Hodnocení

91 %
Lokalita
Chutě Esterové, Silný
Síla 63 %

Původ rumu

Jamajka. Vše začíná hluboko v srdci Lluidas Vale, kde se nachází legendární palírna The Worthy Park Estate. Místo je chráněno okolními horskými pásmy a je obklopeno bujným a úrodným terénem, díky čemuž se zde velmi dobře daří cukrové třtině. Vše probíhá v návaznosti na tradici pěstování cukrové třtiny, která v parku Worthy Park funguje již od roku 1720. První záznam o produkci rumu byl v roce 1741, roky před jakoukoli jinou existující palírnou na Jamajce.

Worthy Park Estate

Představte si, že stojíte v geografickém středu ostrova Jamajka, daleko od hlavního města Kingston, pláží a turistického ruchu. Nacházíte se ve výšce 1 200 stop nad mořem a máte výhled na více než 10 000 akrů zeleně. Jen z fotky na vás dýchne úchvatný pohled na zelená zvlněná pohoří tyčící se nad stébly cukrové třtiny. Palírna se nachází v centrální farnosti sv. Kateřiny (dříve sv. Tomáše) a jak sami píší, návštěva parku Worthy je výletem v čase do doby nedotčené krajiny a přírodních krás, které vedly k tomu, že Jamajka byla známá jako “Země dřeva a vody”.

Palírna Worthy Park

Společnost Worthy Park Estate byla darována v roce 1670 poručíkovi Francisovi Priceovi za jeho služby Oliverovi Cromwellovi během anglické invaze a dobytí Jamajky Španělem v roce 1655. Od roku 1670 byla společnost Worthy Park Estate ve vlastnictví pouze tří rodin . Rodina Clarků společnost vlastnila 100 let. Henry Clarke emigroval na Jamajku v roce 1846 ve věku pouhých 18 let. Stal se anglikánským ministrem a založil společnost Westmoreland Building Society (jamajská národní stavební společnost). Henry byl otcem pěti synů, z nichž jeden byl Frederick Clarke. Frederick (pradědeček současného majitele Gordona Clarka) koupil v roce 1918 nemovitost Worthy Park Estate od JV Caldera za 44 000 liber.

Frederick Clarke

Po jeho smrti (1932) převzali vedení jeho tři synové, Clement, Owen a George. Společnost byla nadále provozována následnými generacemi rodin Clarkových a McConnellových, kteří jsou potomky dětí Fredericka Clarka. Do areálu se neustále investovalo, rozšiřovala se výroba třtiny a zvyšovala se účinnost cukrovaru. Po druhé světové válce byla na trhu nadměrná nabídka jamajského rumu to vedlo to k poklesu cen. Kvůli tomu byla mezi ostrovními palírnami uzavřena dohoda o zastavení výroby rumu. Až v roce 2004 se Gordon Clarke rozhodl znovu zahájit výrobu. Návrat se jim podařil roku 2007 díky jejich prvnímu rumu Rum-Bar White Overproof. Poté následovaly Rum-Bar Gold a Rum Cream.

Gordon Clarke (současný majitel)

Dříve se Worthy Park zabýval nejen chováním třtiny a výrobou cukru, ale půda byla využívána pro hovězí dobytek, citrusy , drůbež a jiné zemědělské plodiny. Následně však začali snižovat pěstování jiných plodin a chovu hospodářských zvířat ve prospěch zvýšené kultivace cukrové třtiny a produkce cukru. Z více než 10 000 akrů půdy je v současné době přibližně 40% půdy určeno pro pěstování cukrové třtiny. Zatímco tradiční a preferovaný způsob sklizně cukrové třtiny je ruční, posledních 20 let Worthy Park používá také kombajny. Ročně se semele přibližně 210 000 tun třtiny, průměrná roční produkce cukru v továrně je 24 000 tun. Worthy Park má více než 20 odrůd cukrové třtiny, většina polí je však věnována především 3 odrůdám.

Co se týče fermantace, využívají 3 různé kvasinky. Aktivované suché droždí, izolované patentované droždí (získané z jedné z jejich odrůd cukrové třtiny) a divoké droždí. Různé fermentační proudy a metody mají proto, aby mohli vytvořit rumy o různých kongenerních úrovní. Hladiny esteru se pohybují od 50 do 900 a mají pro tuto škálu hned několik označení (WPEL – <60 gr, WPL – 60-119 gr, WPM– 120-239 gr, WPH – 240-360 gr a WPE – až 800 g). Doba fermentace se pohybuje od 30 hodin do více než 3 týdnů a v žádném z jejich fermentačních proudů nepoužívají dunder pro vyšší hladinu esterů (až 2000). Regulaci teploty využívají pouze u jejich lehčích a méně esterových rumů.

Rumy zde destilují tradiční jamajskou metodou Pot-Still, aby vytvořili těžký rum plný esterů a kongenerů. Jejich 100% měděný pot-still byl vyroben společností Forsyths, lídrem v oboru výroby pot-still ze Skotska.

Forsyths Pot Still

UPB Unaged White Rums

Nápad na sérii UPB Unaged White Rum se zrodil na Jamajce při návštěvě Appleton Estate, Worthy Park Estate, Long Pond Distillery a zejména Hampden Estate.

Intenzivní, štiplavá vůně čerstvě destilovaného rumu byla pro všechny zdrcující, ale velmi příjemným způsobem. Poptávali se v jednotlivých destileriích na možnost odkupu těchto nestařených rumů, ale setkali se pouze s úsměvem a omluvou, že to na Jamajce nejde. Pouze jejich evropští partneři mohli prodávat tyto lihoviny a jen ve velkém.

Proto na scénu vstupuje obchodní partner a zároveň milý kamarád Joshua Singh a 1423.dk. Prostřednictvím jeho kontaktů se otevřel přístup ke spoustě čerstvé jamajské šťávy. Tak se zrodil Warehouse #1 Overproof Rum.

Jak jste si asi všimli, nepůjde pouze o jediný rum, ale o celou Unaged White Rum sérii pro UPB. Během příštích několika let dá UPB českým milovníkům rumu příležitost ponořit se do těchto značek, které dokládají řemeslnou zručnost a rozmanitost jamajských destilátů. Počty Esterů se budou pohybovat v rozmezí 250 – 1600 PPM, což jistě osloví širokou škálu rumových nadšenců, jelikož se můžeme těšit na opravdu intenzivní vůně a chutě. Prozatím jsou tyto rumy omezeny na 500 lahví na značku, ale pracuje se na zajištění většího množství.

Warehouse #1 Overproof White Rum WPE nám byl poprvé představen živě na letošním Rumfestu v Praze v jamajském stánku Warehouse, kde se nás ujal milovník zejména jamajských rumů Robert Polo.

V tomto prvním lahvování v sérii je rum oblíbený fanoušky rumu po celém světě: WPE z Worthy Park Estate. WPE (Worthy Park Extra) znamená, že délka fermentačního procesu je maximální („extra“), kterou Worthy Park používá – až 21 dní. Jedná se o divoké kvašení s použitím melasy, třtinové šťávy a drcených stonků třtiny z továrny k vytvoření kultur kvasinek, kde kvašení není řízeno teplotou. Rum má hladinu esterů 800 PPM, což mu dodává svěží, voňavý a funky charakter. Jde o 100% kotlíkový rum destilovaný na kotlíkovém zařízení značky Forsyths. Lahvovaný je při síle 63 % alkoholu a neprochází filtrací zastudena.

Užijte si Warehouse #1 Overproof Rum WPE a následně všechny ostatní značky v této sérii. Všechny tyto rumy jsou 100% čisté, 100% jamajské a 100% lahodné.

Díky za spoustu informací ROBERT POLO!

Vůně

Při prvním přivonění vám nos zaplaví estery a síla tohoto rumu. 63% jde opravdu znát a v kombinaci s estery jde skutečně o velice výrazný profil. Dominantní je tropické sladší ovoce (ananas, zralé banány), ale zároveň také kyselejší citrusy (pomeranče). Cítím i velký podíl cukrové třtiny, lehký květinový nádech, trávu a decentně kokos, ale jen jakoby v pozadí. Již ve vůni jde poznat poctivou funky Jamajku.

Chuť

I v chuti je cítit po prvním doušku síla tohoto rumu a vysoký obsah esterů. Chuť je velmi ovocná, opět zejména tropické ovoce jako ananas, banán, papaja, citrusy a vše doplňuje chuť cukrové třtiny. Po polknutí cítíte hřejivý pocit až v břiše. Cítím také decentní květinové a travnaté tóny, které příjemně ladí v pozadí. Chuť postupně přichází o tu sladkost a na patře vám vytváří takový ten sušší pocit, který po více esterových rumech často přichází. Závěr je středně dlouhý, maličko přechází do hořkého tónu. Na patře jsem zaznamenal ještě takové zvláštní aroma, něco jako lehce nezralé špendlíky. Rozhodně však tento rum v sobě nezapře pravou, poctivou a nestařenou Jamajku.

Láhev

Má takový ten klasický rumový tvar, je vcelku vyšší, uzavřena dřevěným uzávěrem s umělým korkem. Láhev je z černého téměř neprůhledného skla. Z čelní strany můžete vidět velkou etiketu v jamajským barvách, kde najdete pár informací k rumu (kolik % alkoholu, značka WPE – množství esterů, že jde o nestařený rum atd). Jednoduchý design, který se k tomuto typu rumu opravdu hodí. Hlavně ty jamajské barvy jsou vážně pěkné. No a nechybí samozřejmě ani název obchodu Warehouse1, pro který byla tato láhev vytvořena.

Cena

U nás byl rum dostupný tuším pouze 3 dny (do vyprodání), pouze na eshopu Warehouse1 a za cenu 980,- Kč. Občas se tam zase objeví a plánuje se dalších 100 lahví, tak to sledujte.

Závěr

Není žádným tajemstvím, že nestařené rumy z Jamajky mám moc rád. Navíc ještě s vyšším obsahem esterů i % alkoholu. Není to zřejmě rum vhodný vyloženě pro začínající rumaře, nebo na popíjení po celý večer. Ale je to výborná Funky chuťovka, která obsahuje přesně to, co má za mě poctivý jamajský rum obsahovat. Navíc jde o speciální vydání pro můj oblíbený shop, takže není co řešit. A pokud jste náhodou navštívili na Rumfestu stánek Jamajky, kde se o všechny mile staral Robert Polo, neuniklo vám pár menších láhví, na které se snad v budoucnu můžeme těšit. Tato láhev se za mě moc povedla a už se těším, až vyzkouším tento rum i v nějakém dobrém drinku.

Info o rumu

Výrobce Worthy Park Estate
Typ Britský typ
Typ výroby Pot still
Chutě Esterové, Silný
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice
Barva Bilý rum (Světlý/Bianco/Blanco/Planas)
Síla 63 %
Staření a stáří Nestařený rum
Lokalita
Publikováno: 4. října 2021 Aktualizováno: 5. října 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 2

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor