Původ rumu

Oba rumy pochází z tradiční jamajské palírny Worthy Park, která leží hluboko v srdci Lluidas Vale. Rodinný statek Worthy Park Estate byl založen v roce 1670 a začal vyrábět rum již v roce 1741. Přestože se jednalo o velmi úspěšný lihovar, převážně z politických důvodů se po druhé světové válce v 60. letech 20. století ukončila výroba. V roce 2005 se Worthy Park vrátil do obchodu s rumem. Jako nejnovější lihovar byl postaven s ohledem na účinnost a navržen tak, aby udržoval nejvyšší úroveň kvality. Od vody použité při mísení až po vlastní kvasinky kultivované z jejich vlastních plodin se každý krok destilačního procesu měří a vyhodnocuje, aby se zajistila konzistence a kvalita. Palírna je chráněna okolními horskými pásmy a obklopena bujným a úrodným terénem ideálním pro pěstování cukrové třtiny. První záznam o produkci rumu zde byl v roce 1741, roky před jakýmkoli jiným existujícím lihovarem na Jamajce. Melasa použitá při výrobě rumu se extrahuje v jejich továrně na výrobu cukru. Rumy se zde destilují tradiční metodou Pot-Still. Díky tomu vytváří těžké rumy plné esterů a kongenerů. 100% měděný kotlík pot-still byl vyroben společností Forsyths.

Worthy Park Single Estate je směs tropicky vyzrálých rumů po dobu šesti až deseti let v sudech z bílého amerického dubu po Bourbonu. Obsahuje konzistenci karamelového zbarvení (aby byla každá várka stejná) a je stáčen na 45% ABV. Na zadní etiketě poznamenali, že se jedná o „Pure Single Rum“ podle klasifikace Gargano.

Worthy Park Special Cask Oloroso je rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 4 let a následně 2 roky v sudech Sherry Oloroso. Vyrobeno bylo pouze 1612 lahví a jedná se o sérii 7.

Vůně

Základ je u obou rumů dost podobný. Single Estate voní opravdu jemně, nasládle, cítit jdou samozřejmě estery, ovoce, med a dřevo. Z ovoce jsou to především citrusy a pak i švestky a meruňky, ty už ale spíše sušené. Oproti těžkým rumům z Jamajky není cítit tolik funky, tolik zatuchle a po trávě. Oloroso určitě vyznívá již ostřeji. Na druhou stranu, na to že má 55% a je to jamajský rum, voní až překvapivě jemně. Cítím v něm citrusové plody, ale určitě se zde podepsalo ve veliké míře zrání v sudu po sherry. Cítím višně a lehce i jablka se švestkou. Vůně je více kořenitá a i lehce květinová. V nose mi utkvělo aroma vanilky a ořechů.

Chuť

Single Estate je při prvním doušku pichlavý na jazyku, jemně jde chuť až do hořka. Dominantní je karamel, tráva, koření a zkrátka ta esterová typická chuť. Cítím až takovou peprnou složku s tabákem a vanilkou. Závěr je spíše středně dlouhý, intenzivní s nahořklou dochutí s ovocem a dřevem. Oloroso je již ze startu podstatně ostřejší. Hřejivost prostupuje až do břicha. Hlavní složkou je karamel s dubovým dřevem. Opět je zde velice dominantní aroma višní. Doplňuje ho lehká kouřovost, tropické sušené ovoce, vanilka a koření. Cítím i muškátový oříšek. Závěr je poměrně dlouhý a velmi výrazný. Není tolik hořký, jako u Single Estate. Z té nasládlé chuti se pomalu dostává do sušší dochuti na patře. V závěru cítím i lehký tón čokolády. Single Estate obsahuje 45% alkoholu a Oloroso 55% alkoholu. Ani v jednom nejsou obsažena žádná umělá sladidla.

Láhev

Láhve jsou tvarem i designem velmi podobné. Liší se prakticky jen etiketa. Láhev je vysoká, oblá, má takový kuželovitý tvar. Uzavřena je velkým dřevěným uzávěr s umělým korkem. Je vcelku masivní a těžká. Z etikety se dá opět vyčíst spousta důležitých informací okolo výroby a obsahu rumu.

Hodnocení

Zde napíši hodnocení zvlášť, jelikož máme 2 vzorky. Single Estate mi vyšel na 90b/100, Oloroso pak na 92b/100.

Cena

Single Estate do 1400,- Kč, Oloroso do 1600,- Kč.

Závěr

Za mě jsou rumy Worthy Park takovým mezistupněm mezi Appletonem a Hampdenem. Estery jsou již cítit, ovšem není jich tolik, jako třeba u klasického Hampdenu. Ale už jde cítit ta pravá funky Jamajka. Oba rumy jsou výborné a každý je opravdu jiný. Oloroso za mě maličko vede, ale ne o moc. Pokud se vydáváte jamajským esterovým směrem, tato značka by vám mohla ukázat tu správnou cestu.

Publikováno: 28. května 2020 Aktualizováno: 28. května 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasů: 11

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor