1667 Single Barrel Trinidad 2010 Bottled for RFC
Vyšlo další české plnění, “mátový” Trinidad 2010, který naplnil pro Rum Friendly Club Filip Lojína český bottler 1667 Rare Rums Company zastoupený Pavlem Kupkou.
Číst dáleVyšlo další české plnění, “mátový” Trinidad 2010, který naplnil pro Rum Friendly Club Filip Lojína český bottler 1667 Rare Rums Company zastoupený Pavlem Kupkou.
Číst dáleO tomhle rumu jsme už toho napsal víc. Tohohle plnění si totiž strašně vážím. Rum, co má koule i srdce. Proč? Protože lidi, co za nimi stojí dovezl rum ze šťávy z cukrové třtiny, který zajímá cca 20 % trhu. Tedy rum, o kterým někteří říkají, že nikoho nezajímá a není to ani rum, je […]
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dálePůvod rumu Trinidad byl vždy důležitou zemí pro pěstování cukrové třtiny, výroba rumu však z počátku zůstala spíše okrajovou činností. Na konci 18. století pod britskou správou putuje značné množství rumu do Anglie, kde se mísí s jinými rumy (Barbados, Demerara, Jamajka) a dává vzniknout „Navy Rum“. Tím se rumy z Trinidadu dostaly do většího světového […]
Číst dáleRhum J.M Millesime 1997 je zemědělský rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva prošla fermentací a následně kolonovou destilací v roce 1997. Rum následně zrál dlouhých 10 let ve 200 litrových sudech z amerického dubu a ve francouzských sudech z limuzínského dubu. Po 10 letech rum ještě chvíli odpočíval v nerezových kádích a následně byl v roce 2007 nalahvovaný v síle 48,8% alkoholu.
Číst dáleTento blend obsahuje rumy, které byly vyrobeny z panenského medu a prošly si jak kolonovou (70%) a kotlíkovou (30%) destilací. Zrání probíhalo dlouhých 19 let v sudech z amerického dubu po Bourbonu. Zkoušeli jsme i různé jiné finiše, ale tato varianta u nás vyhrála. Láhve jsou očíslované, bylo vyrobeno pouhých 392 ks v síle 51% alkoholu.
Číst dáleJde o blend melasových rumů z Guyany z palírny DDL, kde byly tyto rumy destilované na kontinuálním i kotlíkovém zařízení. Tento blend obsahuje 3 roky starý rum (rok 2016) a 5 let starý rum (rok 2014), které zrály v sudech až do roku 2019. Následně byly tyto rumy v Dánsku smíchány a uloženy do dubových sudů po bourbonu na dobu 3,5 let. Rum byl pak následně lahvován v síle 64,7% alkoholu bez použití filtrace za studena. Pouhých 249 láhví vzniklo exkluzivně pro české rumové fanoušky skupin RUM CZ/SK a Rum a vše kolem něj.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleJiž téměř 160 let si palírna Barbancourt předává z generace na generaci své jedinečné know-how, které dědí po svém zakladateli Dupré Barbancourtovi. V 50. letech 20. století dal Jean Gardère panství nový rozměr prostřednictvím velké modernizace, zatímco jeho syn Thierry Gardère podstatně zvýšil výrobní kapacitu. Poslední a zároveň pátou generací majitelů této společnosti je Delphine Gardère (vnučka Jeana Gardére a aktuální majitelka palírny).
Číst dáleDnes jsme si pro vás připravil recenzi láhve z Trinidadu a to ze série La Maison du Rhum, kdy láhev Trinidadu z 4.řady byla mezi českými rumaři extrémně oblíbená.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleTento skvělý rum byl destilován kolonovou metodou v roce 2015 (únor) a lahvován v roce 2019 (červen). Je tedy 4 roky stařený ve dvou různých dubových sudech. Nejdříve ve speciálně vyhřívaných sudech po rumu a následně v sudech po koňaku. Rum není ředěný, ani nijak dochucovaný. Lahvovaný je v sudové síle 54,7% alkoholu. Bylo vyrobeno pouhých 392 láhví pro celý svět. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleHampden Great House je dalším rumem z široké esterové nabídky skvělé jamajské palírny Hampden Estate. Původně se jednalo o speciální stáčení rumu, který se pil pouze na panství. V roce 2019 Hampden vydal omezený počet těchto láhví. Jednalo se o experimentální směs dvou Hampdenových „značek“, která měla být dostupná pouze v palírně a na různých rumových festivalech.
Číst dáleJsem rád, že jsem se mohl zase po nějaké době věnovat mé oblíbené řadě S. B. S. od dánské rumové společnosti 1423. Rumy S.B.S. neboli Single Barrel Selection vznikají jako sigle cask edice z jednoho sudu. A proto jsou tak sakra dobré. A dnes se podíváme na jednu opravdu výjimečnou.
Číst dáleTento melasový rum vznikl v roce 2007 v palírně Demerara Distillers Limited. Je blendem rumů, které byly destilované metodou Pot Still v kotlíku Port Mourant a rumů z destilační kolony. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 13 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další rok kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na závěr zraje ještě 7 měsíců v dubových sudech po irské single malt whiskey Teeling.
Číst dáleTak se zdá, že nové plnění Foursquare – Velier pod názvem ????????? a síle 61 % je na světě! Rum je blendem rumů zrajících 17 let v sudech po bourbonu a rumů zrajících 5 let v sudech po bourbonu a 12 let v sudech po Oloroso sherry. Lahvován včera nebo předevčírem do 4 800 lahví. […]
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 22. startovní pozici jejich epesního výběru je nezávislý plnič CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna s rumem z Martiniku.
Číst dále