Pohled do jiného světa: luxusní vysokoesterové jamajské rumy představila La CASA de la HAVANA vieja

Před 2 týdny jsem měl tu čest být pozván na výjimečnou rumovou degustaci. La CASA de la HAVANA vieja uspořádala prezentaci a degustaci vysokoesterových jamajských rumů, kterou vedl Peter Harsanyi a barmansky se o nás staral Václav Jahn. Pro mě to byl nečekaný pohled do jiného světa, který mne naprosto fascinoval. Proto o tom píšu. Abyste i vy, pokud budete mít příležitost, toto zkusili. Byl to večer pro labužníky.

Prezentace začala teoretickou částí a příběhem o návštěvě Jamajky. Krom historie, sociálních poměrů a byznysových informací o vlastnictví jednotlivých destilérek a jejich historie jsme se dozvěděli i autentický příběh o návštěvě Jamajky. Nic z toho nebylo navíc nebo zbytečné. Informace byly podané zajímavou formou a byly pro milovníka rumů důležité.

Stylový welcome drink od Václava Jahna

Běžné jamajské rumy

První část jsme odstartovali welcome drinkem a vyzkoušeli ty „pohodovější“ běžné rumy. Níže ve fotogalerii můžete vidět, které to byly.

Tyhle rumy mi dříve přišly silnější, drsnější a suché. Více jsem se mýlit nemohl (v kontextu vysokoesterových rumů). Byl to v zásadě velice příjemný a pohodový začátek, než začala druhá fáze.

Co jsou vysokoesterové rumy?

Vysokoseterové rumy (high ester rums), jsou rumy, které obsahují velké množství esterů, které se měří v gramech na hektolitr. Takové rumy jsou velmi silné.

Zdroj: www.compoundchem.com/

Vysokoesterové jamajské rumy

Ty přišly na řadu po přestávce. Nic silnějšího jsem nikdy nepil a u některých síla převažovala nad vůní a chutí, jinde, jako u třeba u Long Pondu to bylo naopak. Ano, bylo nezbytné ladit chuť kapkou vody či zajídat pečivem, ale zážitek to byl výjimečný. Výjimečně silný.

Jako doplněk jsme měli možnost nahlédnout i na další extrémně zajímavé rumy – i když ne přímo z Jamajky.

Strašně těžko se mi o téhle degustaci píše. Ty rumy v druhé polovině byly intenzivní a silné. Někdy ta síla nebyla překážkou vytříbené chutí a někdy ano a dopít se to – skoro – nedalo. Každopádně, každý znalec rumového světa tohle musí mít za sebou. Poznat a podle toho se rozhodnout, co bude nebo nebude pít. Pokud můžete, jděte do toho.


Pavel Ungr

Jmenuji se Pavel Ungr a už 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Pracuji pro Alkohol.cz. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu. Moje oblíbená značka byla dánská A. H. Riise, ale už se trohu se odslazuji směrem k nedoslazovaným rumům. Naopak nemám rád většinu agricole 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *