Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako poslední nás čekal destilérie Medine, do které běžné návštěvníky nepouští, jen my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.

Historie

Palírna Medine má své kořeny v roce 1926, kdy byla založena jako „The Medine Estates
Company“ a v roce 2009 byla přejmenována na Medine Limited. Nyní je vlastněna jen
jedinou společností  Medine Group. Tato společnost vlastní kromě polí s cukrovou třtinou
také polnosti s ovocem a zeleninou. Podle oficiálních stránek, v roce 2022 společnost
vlastnila k 3500 ha polí s třtinou.

Tato industriální palírna, leží na západním pobřeží ostrova, několik kilometrů jižně od
hlavního města Port Louis. Sama se označuje jako nejstarší palírna na ostrově
s nepřetržitým provozem. Jedná se produkčně o druhou největší palírnu na ostrově. ( Tento
údaj se vztahuje k roku 2022 ).

Výroba rumů

A jak vyrábějí svoje rumy? Pojďme popořádku. Začněme kvašením. I zde, jako i v dalších
palírnách, používají speciální rozkvašovací kotlík, kde připraví základ kvasu, tedy přidají
průmyslové kvasinky do malého objemu, ten nechají rozkvasit a dále ho pak přidávají do
velkých tanků jako „startér“ kvasného procesu. Drtivá většina rumu z této palírny jsou
vyrobeny z melasy. Tyto rumy kvasí kolem 48 hodin. Rumy z čerstvé šťávy zde nechávají
pracovat 3 až 4 dny.

Poté co míra alkoholu dosáhne požadované úrovně, je kvas přečerpán do kolon. Abychom
byli úplně přesní, ještě před samotnou destilací se kvas zahřeje, aby nedostal teplotní šok.
Palírna disponuje pouze kontinuálními destilačními zařízeními. Roztomilý měděný kotlík
byste zde hledali zbytečně. Najdete zde pouze monumentální nerezové kolony, které se hrdě
tyčí do výšky. V základní výrobě rozdělují destilaci na 2 procesy. Výrobu „ těžkého rumu“ a „
lehkého rumu“. Rozdíl je v tom, že těžký rum využívá ke svému vzniku jen 2 kolony, kdežto
rum označovaný jako lehký, prochází čtyřmi kolonami. Toto označení tedy nemá nic
společného s váhou, ale řekněme aromatičností dané tekutiny. Pokud vyrábějí rum z čerstvé
šťávy, používají pouze jednu kolonu, pro zachování chutě. Když finální destilát opouští
destilační proces, má mezi 90 až 95 % alkoholu. Denně je pak palírna schopna vyprodukovat
i 20 000l alkoholu. Destilace však běží pouze v období sklizně. Tedy v druhé polovině roku.

Master distillerem i master blenderem pro Medine distillery Jean-Francois Koenig. Je to osoba, která rozhoduje o složení rumů z Medine distillery, vybírá sudy, vytváří směsi a zajišťuje konzistenci mezi šaržemi. Jean-Francois Koenig je biochemický inženýr, který se připojil k Medine distillery v roce 1990. Začal v oblasti výroby a vývoje produktů a od roku 1996 je generálním ředitelem. Je vášnivým milovníkem rumu a cestování.

Staření

Poté co je destilát naředěn vodou na nižší procenta alkoholu a je uložen do sudů, nezbývá,
než čekat až nastane jeho čas. V této výrobě, můžete najít například sudy po bourbonu,
cognacu nebo po různých vínech či fortifikovaných vínech.

Portfolio rumů

Důvod proč tuto palírnu znáte, je jedna ze dvou značek, kterou v současné době vyrábějí a
která je k dostání na českém trhu, a to je konkrétně rum Penny Blue. V česku můžete ochutnat třeba VSOP nebo XO. Dále také vyrábějí značku Ping Pigeon.

Co se týče výroby rumů, většinová produkce jde na export dalším obchodníkům s rumem a
nezávislým plničům. Myšlenka je však jasná. Zaměřit se více na vlastní produkci a stařené
rezervy. Proto je plán na další sklady a investice do nových sudů. Budeme držet palce a
věříme v úspěch. Na zdraví.

Na závěr bych rád poděkoval jak Jean-Francois Koenigovi i Thierrymu Curé za jejich čas a možnost destilérii vidět takto detailně.

Autorem textu je z drtivé většiny alkoholog Viktor Gleich a také Pavel Ungr (zakladatel RumRock.cz), který je autorem všech fotografií.

Info o rumu

Výrobce Medine
Typ výroby Melasa
Staření a stáří Sudy po koňaku
Lokalita
Publikováno: 18. března 2023 Aktualizováno: 21. března 2023
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasů: 0

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články