Soutěž pro barmany od značky Abuelo
Minulý týden Abuelo odstartovalo soutěž pro barmany z Česka a Slovenska, kdy vítěz dostane našlapaný výlet do Panamy.
Číst dáleZemě Střední Ameriky proslavená pravděpodobně Panamským průplavem, který byl dokončen v roce 1914. Přesto Panamský průplav není zdaleka to jediné, kvůli čemu by měla být Panama slavná. Její unikátní poloha ji předurčuje k tomu, že v sobě spojuje mnohé ze Severní a Jižní Ameriky ať už z hlediska biodiverzity, ale také kultury.
Historie cukrové třtiny v Panamě začíná s Donem Josém Varela Biancem, španělským imigrantem, který v roce 1908 postavil první závod na zpracování cukrové třtiny v Panamě.
Nutno poznamenat, že díky jedinečnému klimatickému jevu Arco Seco – volně přeloženo jako suchý oblouk – kdy v Panamě prakticky nejsou žádné letní deště, je zde stabilní mikroklima co se teploty a vlhkosti týče. To nahrává jednak samotné třtině a její sklizni, ale také procesu zrání, který je díky této stabilitě velmi dobře kontrolovatelný.
Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších značek rumu je Ron Abuelo (pojmenovaná po výše zmíněném Španělu, který sem dovezl třtinu). Dále pak jsou známé rumy Malecon a rumy z dílny Rum Of Panama Corp.
Minulý týden Abuelo odstartovalo soutěž pro barmany z Česka a Slovenska, kdy vítěz dostane našlapaný výlet do Panamy.
Číst dáleNa Slovensku se objevil nový rum, jedná se o osmiletý blend panamských rumů, který pro Separa jako reklamu na jeho aktivitu (merch) připravil Don Pancho a Carlos Esquivel.
Číst dálePřiznám se, že Abuelo jsem měl rád vždycky a docela rád se k nim vracím, zejména k Two Oaks nebo trojici finišovaných lahví. A přijde mi, že se možná neprávem opomíjejí, přestože mají jak sladší tak sušší kousky a přitom perfektně chuťově vyladěné – ve své kategorii. Pojďme se tedy na tyto rumy podívat.
Číst dáleJsou značky, ke kterým jsem dlouho nedostal. Malteco patří mezi ně. Tak jsem se loni rozhodl koupit degustační sadu která obsahuje rumy 10y až 25 let staré. Pojďme se na ně nyní podívat.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje mě zcela neznámý rum – Cane Island Five Icon Blend.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje sladší spiced rum – Remedy.
Číst dáleDnes jsem se pustil do do dalšího zbrusu nového rumu z edice Vintage od Plantation (už je u nás na trhu). Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky – opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát s motivem velryby z Panamy. Krabice mi přijde krásná.
Číst dáleAruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.
Číst dáleNovinka pro fanoušky smetanových krémů na bázi rumu. Vlastně bylo překvapující, že to Bumbu Rum neudělal vzhledem ke svým produktům dříve. Na trh přichází 15 % Bumbu Cream. O likéru Bumbu Cream je 15 % smetanový likér jehož základem tvoří rum z Panamy, který zraje až 18 let v sudech po bourbonu a dalších šest […]
Číst dáleTak na tuhle značku už jsme párkrát narazil, a chystal jsem se na ni, ale neměl jsme zatím příležitost. Panamský 42 % který je zajímavý tím, že je dostařován v sudech, kde ležely listy tabáku pro cigarety Davidoff – má to reprezentovat ohnutí chutí směrem k tabáku a spálenině. Tak hurá na tuto zajímavost
Číst dálePro nás, staré harcovníky rumového kalendáře 1423 toto nebylo překvapení, tento sladký, ale silný rum jsme poznali už v roce 2017 jako legendární 23. vzorek.
Číst dáleJako základ výroby tohoto rumu se používá panenský třtinový med, který se získává lisováním stonků třtiny a následným odpařováním přebytečné tekutiny. Tento “panenský med” následně kvasí v nerezových kádích několik dní. Po vykvašení následuje kolonová destilace. Výsledný destilát “aquardiente” (ohnivá voda o obsahu 29 – 60% alkoholu) se nechá zrát v dubových sudech, do kterých se přidává tajný mix místního ovoce a bylinek. Staří rumů v blendu je 3-8 let.
Číst dáleLegenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.
Číst dáleKolekce Zaka Rumů je poctou pěstitelům, farmářům a producentům, kteří si tradice svého umění předávají po generace. V tradiční Voodoo kultuře je Zaka známý jako bůh rolnictva a zemědělství.
Číst dáleMoje kamarádka Veronika Šulcová mne požádala o menší degustaci rumů na křestu její knihy Zasvěcení do haitského vúdú. Protože publikum mělo být spíše nezkušené vybral jsme 3 levnější rumy, které vám chci představit v článku:
Číst dáleLegenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.
Číst dáleDoba koronavirové pandemie Covid-19 tvrdě zasáhla i na RumFesty. Většina z nich byla zrušena, takže jsem byl rád, když jsem se od Joshuy Singha a Jazza Singha dozvěděl o této akci. Hned jsem si objednal vstupné na tzv, Room 1 a Room 2 a čekal se přijde. Room 1 byl označen jako Spiced, Fruit & […]
Číst dáleNa finále si 1423 přichystalo starou dobrou klasiku a to melasové patnáctileté Abuelo z Panamy v tradiční síle 40 % a finišování v koňakových sudech z francouzského bílého dubu po koňaku Napoleon. Ron Abuelo XV Finish Collection dozrává ve třech variantách: Napoleon, Tawny a Oloroso. Jména byla vybrána tak, aby odrážela nejen charakter dozrávajících dřevěných […]
Číst dáleV roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).
Číst dáleVčera jsem navštívil jednu z pravidelných degustací, které opakovaně v Chrudimi pořádá Leoš Korbel, známý rumový zahradník vystupující pod značkou Ron de Garden. Celá akce probíhala v známé chrudimské kavárně Atrium.
Číst dále