Původ rumu

V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).

Ron Abuelo XII Two Oaks je dvanáctiletý rum zrající ve dvou sudech. Nejprve zraje v sudech po bourbonu (Jack Daniel’s) a zde získává svou texturu a chuť. Následně je uložen v sudu z amerického dubu. Jeho zvláštností je to, že byl nejprve prohřátý po dobu 60 minut při 180 ° C, aby se otevřela jeho dřevěná konstrukce. Poté se vypaluje při 220 ° C a vytvoří se porézní uhlíková vrstva o tloušťce 7 až 8 mm. Díky tomu je jeho chuť příjemně kouřová, zejména v závěru.

Vůně

Je intenzivní a přitom jemná. Nejprve je spíše sladší, následně převládne aroma dubu. V pozadí cítím vanilku a květinové vůně. To vše podtrhuje kouřová vůně po vypáleném sudu.

Chuť

Začíná nejdříve sladce a zároveň mírně pichlavě na jazyku. Cítím zejména karamel a lehce vanilku. Následně se podepíše aroma dubu s kořením a chuť je spíše sušší. Již jde cítit ta pro mě líbivá kouřová stopa, která se v závěru ještě zintenzivňuje. Dochuť je vcelku dlouhá a na patře zůstává nasládlá chuť ořechů, kávy a kouře s dřevem. Rum má 40% alkoholu. Obsah cukru se pohybuje u Abuela zpravidla kolem 20-30g/l.

Láhev

Prakticky všechna Abuela mají podobný design láhve. Liší se převážně detaily. Balení je moc pěkné, vše laděno do kouřové barvy dřeva. I samotná láhev není čistě čirá, ale jakoby zakouřená. Musím pochválit i stylový dřevěný uzávěr s korkem a názvem. Nesmí chybět menší oválný znak se jménem zakladatele, tak jako u ostatních sérií. U této série v kovové podobě. Zezadu krabice, ve které je láhev uložena, si můžete u tomto rumu něco přečíst. Nejedná se o žádnou designovou pecku, ovšem mě se tyto láhve moc líbí a tato kouřová varianta je super nápad.

Cena

Tento rum pořídíte do 1300,- kč a opravdu za to stojí.

Závěr

Rumy Abuelo mám vážně rád. Třeba na klasickou 12 aňos nedám dopustit. U této speciálky se mi líbí, jak ji celou pojali tím kouřovým stylem. Má skvělou vůni i chuť. I u vína mi moc chutnají bariková vína, která jsou také uložena ve vypálených sudech. Rum není příliš přeslazený a opravdu mi sednul. Doporučuji určitě vyzkoušet, minimálně někde v baru.

Info o rumu

Typ Španělský typ
Typ výroby Melasa
Chutě Jemné, Kořeněné
Označení Limitovaná edice
Staření a stáří Solera
Lokalita
Publikováno: 29. října 2019 Aktualizováno: 31. října 2019
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.6 / 5. Hlasů: 10

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Vaše názory

Jeden komentář

  1. […] sušší, ale o to lepší Abuelo XII Two Oaks. Má mé doporučení. Ale na tenhle rum, už máme perfektní recenzi of Jirky Nallera, tak se na ni […]