Column still

Také column still, continous still – destilační sloupky či kolony. Tyto destilační zařízení se používaly zejména v španělských koloniích.

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Nový kubánský rum Eminente 3y a 7y Reserva – recenze a oficiální představení

Přečíst článek
Recenze: Rum El Dorado 15y    

Recenze: Rum El Dorado 15y

Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se […]

Číst dále
Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y    

Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y

Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]

Číst dále
Recenze: S.B.S. Martinique 2019    

Recenze: S.B.S. Martinique 2019

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019!

Číst dále
Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO    

Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO

Belize 7YO je z kolekce Single Origin a pochazí samozřejmě z Belize (konkrétně Travellers Distillery). Jde o blend rumů Column Still destilace zrajících v dubových sudech po bourbonu minimálně 7 let. Blend je tedy bez umělých aditiv, neprochází filtrací chladem a jedná se o 100% tropické stárnutí, které probíhalo v místě lihovaru.

Číst dále
Foursquare Shibboleth    

Foursquare Shibboleth

Oblíbená destilérie Foursquare připravuje další láhev ze základní série Exceptional Cask Sellection (ECS). Jedná se o 16. letý 57 % blend rumů destilovaný v kolonách i kotlích z března 2021. Šibolet (hebrejsky: שבולת‎‎, česky: obilný klas) je jazykový prostředek, který v komunikačních situacích slouží k rozlišení členů jedné (společenské, nářečové) skupiny od druhé, v širším […]

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále
Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary    

Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary

Oba jsou to blendy rumů z několika zemí (Guyana, Barbados, Jamajka a v 50th Anniversary navíc Trinidad). Od roku 1650 byl v průběhu 18. století život na lodi nesmírně obtížný. Vrcholem dne bylo každodenní vydávání přídělů námořníkům (denní Tot), na které dohlížel tzv. „purser“. V roce 1970 Rada admirality rozhodla, že v moderním námořnictvu není místo pro každodenní vydávání rumu, a tak dne 31. července 1970 ukončili tuto tradici. Tento den je označovaný jako Black Tot Day, z čehož je odvozen i název této značky.

Číst dále
Recenze: Papiamento Aruba Reserve    

Recenze: Papiamento Aruba Reserve

Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.

Číst dále
Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe    

Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe

Značka byla založena v Panamě společností GALAXY TRADING SARL. Pro nadaci PREMIUM SPIRIT GALAXY FUNDATION PANAMA, která zajišťovala výrobu i distribuci. V roce 2016 značku zakoupila společnost Albert Michler Distillery Int. a ta jí vlastní do dnes. Většina destilátů pochází z Dominikánské republiky a část pak z ostatních destinací. Pro výrobu elixírů používají jen ty nejlepší suroviny, jako je kokosové mléko, zahuštěná pomerančová šťáva či kávový výluh, který je vyroben z velmi silné kávy, která se poté zbavuje vody. U elixíru je to pak hrozinkový macerát.

Číst dále
Bumbu Cream    

Bumbu Cream

Novinka pro fanoušky smetanových krémů na bázi rumu. Vlastně bylo překvapující, že to Bumbu Rum neudělal vzhledem ke svým produktům dříve. Na trh přichází 15 % Bumbu Cream. O likéru Bumbu Cream je 15 % smetanový likér jehož základem tvoří rum z Panamy, který zraje až 18 let v sudech po bourbonu a dalších šest […]

Číst dále
Recenze Foursquare Redoutable    

Recenze Foursquare Redoutable

Foursquare Redoutable je směs rumů Column Still i Pot Still destilace. Tento blend je stařený dlouhých 14 let v dubových sudech po burbonu a madeiře a lahvován je v síle 61 % ABV. Bylo vyrobeno celkem 12 000 láhví (6000 EU, 6000 US). Název Redoutable znamená v překladu Impozantní, což k tomuto rumu opravdu sedí.

Číst dále
Recenze: Plantation Peru 2006 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Peru 2006 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Peru. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo rovníků (equatorial bird) a proto na krabici i etiketě najdeme Kohoutka skalního.

Číst dále
Vliv času na rum v otevřené láhvi    

Vliv času na rum v otevřené láhvi

Zdravím všechny, dnes jsem si pro vás připravil trošku detailnější rozbor jednoho z dalších rumových témat, která se často probírají v různých diskuzích. Poprvé mě tento experiment napadl zhruba 2 roky zpět, kde jsem v jedné diskuzi zahlédl právě toto téma. Pak jsem to však nějak vypustil z hlavy. Připomněl jsem si jej znovu teprve nedávno v diskuzi na Facebooku, kde se řešil počet otevřených láhví ve sbírce.

Číst dále
Albert Michler 2002 Trinidad Single Cask Collection    

Albert Michler 2002 Trinidad Single Cask Collection

V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]

Číst dále
Rumový adventní kalendář The Rum Cartel 2020    

Rumový adventní kalendář The Rum Cartel 2020

Letos jsem měl poprvé tu čest ochutnat – a rovnou řeknu – skvělý rumový adventní kalendář. Krásný vypalovaná dřevěná krabička, 24 vzorků po 0,04 l bez degustační skleničky, ale všechno hodně zajímavé, když už ne vzácné rumy. A samozřejmě cena byla větší než trojnásobek rumového kalendáře od 1423. Ale jsme rád, že několik z nás […]

Číst dále
Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)    

Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)

Tento rum od Cihuatanu Obsidiana byl oficiálně představen na Travel Retail Trade v Cannes 2. října 2019. Má se jednat o cestovatelskou edici inspirovanou legendou o mayském obsidiánu, ten pro všechny Maye posvátný, protože ho vnímali jako posvátný kámen stvořený bleskem seslaným bohy. Mayové, považovali obsidián za dar od boha Xibalby, reprezentovaný dvouhlavým hadem. Joshua […]

Číst dále