Recenze rumové degustace: Michal Karlík z WineInstitut: Velká rumová degustace a snoubení s doutníkem

K Vánocům jsem od ženy dostal výše zmíněnou degustaci „Velká rumová degustace a snoubení s doutníkem„, kterou nakoupila na Slevomatu. Podle popisu to vypadalo velice zajímavé, od základů degustací, vhled do světa doutníků až po 7. údajně špičkových rumů – posuďte sami:

  • degustace sedmi špičkových rumů
  • degustace luxusního doutníku
  • občerstvení formou studené mísy
  • základy technologie výroby rumů a doutníků
  • orientace v typech rumů a ve velikostech doutníků
  • naučíte se, jak rumy a doutníky rozeznávat a hodnotit
  • získáte diplom o absolvování kurzu

Kurz vedl pan Karlík, podle informací z internetu someliér. První komunikace s panem Karlíkem byla složitější.

Názvy kurzu na Slevomatu neseděly s tím, co mi psal a měl na webu, ale nakonec jsme se domluvili. Z kurzu samotného mám rozpačité pocity. Pojďme se ale nejdřív podívat na to, co se mi líbilo:

  • úvod do doutníků – o nich vím málo, takže jsem ocenil tento úvod – na druhou stranu mně to nepřišlo nic, co by se nedalo dočíst běžně v shrnujícím článku online,
  • pán měl hodně zkušeností, bylo to vidět, dozvěděl jsem se hodně věcí o degustování a vychutnávání alkoholu,
  • 7 rumů nebylo rozhodně špatně vybráno, i to, že jsme měli neplánované přídavky, (Sister Isle, Real McCoy, Puntacana – 2 verze, Esquisito, Austrian Navy a pak jeden co si nepamatuji)
  • nebyly žádné agricole rumy :-),
  • připravené uzeniny byly příjemné občerstvení.

Co mi ale vadilo nebo chybělo?

  • na stole chyběly sklenice na vodu, byly zde jen sklenice na rumy a karafa s vodou,
  • barva rumu se špatně poznává ve velkém šeru, prostor byl osvětlen jen svíčkami,
  • nedozvěděl jsem se skoro nic o rumech samotných, o destilérce, o lahvi, ročníku a ani jsem degustovanou láhev nedostal do ruky,
  • nemyslím si, že agricole rumy jsou ty nejlepší :-),
  • rumy bych nenazval špičkové – spíše solidní střední třída (špičkový je pro mě třeba Zacapa Royal),
  • avizovaný diplom, ne že by na tom záleželo, jsem neobdržel – jen to bylo slíbeno a nedodrženo.

Co mi asi vadilo nejvíce, byl žoviální přístup. Ocenil bych vyšší úroveň profesionality a respektu. Kdyby to byl jeden případ, asi bych to přešel, ale pak jsem si v diskusi do jedné slečny dozvěděl toto:

Co mě zarazilo dále?

  • Uprostřed degustace zazvonil telefon, pan Karlík ho zvedl a začal hovor vyřizovat.
  • Pan Karlík doporučuje pří výběru doutníků postupovat jako u mladé „šestnáctky“ – pořádně ošahat. Podobných poznámek bylo více, ale nebudu je zde všechny vypisovat.

Shrnutí

Když mám být férový, určitě nemůžu říct, že to bylo špatné. Ale se stejnou upřímností nemůžu říct, že by to bylo dobré. Spoustu informací pro mě bylo nových – za ně děkuji, ale některé opravdu hodně chyběly a samotný přístup spíše odradil. Pro mě je to signál, že WineInstitut není ten můj šálek kávy. Ve srovnání s degustací v brněnské Havaně nebo pražském Wearehousu o několik tříd níže.

Určitě to hodně lidem sedí, já ale já nejsem ten typ. Přišlo by mi lepší si za tu cenu jít sednout do Rum Housu a objednat si pár dobrých rumů s komentářem.

Pavel Ungr

Jmenuji se Pavel Ungr a už 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Pracuji pro Alkohol.cz. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu. Moje oblíbená značka byla dánská A. H. Riise, ale už se trohu se odslazuji směrem k nedoslazovaným rumům. Naopak nemám rád většinu agricole 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *