Arcane Extraroma
Tentokrát rum ze šťávy z cukrové třtiny z Mauricia. Byl to první rum, který byl vydestilovaný ze šťávy a který jsem tenkrát zcela neodmítl.
Číst dáleOstrovní stát v Indickém oceánu byl prvně kolonizován Nizozemci na konci 16. století. Krátce na to nad ním převzala nadvládu Francie, a o sto let později přešel konečně pod Velkou Británii (která naoplátku vrátila Francii Réunion).
Mauricijské rumy se na světový trh se rumy dostaly teprve nedávno. Důvodem je, že cukrová třtina zde pěstovaná se používala výhradně na výrobu cukru. Vyrábět rum zde bylo povoleno pouze z melasy (což je v podstatě odpadní produkt výroby cukru), nikoli ze šťávy z cukrové třtiny. Tento zákaz byl zrušen v roce 2006 a od té doby rumový trh na Mauriciu nevídaně vzkvétá. Mauricijské rumy nabízí chuťovou alternativu ke karibským rumům a jsou tak zajímavým artiklem.
Rum na Mauriciu vyrábí Domaine De Labourdonnais a New Grove, dále pak také Penny Blue nebo Ping Pigeon.
Tentokrát rum ze šťávy z cukrové třtiny z Mauricia. Byl to první rum, který byl vydestilovaný ze šťávy a který jsem tenkrát zcela neodmítl.
Číst dáleTento rum byl představou palírnou Grays v roce 2003. New Grove Bourbon Cask je rum vyrobený z melasy z cukrové třtiny, kterou si pěstují na vlastních plantážích. Rum je destilován kolonovou metodou a následně stařen v panenských sudech z amerického dubu a následně ve starších dubových sudech po bourbonu.
Číst dáleZnačka New Grove je pro mě něco jako free jazz v hudbě. Extrémně zajímavý a netypický, v chuti ho vždy poznáte, ale někdy chutná naprosto skvěle, někdy si cestu k němu nenajdu. Proto jsem byl velmi zvědavý, jaká bude tato výroční láhev, jejíž součástí jsou 50 leté rumy.
Číst dáleK značce 1731 Fine&Rare jsme se tu už několikrát vraceli. Ale tentokrát jsme si udělali výlet z Karibiku až na Mauritius, kde můžeme ochutnat tento unikátní a nebezpečně pitelný sedmiletý Pure Single Rum. Ať chutná!
Číst dáleHeritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.
Číst dáleDnes přichází můj miláček. S. B. S. Nekompromisních 54,8 % přichází z destilérie Grey’s se skvělou chutí z Mauritia finišovaných v sudu po portském – 286 lahví.
Číst dáleDnes tu máme rum, který znám pouze z brněnské Havany (značku Lazy Dodo). Bavíme se o rumu pojmenovaném po vyhynulém ptákovi a to rumu z Mauritia vyráběným Greys Distillery společně s rodinou Milhade – vinařů z Bordeaux.
Číst dáleMožná jste si všimli, že Jirka Naller fotí rumy hodně zajímavým způsobem: Proto jsme vás před časem vyzvali, abyste zkusili vybrat jakýkoliv rum z Barbadosu nebo Mauritia (může to být klidně i blend) a vyfotili ho, co nejzajímavějším způsobem, a fotku nasdíleli na váš profil na Facebook nebo Instagram z hashtagem #chciequiano.
Číst dálePodzimní čas, plný mlh, sychravého počasí a tmavých dnů nás často obrazí k potřebě pohodových večerů a sladké chutě tomu napomáhají. Možná i proto značka Arcane, známá spíše rumovějšími produkty, přichází s lahvemi, které nenesu označení rum, ale Arcana Arrangé s ovocem a kořením v rumu z Mauritia.
Číst dálePodnik Domaine de Labourdonnais byl založený roku 1774, ale původně se zabýval produkcí tropického ovoce a zeleniny. Od roku 1888 je součástí jejich panství také veliká vanilková plantáž. Lihovarnictví Rhumerie des Mascareignes bylo vytvořeno v roce 2006. V roce 2014 bylo přejmenováno na Distillerie de Labourdonnais.
Číst dálePenny Blue XO je rum z Mauritia z nejstarší destilérie Medine (1926) na Mauriciu. Má několik různých plnění, které se chuťově liší. Já nyní recenzuji Batch 5.
Číst dáleAno čtete správně. Equiano rum je 100 % autentický melasový rum, který spojuje typickou chuť Karibiku a Afriky. O vznik tohoto rumu se zasloužily dvě obrovské ikony světa rumu Richard Seale a Ian Burrell. Unikátní blend nedoslazoveného rumu z Barbadosu a Mauritia symbolizuje unikátní spojení dvou světů – západu a východu a vznikl tak zcela […]
Číst dáleV jihozápadní části Mauricia v srdci úrodného údolí s vulkanickou půdou a unikátním mikroklimatem leží Rhumerie de Chamarel. Chamarel VSOP je blend 4-6letých rumů z vlastní cukrové třtiny. Sklizeň se provádí ručně, bez spalování plodin, a to od července do prosince. Čerstvě sklizená cukrová třtina je převezena do 4 hodin do lihovaru, aby byla zachována […]
Číst dálePůvod rumu Pochází z Mauricia, který se nachází asi 900 km východně od Madagaskaru. Díky vulkanické půdě a tropickému klimatu se tu pěstuje cukrová třtina nejvyšší kvality. Základem pro jeho výrobu je tradiční rum z melasy, jež je oslazen starým třtinovým sirupem smíchaným s agricole rumem, zrajícím dva roky v dubovým sudech. Vůně Velmi intenzivní […]
Číst dáleRumy Zaka jsem objevil na trnavském Rumfestu, kde měl výrobce stánek sousedící s Joshuou Singhem a jeho 1423.dk. Rumy jsou zajímavé tím, že neobsahují žádný dodávaný cukr (jsou označované jako přírodní – natural – rum), jejich původ je v Dominikánské republice a mají tři láhve, každá v nečíslované limitované edici s 3 500 kusy.
Číst dálePo nepříliš povedeném začátku jedeme dnes dál. Dnešní rum pochází z karibského ostrova Mauricius, odkud jsou známé agricole rumy. Vy co čtete mé recenze delší dobu už víte, že agricole rumy mě moc nechutnají. Tento rum je single estate, což znamená, že pochází z jedné oblasti. Není ani míšený a dochucovaný a je to rum, […]
Číst dáleNo, tak po prvních dvou rumech musím přiznat, že jsem narazil na rum, který mi vůbec nechutnal. Je jím Bristol Spirits RESERVE Rum of Mauritius, podle chutě mi trochu přijde že je to agricole (tzv. zemědělský) rum, ale jednoznačné potvrzení této teorie jsem nenašel.
Číst dále