Původ rumu
La Maison du Rhum (v překladu “Dům rumu”) je jednou z těch známějších francouzských značek, které fungují jako nezávislé “stáčírny” rumu z celého světa (další např. Habitation Velier, La Compagnie des Indes Rhum a další). Za původem značky stál prakticky již dědeček Gérard La Viny, který byl médii označován jako “Velvislanec Západní Indie”. Ten miloval dobrý rum a inicioval svého syna Eddyho La Viny spolu s vnukem Tomem, věnovat se rumu o něco více. Eddy a Tom se tak rozhodli vytvořit něco speciálního…Dům rumu. Při návštěvě zde můžete vidět různé druhy rumu, limitované edice, ale i knihy, sklo, mince, talíře atd. Zkrátka vytvořili takové rumové muzeum. Ne náhodou se tento Rum House nachází v Montmatre v Paříži. Rodina La Viny žije v sousedství již od šedesátých let a dědeček Gérard zde odpočívá na místním hřbitově. Začali zde tedy organizovat rumové degustační workshopy se zaměřením i na dobré doutníky.
La Maison du Rhum nabízí hned několik typů rumu (anglický typ, španělský typ i agricole). Přímo majitel značky vybírá ideální místo, které je bohaté na cukrovou třtinu a disponuje kvalitní destilérií. Snaží se ukázat něco z historie, tradice a typických chutí i vůní dané oblasti. Rumy v této oblasti i zrají, avšak plnění probíhá již ve Francii. Na výběr mají opravdu ty nejznámější destinace, jako Venezuela, Réunion, Svatá Lucie, Peru, Dominikánská republika, Mauritius, Martinique, Kolumbie a Guatemala. A právě poslední zmiňovanou bych vám dnes rád představil.
La Maison du Rhum Guatemala je rum zrající metodou solera 12 let ve dvou různých typech sudů po bourbonu (vypálené i nevypálené). Vyrábí se z panenského medu z cukrové třtiny a destiluje se Column Still metodou. Rum se vyrábí ve věhlasné destilerii Botran, která leží ve výšce 2300 metrů ve středu Guatemaly.
Vůně
Ta je zprvu pichlavá, alkoholová a sladká zároveň. 55% alkoholu jde skutečně poznat již ve vůni. V nose převládá aroma medu, karamelu, tropického ovoce a jakoby kompotu. Celkově je vůně poměrně výrazná a lehce štípe v nose.
Chuť
Hned po prvním doušku v ústech vypukne sladká, lihově hřejivá exploze. Jde cítit především med, tropické ovoce (zejména ananas), jemně i dřevitá složka a půda. Závěr je středně dlouhý a opravdu výrazný. Dochuť je výrazně ovocná po kompotu. Není příliš znát vyzrálá dřevitá složka, což je škoda. Rum obsahuje 55% alkoholu a cukr by se měl pohybovat mezi 20-30g/l.
Láhev
Nejprve bych řekl, že se jedná o Batch II. Batch I měl dřevěný box, který nahradila pěkná tuba. Obal i samotná láhev vypadají stylově. Jednotlivé série láhví jsou navrženy do podoby oblasti, kde rum zraje. Na etiketě Guatemaly můžete vidět jezero Atitlan a sopku San Pedro (velké dominanty Guatemaly). Červená rostlina by mohla být zřejmě podobizna červeného zázvoru. Pod hrdlem je označení Batch II a na druhé straně štítek s počtem lahví v sérii, kdy byl rum destilován, kdy stáčen, jak rum zrál (po bourbonu a ve vypálených sudech) a že jde o column still destilaci. Láhev uzavírá krásný široký dřevěný uzávěr s korkem. V balení jsou přibaleny i malé podtácky ve stejném designu, jako je tuba. Ve vitrínce vše vypadá moc dobře a barvičky spolu pěkně hrají. Když zainvestujete a koupíte si tři lahvinky, měli byste k nim obdržet speciální velikou tubu.
Cena
Tento rum pořídíte do 1800,- kč, ale vážně to stojí za to.
Závěr
Opět nádherně designově zpracovaný kousek značky La Laison, který zaujme každého na první pohled. Co se týče rumu samotného, je to taková ovocná klasika vylepšená vyšším % alkoholu. Vůně i chuť příjemná, za mě by mohlo být více dřevité složky. 55% alkoholu rumu určitě svědčí, nicméně bratříček z Kolumbie u mě o trošku vede. Jestli máte v oblibě tropické ovoce a vyšší obsah alkoholu, měl by vás rum určitě zaujmout.
Publikováno:
21. března 2020
Aktualizováno:
21. března 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny
Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.