Blend

Blend/Blended znamená, že Master blender vzal několik rumů nebo ročníků stejné značky a jejich mícháním se snažil docílit co nejlepší chuti i vůně. Celý blend se může ještě stařit.

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Přečíst článek
Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks    

Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks

Tento rum je dalším nástupcem v řadě láhví s novým designem. Jedná se o blend rumů, které prošly destilací v měděných kotlích a následně zrály v jednou použitých sudech z amerického dubu po bourbonu minimálním 15 let, nejstarší složka v blendu by pak měla být až 18 let stará. Název „Black River Casks“ vzdává poctu řece Black River v jamajském údolí Nassau, která dodává vodu filtrovanou vápencem, jež se využívá k výrobě všech produktů lihovaru. Rum je lahvovaný o síle 43% alkoholu.

Číst dále
Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]

Číst dále
Recenze Foursquare Shibboleth    

Recenze Foursquare Shibboleth

Foursquare Shibboleth je prozatím nejstarší 100% tropickým stařeným rumem z produkce Foursquare Distillery a zároveň tedy i nejstarší láhví z ECS řady. Rum zraje na Barbadosu dlouhých 16 let v dubových sudech po bourbonu. Jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace. Je lahvovaný v síle 56% ABV a bylo vyrobeno celkem 9600 láhví (4800 EU a 4800 USA).

Číst dále
Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof    

Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof

Ron Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum    

Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum

Heritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)    

Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)

Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).

Číst dále
Recenze Diplomático Single Vintage 2005    

Recenze Diplomático Single Vintage 2005

Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.

Číst dále
Recenze Ron Botran Rare Blend    

Recenze Ron Botran Rare Blend

Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Číst dále
Recenze: Rum El Dorado 15y    

Recenze: Rum El Dorado 15y

Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se […]

Číst dále
Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y    

Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y

Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]

Číst dále
Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO    

Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO

Belize 7YO je z kolekce Single Origin a pochazí samozřejmě z Belize (konkrétně Travellers Distillery). Jde o blend rumů Column Still destilace zrajících v dubových sudech po bourbonu minimálně 7 let. Blend je tedy bez umělých aditiv, neprochází filtrací chladem a jedná se o 100% tropické stárnutí, které probíhalo v místě lihovaru.

Číst dále
Recenze Black Tot Last Consignment    

Recenze Black Tot Last Consignment

K tomuto výjimečnému kousku se váže opravdu zajímavý příběh. Za touto lahví stojí mimořádný pán Sukhinder Singh (majitel The Whisky Exchange). Stojí za tím, že dnes můžeme rum ochutnat, že celé balení vypadá tak jak vypadá a vlastně může i za chuť, kterou rum dnes má. Nestojí však za jeho výrobou.

Číst dále
Foursquare Shibboleth    

Foursquare Shibboleth

Oblíbená destilérie Foursquare připravuje další láhev ze základní série Exceptional Cask Sellection (ECS). Jedná se o 16. letý 57 % blend rumů destilovaný v kolonách i kotlích z března 2021. Šibolet (hebrejsky: שבולת‎‎, česky: obilný klas) je jazykový prostředek, který v komunikačních situacích slouží k rozlišení členů jedné (společenské, nářečové) skupiny od druhé, v širším […]

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále
Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary    

Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary

Oba jsou to blendy rumů z několika zemí (Guyana, Barbados, Jamajka a v 50th Anniversary navíc Trinidad). Od roku 1650 byl v průběhu 18. století život na lodi nesmírně obtížný. Vrcholem dne bylo každodenní vydávání přídělů námořníkům (denní Tot), na které dohlížel tzv. „purser“. V roce 1970 Rada admirality rozhodla, že v moderním námořnictvu není místo pro každodenní vydávání rumu, a tak dne 31. července 1970 ukončili tuto tradici. Tento den je označovaný jako Black Tot Day, z čehož je odvozen i název této značky.

Číst dále