Původ rumu

Jamajka. Tento rum vznikl v Appleton Estate, nejstarší nepřetržitě fungující třtinové plantáži a palírně na Jamajce. Rumy se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích tradičním způsobem, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Celý proces výroby probíhá přímo v jejich závodu od sběru cukrové třtiny, destilace až po blendování a zrání. Od roku 1997 zde funguje historicky první žena na pozici Master Blendera, paní Joy Spence (u Appletonu fungovala už od roku 1981 jako chemička).

V roce 2019 Appleton Estate uvedl na trh 4000ks láhví rumu Appleton Estate 30 Year Old Jamacica Rum. Jde o druhou verzi tohoto rumu (první byla uvedena v roce 2008 v počtu 1440ks láhví). Tento blend pochází ze 13 různých sudů, kde jeho nejmladší složka zrála 30 let a nejstarší i 50 let v sudech z bílého amerického dubu. Celá tato extrémně dlouhá doba zrání probíhala na Jamajce. Každé tři roky provádí dekantaci nebo doplňování rumu, k čemuž se vybírá dávka rumů stejného věku a značky. Každý sud je nejprve zkontrolován a pokud projde testem kvality, je přelit do kádě a poté znovu naplněn „po okraj“ rumy z obdobně starých destilací. Doplnění sudů do „plné kapacity“ rumy ze stejného data destilace zpomaluje rychlost odpařování, ale nijak neovlivňuje proces stárnutí. Zajišťuje také, že se mohou rumy stařit po delší dobu, aniž by ztratily příliš % alkoholu. Po takové době zrání můžete v rumu objevit lehký sediment, který je přirozený a není určitě na škodu.

Vůně

Nádherně jemná a nasládlá v nose. Dostalo mě to vyzrálé dřevité aroma v kombinaci s tropickým ovocem (zejména citrusy) a cukrovou třtinou. Dále jsem v nose rozeznal i lehkou kouřovitost, decentní estery (spíše v pozadí) a smetanovou vanilku. Když jsem nechal prázdnou skleničku chvilku odležet, zavoněl mi tam i lehce náznak kokosu a kakaa.

Chuť

Já ji zbožňuji 😃 Musím tedy říct, že není až tolik výrazná, jak bych po tak dlouhém staření čekal. Nicméně ta jemnost v kombinaci s výrazným dřevitým vyzrálým aroma je úžasná. Dubové dřevo je opravdu dominantní, spolu s ním tropické ovoce (cítím hodně pomerančovou kůru a banán) a medová vanilka. Baví mě také lehká zatuchlost v pozadí v kombinaci s esterovým závanem a lehkým nakouřeným aroma. Závěr je středně dlouhý, na patře cítím i decentní stopu ořechů a hořké čokolády. Opravdu mě ta chuť dostala. Rum obsahuje 45% alkoholu a je bez umělých aditiv.

Láhev

Tvarem se láhev neliší od jejich mladších bratříčků (včetně toho jednoho staršího). Tedy elegantní, oblý tvar, láhev je středně vysoká a je uzavřena přírodním korkem. Liší se však velikou spoustou detailů, které vás prostě musí zaujmout. Začneme od vršku, kde je korek usazen v uzávěru, který je z poloviny dřevěný a z poloviny kovový a krásně zdobený ve zlaté barvě. Na přebalu hrdla se dočtete něco informací k rumu a jak moc je limitovaný. O něco níže vidíme zapuštěný oválný plíšek s rokem 1749 (počátek fungování Appleton Estate). Níže již název rumu s krásným zdobením ve zlaté barvě a číslovkou 30 (věk uvedený na láhvi rumů z Jamajky musí označovat nejmladší rum v blendu). Dole se nachází poslední štítek s označení Very Rare Limited Edition a podpis Joy Spance. Krásu této láhve umocňuje i obal, ve kterém je láhev dodávána. Nádherná krabice rozevírající se do stran, kde najdete z vnitřní strany velice pěkné povídání o destilerii i o tomto rumu. Najdete zde i klasické symboly Jamajky jako malého kolibříka Doctor Bird (národní pták Jamajky), Poddužák Lahodný (Ackee – národní ovoce Jamajky), či Gvajak obecný (Lignum Vitae – národní květinu Jamajky). Vše krásně ladí a hned je každému jasné, že jde o unikátní kousek.

Cena

U nás se cena pohybuje běžně kolem 15 000,- Kč (v červencové akci Warehouse1 do 12. tis), v zahraničí něco přes 10 000,-Kč.

Závěr

Tuto recenzi jsem si neskutečně užil a zjistil jsem o tomto výjimečném rumu spoustu zajímavostí (za některé informace děkuji Robert Polo). Cena se zdá samozřejmě neskutečná, avšak musím upřímně říct, že ji chápu a stojí za to rum minimálně ochutnat někde v baru. Je to kus historie a člověk si ani neumí představit, kolik práce stojí za takovýmto produktem. Z rumu jsem vážně nadšený a zřejmě vystřídal na první příčce Appleton Estate Joy, který zbožňuji již dlouho. Těším se na přímé srovnání Joy, 30 Y.O. a 50 Y.O., které brzy chystám.

Publikováno: Neděle, 17:48 Aktualizováno: Neděle, 17:48
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 3.7 / 5. Hlasů: 3

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor