Sudy po bourbonu

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Přečíst článek
Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále
Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu z edice Vintage od Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Trinidadu. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo z ráje (Birds of Paradise) a proto na krabici i etiketě najdeme Ibise […]

Číst dále
Recenze Diplomático Single Vintage 2005    

Recenze Diplomático Single Vintage 2005

Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze: Rum El Dorado 15y    

Recenze: Rum El Dorado 15y

Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se […]

Číst dále
Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y    

Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y

Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]

Číst dále
Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.    

Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.

WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O. patří do kategorie WPL (Worthy Park Light) a obsahuje tedy počet esterů v rozmezí 60-199 gr / hl. Tedy patří k těm méně esterovým rumům. U tohoto rumu probíhá 30 hodinová fermentace, suché aktivované kvasnice a kontroluje se teplota. Je to tedý 100% čistý Pot Still. Rum zraje v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu dlouhých 12 let (destilovaný v roce 2006, lahvovaný v roce 2018). Celkem bylo vyrobeno 8000 láhví (4000 pro Evropu) v Cask Strenght 56%. Rum neprošel filtrací chladem a je bez umělých aditiv.

Číst dále
Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2    

Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2

Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2 je limitovaná edice (2. verze), která spojuje tradiční výrobu Martiniku a francouzské know-how. Na konci července roku 2006 se rum uložil do dubových sudů po bourbonu, ve kterých zrál celých 9 let. Následně byl několik měsíců dozráván v dubových sudech po koňaku společnosti Delamain.

Číst dále
Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO    

Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO

Belize 7YO je z kolekce Single Origin a pochazí samozřejmě z Belize (konkrétně Travellers Distillery). Jde o blend rumů Column Still destilace zrajících v dubových sudech po bourbonu minimálně 7 let. Blend je tedy bez umělých aditiv, neprochází filtrací chladem a jedná se o 100% tropické stárnutí, které probíhalo v místě lihovaru.

Číst dále
Foursquare Shibboleth    

Foursquare Shibboleth

Oblíbená destilérie Foursquare připravuje další láhev ze základní série Exceptional Cask Sellection (ECS). Jedná se o 16. letý 57 % blend rumů destilovaný v kolonách i kotlích z března 2021. Šibolet (hebrejsky: שבולת‎‎, česky: obilný klas) je jazykový prostředek, který v komunikačních situacích slouží k rozlišení členů jedné (společenské, nářečové) skupiny od druhé, v širším […]

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále
Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary    

Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary

Oba jsou to blendy rumů z několika zemí (Guyana, Barbados, Jamajka a v 50th Anniversary navíc Trinidad). Od roku 1650 byl v průběhu 18. století život na lodi nesmírně obtížný. Vrcholem dne bylo každodenní vydávání přídělů námořníkům (denní Tot), na které dohlížel tzv. „purser“. V roce 1970 Rada admirality rozhodla, že v moderním námořnictvu není místo pro každodenní vydávání rumu, a tak dne 31. července 1970 ukončili tuto tradici. Tento den je označovaný jako Black Tot Day, z čehož je odvozen i název této značky.

Číst dále
Recenze: Papiamento Aruba Reserve    

Recenze: Papiamento Aruba Reserve

Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.

Číst dále
Albert Michler 2005 Barbados Single Cask Collection    

Albert Michler 2005 Barbados Single Cask Collection

V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]

Číst dále
Albert Michler 2007 Jamaica Single Cask Collection    

Albert Michler 2007 Jamaica Single Cask Collection

V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]

Číst dále
Albert Michler 2001 Barbados Single Cask Collection    

Albert Michler 2001 Barbados Single Cask Collection

V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]

Číst dále