Panama

Země Střední Ameriky proslavená pravděpodobně Panamským průplavem, který byl dokončen v roce 1914. Přesto Panamský průplav není zdaleka to jediné, kvůli čemu by měla být Panama slavná. Její unikátní poloha ji předurčuje k tomu, že v sobě spojuje mnohé ze Severní a Jižní Ameriky ať už z hlediska biodiverzity, ale také kultury.

Historie cukrové třtiny v Panamě začíná s Donem Josém Varela Biancem, španělským imigrantem, který v roce 1908 postavil první závod na zpracování cukrové třtiny v Panamě.

Nutno poznamenat, že díky jedinečnému klimatickému jevu Arco Seco – volně přeloženo jako suchý oblouk – kdy v Panamě prakticky nejsou žádné letní deště, je zde stabilní mikroklima co se teploty a vlhkosti týče. To nahrává jednak samotné třtině a její sklizni, ale také procesu zrání, který je díky této stabilitě velmi dobře kontrolovatelný.

Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších značek rumu je Ron Abuelo (pojmenovaná po výše zmíněném Španělu, který sem dovezl třtinu). Dále pak jsou známé rumy Malecon a rumy z dílny Rum Of Panama Corp.

   

Degustace nejen karibských rumů na křestu knihy Zasvěcení do haitského vúdú

Moje kamarádka Veronika Šulcová mne požádala o menší degustaci rumů na křestu její knihy Zasvěcení do haitského vúdú. Protože publikum mělo být spíše nezkušené vybral jsme 3 levnější rumy, které vám chci představit v článku:

Číst dále
Recenze Sérum Ancon 10Y    

Recenze Sérum Ancon 10Y

Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.

Číst dále
Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask    

Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask

Doba koronavirové pandemie Covid-19 tvrdě zasáhla i na RumFesty. Většina z nich byla zrušena, takže jsem byl rád, když jsem se od Joshuy Singha a Jazza Singha dozvěděl o této akci. Hned jsem si objednal vstupné na tzv, Room 1 a Room 2 a čekal se přijde. Room 1 byl označen jako Spiced, Fruit & […]

Číst dále
Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019    

Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019

Na finále si 1423 přichystalo starou dobrou klasiku a to melasové patnáctileté Abuelo z Panamy v tradiční síle 40 % a finišování v koňakových sudech z francouzského bílého dubu po koňaku Napoleon. Ron Abuelo XV Finish Collection dozrává ve třech variantách: Napoleon, Tawny a Oloroso. Jména byla vybrána tak, aby odrážela nejen charakter dozrávajících dřevěných […]

Číst dále
Recenze ABUELO XII TWO OAKS    

Recenze ABUELO XII TWO OAKS

V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).

Číst dále
V Česku vyráběný panamský rum Legionář/Heffron    

V Česku vyráběný panamský rum Legionář/Heffron

Palírna U Zeleného stromu připravila (dovezla si pětiletý panamský rum, který nalahvovala a možná i blendovala, dobarvovala, doslazovala) nový levný rum o síle 38 %, který se odkazuje na cestu českých legionářů z Vladivostoku přes Panamu zpátky do Československa. Protože Legionář je i jméno piva pivovaru Kolčavka, museli po pár měsících prodeje změnit jméno na […]

Číst dále
Trojmocné autentické rumy Zaka bez dodávaného cukru    

Trojmocné autentické rumy Zaka bez dodávaného cukru

Rumy Zaka jsem objevil na trnavském Rumfestu, kde měl výrobce stánek sousedící s Joshuou Singhem a jeho 1423.dk. Rumy jsou zajímavé tím, že neobsahují žádný dodávaný cukr (jsou označované jako přírodní – natural – rum), jejich původ je v Dominikánské republice a mají tři láhve, každá v nečíslované limitované edici s 3 500 kusy.

Číst dále
Silná hořko-sladká láska na první pohled Nativo Autentico Overproof 54%    

Silná hořko-sladká láska na první pohled Nativo Autentico Overproof 54%

I když poslední dobou docela piju sušší a tvrdší rumy, strašně rád se vracím k těm sladším a dnešní kousek patří mezi mé nejoblíbenější. Zjistil jsem, že na RumRocku vlastně chybí mé nejoblíbenější rumy. Takže tato láhev budiž první vlaštovkou mého nejužšího výběru. A zrovna i za velmi příznivou cenu.

Číst dále
Český rum ComanDante Reserva Exclusiva od Bartidy    

Český rum ComanDante Reserva Exclusiva od Bartidy

El Comandante Reserva Exclusiva je českým rumem v tom smyslu, že je destilován v Karibiku (Panamě) pro českou Bartidu. Rum El Comandante se vyrábí v Hacienda San Isidoro v provincii Herrera centrální části Panamy.   Hacienda San Isidoro funguje již od 30. let minulého století a udržuje si zásobu 50. a víceletých rumů, které využívá […]

Číst dále
Jak chutná 18 letá novinka Bumbu XO?    

Jak chutná 18 letá novinka Bumbu XO?

Legenda se vrací. Rum, který se dlouhodobě drží na špičce zájmu zákazníků v Česku, nám to přijde vytmavit. Včera, 30. ledna 2019, Bumbu oznámilo novou láhev. Přivítejte Bumbu XO.

Číst dále
10 rumových elixírů do 1 000 Kč, luxusní dárek na k narozeninám, svátku, na Vánoce nebo Valentýna    

10 rumových elixírů do 1 000 Kč, luxusní dárek na k narozeninám, svátku, na Vánoce nebo Valentýna

Doby, kdy jsme svého kluka, holku, ženu nebo muže vzali na krabicové víno či Gambrinus 10 je dávno pryč. My rumomilci víme, že své milé nebo milému můžeme udělat radost dobrým rumem či rumovým elixírem. A to, že sladké rumy pijou jen ženy, už dávno není pravda. A protože se blíží ten oslavovaný i nenáviděný […]

Číst dále
Rum na pohodové večery Contadora 10y    

Rum na pohodové večery Contadora 10y

Dnes jsme dopil Contadoru, kterou doma suším už přes rok. Rok 2018 byl rumově velmi zajímavý a proto jsem hodně utíkal i k jiným zajímavějším rumům, ale když jsem se ke Contadoře vrátil, zjistil jsem, že mi sedí. Samozřejmě není tak výrazná jako lahůdky od A. H. Riise, Tributo 2018 nebo specifické jako rumy z […]

Číst dále