45 %

Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado    

Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado

Tento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Karukera Alligator Black Edition    

Recenze: Karukera Alligator Black Edition

Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.

Číst dále
Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum    

Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum

Heritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE    

Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE

Rum je vyráběn lihovarem Montenegro v Santiagu a pochází z ekologicky pěstované cukrové třtiny v blízkosti moře. Využívají tři druhy cukrové třtiny: Nossa Terra Pieta, Nossa Terra Branca a odrůdy Bourbon. Všechny se sklízí ručně, ihned se rozdrtí a přirozeně fermentuje po dobu šesti až deseti dnů. Pak se nechá projít malými (350 litrovými), měděnými destilačními kotlíky na dřevo.

Číst dále
Recenze: Don Papa Rye Cask    

Recenze: Don Papa Rye Cask

Poslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]

Číst dále
Albert Michler 2010 Demerara Single Cask Collection    

Albert Michler 2010 Demerara Single Cask Collection

V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]

Číst dále
Ron Roble Viejo Maestro – 3. (2020) rum rumového kalendáře    

Ron Roble Viejo Maestro – 3. (2020) rum rumového kalendáře

Opět Roble. Rumy z Venezuely díky Diplomatico dobře známe a oproti roku 2019 tu máme trochu více procent. Ron Roble je venezuelská značka, která si dala do motta “Žít správně”. S respektem k lidem i přírodě. S vědomím, že luxus je výsledkem dlouhé a tvrdé práce. Budeme ochutnávat 45 % rum ve stáří 6 let […]

Číst dále
Srovnání Appleton Estate Joy 25Y.O., 21Y.O. a 15Y.O.    

Srovnání Appleton Estate Joy 25Y.O., 21Y.O. a 15Y.O.

Původ těchto rumů naleznete v destilerii Appleton Estate, která je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích tradičním způsobem, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Od roku 1997 zde funguje historicky první žena na pozici Master Blendera paní Joy Spence (u Appletonu fungovala už od roku 1981 jako chemička).

Číst dále