Panama

Země Střední Ameriky proslavená pravděpodobně Panamským průplavem, který byl dokončen v roce 1914. Přesto Panamský průplav není zdaleka to jediné, kvůli čemu by měla být Panama slavná. Její unikátní poloha ji předurčuje k tomu, že v sobě spojuje mnohé ze Severní a Jižní Ameriky ať už z hlediska biodiverzity, ale také kultury.

Historie cukrové třtiny v Panamě začíná s Donem Josém Varela Biancem, španělským imigrantem, který v roce 1908 postavil první závod na zpracování cukrové třtiny v Panamě.

Nutno poznamenat, že díky jedinečnému klimatickému jevu Arco Seco – volně přeloženo jako suchý oblouk – kdy v Panamě prakticky nejsou žádné letní deště, je zde stabilní mikroklima co se teploty a vlhkosti týče. To nahrává jednak samotné třtině a její sklizni, ale také procesu zrání, který je díky této stabilitě velmi dobře kontrolovatelný.

Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších značek rumu je Ron Abuelo (pojmenovaná po výše zmíněném Španělu, který sem dovezl třtinu). Dále pak jsou známé rumy Malecon a rumy z dílny Rum Of Panama Corp.

Rumy Abuelo z Panamy    

Rumy Abuelo z Panamy

Přiznám se, že Abuelo jsem měl rád vždycky a docela rád se k nim vracím, zejména k Two Oaks nebo trojici finišovaných lahví. A přijde mi, že se možná neprávem opomíjejí, přestože mají jak sladší tak sušší kousky a přitom perfektně chuťově vyladěné – ve své kategorii. Pojďme se tedy na tyto rumy podívat.

Číst dále
Recenze: Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y    

Recenze: Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y

Jsou značky, ke kterým jsem dlouho nedostal. Malteco patří mezi ně. Tak jsem se loni rozhodl koupit degustační sadu která obsahuje rumy 10y až 25 let staré. Pojďme se na ně nyní podívat.

Číst dále
Cane Island Five Icon Blend – 6. den rumového kalendáře GWS    

Cane Island Five Icon Blend – 6. den rumového kalendáře GWS

Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje mě zcela neznámý rum – Cane Island Five Icon Blend.

Číst dále
Remedy Pineapple    

Remedy Pineapple

Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje sladší spiced rum – Remedy.

Číst dále
Recenze: Plantation Panama 2008 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Panama 2008 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího zbrusu nového rumu z edice Vintage od Plantation (už je u nás na trhu). Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky – opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát s motivem velryby z Panamy. Krabice mi přijde krásná.

Číst dále
Recenze: Papiamento Aruba Reserve    

Recenze: Papiamento Aruba Reserve

Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.

Číst dále
Bumbu Cream    

Bumbu Cream

Novinka pro fanoušky smetanových krémů na bázi rumu. Vlastně bylo překvapující, že to Bumbu Rum neudělal vzhledem ke svým produktům dříve. Na trh přichází 15 % Bumbu Cream. O likéru Bumbu Cream je 15 % smetanový likér jehož základem tvoří rum z Panamy, který zraje až 18 let v sudech po bourbonu a dalších šest […]

Číst dále
Kuna Davidoff Cigar Cask (rumový kalendář The Rum Cartel)    

Kuna Davidoff Cigar Cask (rumový kalendář The Rum Cartel)

Tak na tuhle značku už jsme párkrát narazil, a chystal jsem se na ni, ale neměl jsme zatím příležitost. Panamský 42 % který je zajímavý tím, že je dostařován v sudech, kde ležely listy tabáku pro cigarety Davidoff – má to reprezentovat ohnutí chutí směrem k tabáku a spálenině. Tak hurá na tuto zajímavost

Číst dále
Recenze Sérum Elixír    

Recenze Sérum Elixír

Jako základ výroby tohoto rumu se používá panenský třtinový med, který se získává lisováním stonků třtiny a následným odpařováním přebytečné tekutiny. Tento “panenský med” následně kvasí v nerezových kádích několik dní. Po vykvašení následuje kolonová destilace. Výsledný destilát “aquardiente” (ohnivá voda o obsahu 29 – 60% alkoholu) se nechá zrát v dubových sudech, do kterých se přidává tajný mix místního ovoce a bylinek. Staří rumů v blendu je 3-8 let.

Číst dále
Recenze Sérum Gorgas Gran Reserva    

Recenze Sérum Gorgas Gran Reserva

Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.

Číst dále
Recenze Zaka Panama    

Recenze Zaka Panama

Kolekce Zaka Rumů je poctou pěstitelům, farmářům a producentům, kteří si tradice svého umění předávají po generace. V tradiční Voodoo kultuře je Zaka známý jako bůh rolnictva a zemědělství.

Číst dále
Recenze Sérum Ancon 10Y    

Recenze Sérum Ancon 10Y

Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa.

Číst dále
Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask    

Recenze: Jak dopadl online rumfest RumCask

Doba koronavirové pandemie Covid-19 tvrdě zasáhla i na RumFesty. Většina z nich byla zrušena, takže jsem byl rád, když jsem se od Joshuy Singha a Jazza Singha dozvěděl o této akci. Hned jsem si objednal vstupné na tzv, Room 1 a Room 2 a čekal se přijde. Room 1 byl označen jako Spiced, Fruit & […]

Číst dále
Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019    

Ron Abuelo 15y Napoleon Cognac Cask Finish – 24. rumového kalendáře 2019

Na finále si 1423 přichystalo starou dobrou klasiku a to melasové patnáctileté Abuelo z Panamy v tradiční síle 40 % a finišování v koňakových sudech z francouzského bílého dubu po koňaku Napoleon. Ron Abuelo XV Finish Collection dozrává ve třech variantách: Napoleon, Tawny a Oloroso. Jména byla vybrána tak, aby odrážela nejen charakter dozrávajících dřevěných […]

Číst dále
Recenze ABUELO XII TWO OAKS    

Recenze ABUELO XII TWO OAKS

V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).

Číst dále