtiny dvakrát destilované ve francouzských kotlích a vyzrálého melasového rumu z Trinidad. Melasový rum zřejmě pochází od společnosti Trinidad Distillers Limited. Rum byl destilován v roce 2008 čistou Pot Still metodou. Do láhví byl plněn v roce 2019 v sudové síle 63% ABV. Tento rum pochází ze sudu číslo 80, z něhož bylo získáno celkem 232 lahví. Rum byl stařený nejdříve tropicky dlouhých 7 let, následně byl přemístěn do Evropy a stárl další 4 roky v sudech po bourbonu. Můžeme jej tedy považovat za 11 let starý rum.
Jde o blend několika ručně vybraných jamajských rumů, včetně několika skvělých stařených kousků ze 3 velmi známých jamajských palíren. Všechny tyto rumy prošly Pot Still destilací. Následně byl blend stařený v dubových sudech po PX (Sherry Pedro Ximénez) po dobu minimálně 6 měsíců.
Naga Anggur Edition Red Wine Cask Finish je zajímavým spojením tradiční výroby indonéského rumu s vínem Saint-Emilion z oblasti Bordeaux. Jde o propojení rumu Naga Java Reserve 65% a Château Pas de l’Ane.
Existuje-li levný a přitom poctivý rum, který je fenomenálním úspěchem tak je to určitě Duppy Share Aged- blend rumů z Jamajky a Barbadosu. Následován spiced verzí. Před časem vyběhl na trh jeho nebezpečně pitelný jamajský kamarád Duppy Share White. Nyní jsme se dočkali i plnotučného nástupce – Duppy Share XO.
Naga je překvapivý rum – nerum, díky své neobvyklé chutí jsem si ho oblíbil a mám přechutnané všechny. A Pearl of Jakarta je moje nejoblíbenější. I proto jsem rád, že se dostala do rumového kalendáře.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.