Panama

Země Střední Ameriky proslavená pravděpodobně Panamským průplavem, který byl dokončen v roce 1914. Přesto Panamský průplav není zdaleka to jediné, kvůli čemu by měla být Panama slavná. Její unikátní poloha ji předurčuje k tomu, že v sobě spojuje mnohé ze Severní a Jižní Ameriky ať už z hlediska biodiverzity, ale také kultury.

Historie cukrové třtiny v Panamě začíná s Donem Josém Varela Biancem, španělským imigrantem, který v roce 1908 postavil první závod na zpracování cukrové třtiny v Panamě.

Nutno poznamenat, že díky jedinečnému klimatickému jevu Arco Seco – volně přeloženo jako suchý oblouk – kdy v Panamě prakticky nejsou žádné letní deště, je zde stabilní mikroklima co se teploty a vlhkosti týče. To nahrává jednak samotné třtině a její sklizni, ale také procesu zrání, který je díky této stabilitě velmi dobře kontrolovatelný.

Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších značek rumu je Ron Abuelo (pojmenovaná po výše zmíněném Španělu, který sem dovezl třtinu). Dále pak jsou známé rumy Malecon a rumy z dílny Rum Of Panama Corp.

Bumbu Cream    

Bumbu Cream

Novinka pro fanoušky smetanových krémů na bázi rumu. Vlastně bylo překvapující, že to Bumbu Rum neudělal vzhledem ke svým produktům dříve. Na trh přichází 15 % Bumbu Cream. Základ tvoří rum z Panamy, který zraje až 18 let v sudech po bourbonu a dalších šest měsíců v sudech po sherry. K tomu se přidává smetana […]

Číst dále
Kuna Davidoff Cigar Cask (rumový kalendář The Rum Cartel)    

Kuna Davidoff Cigar Cask (rumový kalendář The Rum Cartel)

Tak na tuhle značku už jsme párkrát narazil, a chystal jsem se na ni, ale neměl jsme zatím příležitost. Panamský 42 % který je zajímavý tím, že je dostařován v sudech, kde ležely listy tabáku pro cigarety Davidoff – má to reprezentovat ohnutí chutí směrem k tabáku a spálenině. Tak hurá na tuto zajímavost

Číst dále
Recenze Sérum Elixír    

Recenze Sérum Elixír

Jako základ výroby tohoto rumu se používá panenský třtinový med, který se získává lisováním stonků třtiny a následným odpařováním přebytečné tekutiny. Tento “panenský med” následně kvasí v nerezových kádích několik dní. Po vykvašení následuje kolonová destilace. Výsledný destilát “aquardiente” (ohnivá voda o obsahu 29 – 60% alkoholu) se nechá zrát v dubových sudech, do kterých se přidává tajný mix místního ovoce a bylinek. Staří rumů v blendu je 3-8 let.

Číst dále
   

Degustace nejen karibských rumů na křestu knihy Zasvěcení do haitského vúdú

Moje kamarádka Veronika Šulcová mne požádala o menší degustaci rumů na křestu její knihy Zasvěcení do haitského vúdú. Protože publikum mělo být spíše nezkušené vybral jsme 3 levnější rumy, které vám chci představit v článku:

Číst dále
Recenze Sérum Ancon 10Y    

Recenze Sérum Ancon 10Y

Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.

Číst dále
Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask    

Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask

Doba koronavirové pandemie Covid-19 tvrdě zasáhla i na RumFesty. Většina z nich byla zrušena, takže jsem byl rád, když jsem se od Joshuy Singha a Jazza Singha dozvěděl o této akci. Hned jsem si objednal vstupné na tzv, Room 1 a Room 2 a čekal se přijde. Room 1 byl označen jako Spiced, Fruit & […]

Číst dále
Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019    

Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019

Na finále si 1423 přichystalo starou dobrou klasiku a to melasové patnáctileté Abuelo z Panamy v tradiční síle 40 % a finišování v koňakových sudech z francouzského bílého dubu po koňaku Napoleon. Ron Abuelo XV Finish Collection dozrává ve třech variantách: Napoleon, Tawny a Oloroso. Jména byla vybrána tak, aby odrážela nejen charakter dozrávajících dřevěných […]

Číst dále
Recenze ABUELO XII TWO OAKS    

Recenze ABUELO XII TWO OAKS

V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).

Číst dále
V Česku vyráběný panamský rum Legionář/Heffron    

V Česku vyráběný panamský rum Legionář/Heffron

Palírna U Zeleného stromu připravila (dovezla si pětiletý panamský rum, který nalahvovala a možná i blendovala, dobarvovala, doslazovala) nový levný rum o síle 38 %, který se odkazuje na cestu českých legionářů z Vladivostoku přes Panamu zpátky do Československa. Protože Legionář je i jméno piva pivovaru Kolčavka, museli po pár měsících prodeje změnit jméno na […]

Číst dále
Trojmocné autentické rumy Zaka bez dodávaného cukru    

Trojmocné autentické rumy Zaka bez dodávaného cukru

Rumy Zaka jsem objevil na trnavském Rumfestu, kde měl výrobce stánek sousedící s Joshuou Singhem a jeho 1423.dk. Rumy jsou zajímavé tím, že neobsahují žádný dodávaný cukr (jsou označované jako přírodní – natural – rum), jejich původ je v Dominikánské republice a mají tři láhve, každá v nečíslované limitované edici s 3 500 kusy.

Číst dále
Silná hořko-sladká láska na první pohled Nativo Autentico Overproof 54%    

Silná hořko-sladká láska na první pohled Nativo Autentico Overproof 54%

I když poslední dobou docela piju sušší a tvrdší rumy, strašně rád se vracím k těm sladším a dnešní kousek patří mezi mé nejoblíbenější. Zjistil jsem, že na RumRocku vlastně chybí mé nejoblíbenější rumy. Takže tato láhev budiž první vlaštovkou mého nejužšího výběru. A zrovna i za velmi příznivou cenu.

Číst dále
Český rum ComanDante Reserva Exclusiva od Bartidy    

Český rum ComanDante Reserva Exclusiva od Bartidy

El Comandante Reserva Exclusiva je českým rumem v tom smyslu, že je destilován v Karibiku (Panamě) pro českou Bartidu. Rum El Comandante se vyrábí v Hacienda San Isidoro v provincii Herrera centrální části Panamy.   Hacienda San Isidoro funguje již od 30. let minulého století a udržuje si zásobu 50. a víceletých rumů, které využívá […]

Číst dále