Hodnocení

94 %
Lokalita
Chutě Esterové, Silný
Síla 56 %

Původ rumu

Jamajka. Vše začíná hluboko v srdci Lluidas Vale, kde se nachází legendární palírna The Worthy Park Estate. Místo je chráněno okolními horskými pásmy a je obklopeno bujným a úrodným terénem, díky čemuž se zde velmi dobře daří cukrové třtině. Vše probíhá v návaznosti na tradici pěstování cukrové třtiny, která v parku Worthy Park funguje již od roku 1720. První záznam o produkci rumu byl v roce 1741, roky před jakoukoli jinou existující palírnou na Jamajce.

Worthy Park Estate

Představte si, že stojíte v geografickém středu ostrova Jamajka, daleko od hlavního města Kingston, pláží a turistického ruchu. Nacházíte se ve výšce 1 200 stop nad mořem a máte výhled na více než 10 000 akrů zeleně. Jen z fotky na vás dýchne úchvatný pohled na zelená zvlněná pohoří tyčící se nad stébly cukrové třtiny. Palírna se nachází v centrální farnosti sv. Kateřiny (dříve sv. Tomáše) a jak sami píší, návštěva parku Worthy je výletem v čase do doby nedotčené krajiny a přírodních krás, které vedly k tomu, že Jamajka byla známá jako “Země dřeva a vody”.

Palírna Worthy Park

Společnost Worthy Park Estate byla darována v roce 1670 poručíkovi Francisovi Priceovi za jeho služby Oliverovi Cromwellovi během anglické invaze a dobytí Jamajky Španělem v roce 1655. Od roku 1670 byla společnost Worthy Park Estate ve vlastnictví pouze tří rodin . Rodina Clarků společnost vlastnila 100 let. Henry Clarke emigroval na Jamajku v roce 1846 ve věku pouhých 18 let. Stal se anglikánským ministrem a založil společnost Westmoreland Building Society (jamajská národní stavební společnost). Henry byl otcem pěti synů, z nichž jeden byl Frederick Clarke. Frederick (pradědeček současného majitele Gordona Clarka) koupil v roce 1918 nemovitost Worthy Park Estate od JV Caldera za 44 000 liber.

Frederick Clarke

Po jeho smrti (1932) převzali vedení jeho tři synové, Clement, Owen a George. Společnost byla nadále provozována následnými generacemi rodin Clarkových a McConnellových, kteří jsou potomky dětí Fredericka Clarka. Do areálu se neustále investovalo, rozšiřovala se výroba třtiny a zvyšovala se účinnost cukrovaru. Po druhé světové válce byla na trhu nadměrná nabídka jamajského rumu to vedlo to k poklesu cen. Kvůli tomu byla mezi ostrovními palírnami uzavřena dohoda o zastavení výroby rumu. Až v roce 2004 se Gordon Clarke rozhodl znovu zahájit výrobu. Návrat se jim podařil roku 2007 díky jejich prvnímu rumu Rum-Bar White Overproof. Poté následovaly Rum-Bar Gold a Rum Cream.

Gordon Clarke (současný majitel)

Dříve se Worthy Park zabýval nejen chováním třtiny a výrobou cukru, ale půda byla využívána pro hovězí dobytek, citrusy , drůbež a jiné zemědělské plodiny. Následně však začali snižovat pěstování jiných plodin a chovu hospodářských zvířat ve prospěch zvýšené kultivace cukrové třtiny a produkce cukru. Z více než 10 000 akrů půdy je v současné době přibližně 40% půdy určeno pro pěstování cukrové třtiny. Zatímco tradiční a preferovaný způsob sklizně cukrové třtiny je ruční, posledních 20 let Worthy Park používá také kombajny. Ročně se semele přibližně 210 000 tun třtiny, průměrná roční produkce cukru v továrně je 24 000 tun. Worthy Park má více než 20 odrůd cukrové třtiny, většina polí je však věnována především 3 odrůdám.

Co se týče fermantace, využívají 3 různé kvasinky. Aktivované suché droždí, izolované patentované droždí (získané z jedné z jejich odrůd cukrové třtiny) a divoké droždí. Různé fermentační proudy a metody mají proto, aby mohli vytvořit rumy o různých kongenerních úrovní. Hladiny esteru se pohybují od 50 do 900 a mají pro tuto škálu hned několik označení (WPEL – <60 gr, WPL – 60-119 gr, WPM– 120-239 gr, WPH – 240-360 gr a WPE – až 800 g). Doba fermentace se pohybuje od 30 hodin do více než 3 týdnů a v žádném z jejich fermentačních proudů nepoužívají dunder pro vyšší hladinu esterů (až 2000). Regulaci teploty využívají pouze u jejich lehčích a méně esterových rumů.

Rumy zde destilují tradiční jamajskou metodou Pot-Still, aby vytvořili těžký rum plný esterů a kongenerů. Jejich 100% měděný pot-still byl vyroben společností Forsyths, lídrem v oboru výroby pot-still ze Skotska.

Forsyths Pot Still

WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O. patří do kategorie WPL (Worthy Park Light) a obsahuje tedy počet esterů v rozmezí 60-199 gr / hl. Tedy patří k těm méně esterovým rumům. U tohoto rumu probíhá 30 hodinová fermentace, suché aktivované kvasnice a kontroluje se teplota. Je to tedý 100% čistý Pot Still. Rum zraje v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu dlouhých 12 let (destilovaný v roce 2006, lahvovaný v roce 2018). Celkem bylo vyrobeno 8000 láhví (4000 pro Evropu) v Cask Strenght 56%. Rum neprošel filtrací chladem a je bez umělých aditiv.

Vůně

Již při otevření láhve ucítíte sladší, lehce ostrou a ovocnou vůni s obsahem esterů. Těch esterů není tolik, jak sjme zvyklí u jiných kousků z Jamajky, ale určitě tam jsou. Výrazné je dubové dřevo, znát je také zrání po Bourbonu. Nechybí stopa po cukrové třtině, kterou kombinuje velká záplava ovoce (zejména banány, citrusy a lehce mi zavály nosem i jablka). Příjemně vše doplňuje lehce květinový nádech s vanilkou a čokoládou. V pozadí mi neustále hraje lehce kyselejší složka.

Chuť

Již při prvním doušku cítíte těch 56% cask strenght. Chuť je silná, lehce pichlavá, ale zároveň sladší a lehce esterová. Ten podíl esterů je opět v takové střední úrovni. Výrazné je dubové dřevo, lehoučce spálený karamel a velká porce ovoce. Z ovoce je to zejména velmi zralý banán, lehce ananas a kyselejší citrusy. I v chuti se podepisuje zrání v sudu po bourbonu. Vše doplňuje lehce kořenitá a pikantní chuť s vanilkou a čokoládou. V pozadí opět květinové tóny a lehce nahořklý závěr. Ten je příjemně dlouhý a výrazný.

Láhev

Má ten typický oblý tvar, jaký u značky Worthy Park známe. Vyšší láhev s masivním dnem, která se postupně směrem nahoru rozšiřuje. Láhev je uzavřena velkým dřevěným víkem s korkem. Na čelní straně najdete větší černo zlatou etiketu s červeno zlatým logem a několika informacemi o rumu. Další detaily se dočtete i na etiketě vzadu. Láhev je dodávána v pěkné krabici, která je v podobném designu, jako láhev. Zezadu krabice se pak dočtete mnoho informací o samotné destilerii Worty Park a něco málo také o tomto rumu.

Cena

U nás se dá rum pořídit za cenu kolem 3 000 Kč.

Závěr

O tomto rumu jsem vůbec nepochyboval, že by mi neměl chutnat a to hned z několika důvodů:

  • ještě jsem neměl špatný WP
  • je to 100% Pot Still Jamajka
  • je v Cask Strenght síle 56%
  • zraje 12 let v sudech po bourbonu
  • je bez umělých aditiv.

A opravdu je to výborný rum. Rozhodně je jiný oproti základní řadě a moc mě baví. Obecně jsou pro mě WP rumy takovým stupínkem mezi Appletonem a Hampdenem (zejména co se esterů týče). Pokud máte rádi Jamajku, zvláště pak rumy Worthy Park, tento rum prostě musíte ochutnat. Není jich moc, tedy určitě neváhejte. Já si jdu nalít další skleničku 🙂

Info o rumu

Výrobce Worthy Park Estate
Typ Britský typ
Typ výroby Pot still
Chutě Esterové, Silný
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice
Balení Krabice
Síla 56 %
Staření a stáří 12y, Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 3. dubna 2021 Aktualizováno: 3. dubna 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 3

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor