K Vánocům jsem od ženy dostal výše zmíněnou degustaci “Velká rumová degustace a snoubení s doutníkem“, kterou nakoupila na Slevomatu. Podle popisu to vypadalo velice zajímavé, od základů degustací, vhled do světa doutníků až po 7. údajně špičkových rumů – posuďte sami:
degustace sedmi špičkových rumů
degustace luxusního doutníku
občerstvení formou studené mísy
základy technologie výroby rumů a doutníků
orientace v typech rumů a ve velikostech doutníků
naučíte se, jak rumy a doutníky rozeznávat a hodnotit
získáte diplom o absolvování kurzu
Kurz vedl pan Karlík, podle informací z internetu someliér. První komunikace s panem Karlíkem byla složitější.
Názvy kurzu na Slevomatu neseděly s tím, co mi psal a měl na webu, ale nakonec jsme se domluvili. Z kurzu samotného mám rozpačité pocity. Pojďme se ale nejdřív podívat na to, co se mi líbilo:
úvod do doutníků – o nich vím málo, takže jsem ocenil tento úvod – na druhou stranu mně to nepřišlo nic, co by se nedalo dočíst běžně v shrnujícím článku online,
pán měl hodně zkušeností, bylo to vidět, dozvěděl jsem se hodně věcí o degustování a vychutnávání alkoholu,
7 rumů nebylo rozhodně špatně vybráno, i to, že jsme měli neplánované přídavky, (Sister Isle, Real McCoy, Puntacana – 2 verze, Esquisito, Austrian Navy a pak jeden co si nepamatuji)
nebyly žádné agricole rumy :-),
připravené uzeniny byly příjemné občerstvení.
Co mi ale vadilo nebo chybělo?
na stole chyběly sklenice na vodu, byly zde jen sklenice na rumy a karafa s vodou,
barva rumu se špatně poznává ve velkém šeru, prostor byl osvětlen jen svíčkami,
nedozvěděl jsem se skoro nic o rumech samotných, o destilérce, o lahvi, ročníku a ani jsem degustovanou láhev nedostal do ruky,
nemyslím si, že agricole rumy jsou ty nejlepší :-),
rumy bych nenazval špičkové – spíše solidní střední třída (špičkový je pro mě třeba Zacapa Royal),
avizovaný diplom, ne že by na tom záleželo, jsem neobdržel – jen to bylo slíbeno a nedodrženo.
Co mi asi vadilo nejvíce, byl žoviální přístup. Ocenil bych vyšší úroveň profesionality a respektu. Kdyby to byl jeden případ, asi bych to přešel, ale pak jsem si v diskusi do jedné slečny dozvěděl toto:
Co mě zarazilo dále?
Uprostřed degustace zazvonil telefon, pan Karlík ho zvedl a začal hovor vyřizovat.
Pan Karlík doporučuje pří výběru doutníků postupovat jako u mladé “šestnáctky” – pořádně ošahat. Podobných poznámek bylo více, ale nebudu je zde všechny vypisovat.
Shrnutí
Když mám být férový, určitě nemůžu říct, že to bylo špatné. Ale se stejnou upřímností nemůžu říct, že by to bylo dobré. Spoustu informací pro mě bylo nových – za ně děkuji, ale některé opravdu hodně chyběly a samotný přístup spíše odradil. Pro mě je to signál, že WineInstitut není ten můj šálek kávy. Ve srovnání s degustací v brněnské Havaně nebo pražském Wearehousu o několik tříd níže.
Určitě to hodně lidem sedí, já ale já nejsem ten typ. Přišlo by mi lepší si za tu cenu jít sednout do Rum Housu a objednat si pár dobrých rumů s komentářem.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Již na konci minulého roku jsem zaregistroval volné (tedy můžete pít co chcete a v jakémkoliv pořadí) od YoCafé v Praze. Nemají k tomu žádnou stránku na webu, jen událost na Facebooku. Degustace se opakuje vždy v úterý na začátku měsíce až do června. Na dnes si připravili 12 rumů (óóó) a za rum byste […]
Alkohol.cz před pár měsíci potichu vypustil program degustačního předplatné tzv. klub degustátorů. Předplatit si můžete i whisky, ale mě samozřejmě zajímá hlavně rumové předplatné. Degustační kousky jsou skvělé pokud chcete poznat co nejvíce rumů a nechcete kvůli tomu kupovat spoustu lahví. Proto rád chodím na degustace a degustační předplatné jsem pochopitelně uvítal. Zakoupil jsem si […]
Jak víte, snažím se navštěvovat různé rumové degustace, abych poznával bary, barmany i různé rumy. Tentokrát jsem navštívil degustaci s názvem Rumy na konci světa, kterou připravil barman a brand ambasador Trois Rivières Václav Jahn v příjemném salónku rumového baru La CASA de la HAVANA vieja. Počet vypití rumů: 398
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.