Španělský typ

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze: Don Papa Rye Cask

Přečíst článek
Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]

Číst dále
Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof    

Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof

Ron Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)    

Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)

Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).

Číst dále
Recenze Diplomático Single Vintage 2005    

Recenze Diplomático Single Vintage 2005

Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.

Číst dále
Recenze: Don Papa Rye Cask    

Recenze: Don Papa Rye Cask

Poslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze Ron Botran Rare Blend    

Recenze Ron Botran Rare Blend

Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Číst dále
Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y    

Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y

Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]

Číst dále
Recenze: Papiamento Aruba Reserve    

Recenze: Papiamento Aruba Reserve

Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.

Číst dále
Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe    

Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe

Značka byla založena v Panamě společností GALAXY TRADING SARL. Pro nadaci PREMIUM SPIRIT GALAXY FUNDATION PANAMA, která zajišťovala výrobu i distribuci. V roce 2016 značku zakoupila společnost Albert Michler Distillery Int. a ta jí vlastní do dnes. Většina destilátů pochází z Dominikánské republiky a část pak z ostatních destinací. Pro výrobu elixírů používají jen ty nejlepší suroviny, jako je kokosové mléko, zahuštěná pomerančová šťáva či kávový výluh, který je vyroben z velmi silné kávy, která se poté zbavuje vody. U elixíru je to pak hrozinkový macerát.

Číst dále
Recenze: Plantation Peru 2006 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Peru 2006 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Peru. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo rovníků (equatorial bird) a proto na krabici i etiketě najdeme Kohoutka skalního.

Číst dále
Vliv času na rum v otevřené láhvi    

Vliv času na rum v otevřené láhvi

Zdravím všechny, dnes jsem si pro vás připravil trošku detailnější rozbor jednoho z dalších rumových témat, která se často probírají v různých diskuzích. Poprvé mě tento experiment napadl zhruba 2 roky zpět, kde jsem v jedné diskuzi zahlédl právě toto téma. Pak jsem to však nějak vypustil z hlavy. Připomněl jsem si jej znovu teprve nedávno v diskuzi na Facebooku, kde se řešil počet otevřených láhví ve sbírce.

Číst dále
Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)    

Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)

Tento rum od Cihuatanu Obsidiana byl oficiálně představen na Travel Retail Trade v Cannes 2. října 2019. Má se jednat o cestovatelskou edici inspirovanou legendou o mayském obsidiánu, ten pro všechny Maye posvátný, protože ho vnímali jako posvátný kámen stvořený bleskem seslaným bohy. Mayové, považovali obsidián za dar od boha Xibalby, reprezentovaný dvouhlavým hadem. Joshua […]

Číst dále
Ultimatum rum Single Cask Selection – Venezuela Destilleria centro north – 21. rum rumového kalendáře (2020)    

Ultimatum rum Single Cask Selection – Venezuela Destilleria centro north – 21. rum rumového kalendáře (2020)

Ultimatum rum – pro mě zcela neznámá značka melasového z Venezuely z destilérie Hacienda Santa Teresa. Kombinace pot-stillu a kolon a 62,5 % alkoholu. Zraje 11 let v sudech po bourbonu a k dispozici bylo jen 259 lahví. které byly lahvovány v sudové síle.

Číst dále