Nestařený rum

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Destilérie Gray’s na Mauritiu

Přečíst článek
Destilérie Chamarel na Mauritiu    

Destilérie Chamarel na Mauritiu

Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.

Číst dále
Destilérie Gray’s na Mauritiu    

Destilérie Gray’s na Mauritiu

Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.

Číst dále
Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne    

Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne

Bielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.

Číst dále
Recenze: Skunk rum    

Recenze: Skunk rum

Bílé rumy mají nyní pré, takže můžeme uvítat nový, bílý, nestařený rumy z paraguayské melasy a destilovaný v Dánsku. Rum voní už z názvu, jmenuje se Skunk rum. Stojí za ním Bintu Singh z A Clean Spirit, bratr Joshuy Singha z známé rumové společnosti 1423 z Dánska.

Číst dále
Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur    

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Tento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.

Číst dále
Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE    

Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE

Původ rumu Jamajka. Vše začíná hluboko v srdci Lluidas Vale, kde se nachází legendární palírna The Worthy Park Estate. Místo je chráněno okolními horskými pásmy a je obklopeno bujným a úrodným terénem, díky čemuž se zde velmi dobře daří cukrové třtině. Vše probíhá v návaznosti na tradici pěstování cukrové třtiny, která v parku Worthy Park funguje […]

Číst dále
Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal    

Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.

Číst dále
Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE    

Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE

Rum je vyráběn lihovarem Montenegro v Santiagu a pochází z ekologicky pěstované cukrové třtiny v blízkosti moře. Využívají tři druhy cukrové třtiny: Nossa Terra Pieta, Nossa Terra Branca a odrůdy Bourbon. Všechny se sklízí ručně, ihned se rozdrtí a přirozeně fermentuje po dobu šesti až deseti dnů. Pak se nechá projít malými (350 litrovými), měděnými destilačními kotlíky na dřevo.

Číst dále
Recenze Hampden Estate Rum Fire Overproof    

Recenze Hampden Estate Rum Fire Overproof

Rum Fire je jamajský bílý overproof rum vyrobený v destilačních destilátech v Trelawny Hampden Estate, jedné z nejstarších lihovarů na Jamajce. Rum stále prochází kvašením v cedrových kádích, což je v dnešní době poměrně vzácné. Destilace probíhá 100% Pot Still metodou, s hladinou obsažených esterů 300-500 gramů spadá do kategorie LROK. Rum Fire má na svém kontě i řadu úspěchů, jako třeba zlatou medaili z Miami Rum Renaissance Festival v roce 2013 v kategorii overproof rum. Zpočátku byl tento rum vydáván pouze na Jamajce, ale pak se rozběhl i po Americe a nakonec dorazil i k nám do ČR 🙂

Číst dále
Recenze: Providence “First drops” Haitan Rum Blanc    

Recenze: Providence “First drops” Haitan Rum Blanc

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá, ta moje, se rozechvěje nadšením. Takže přátelé, jaký je Providence?

Číst dále