Původ rumu

Dzama je značka rumů z Madagaskaru (ostrov u jihovýchodního pobřeží Afriky), kterou založil v roce 1980 Lucien Fohine. Rumy vyrábí společnost Vidzar (Vieux Rhum de Dzamandzar). Nachází se v blízkosti polí cukrové třtiny Nosy Be poblíž vesnice zvané Dzamadzar. O několik let později, když se jejich provoz rozšířil, převedli výrobu na Antananarivo (hlavní město v centru ostrova) a nyní na domácím trhu představuje zhruba 60% veškerého prodeje rumu. Původně Lucien Fohine importoval skotskou whisky a využívá nyní zejména ex-bourbonové a sherry barely, které byly používány k vyzrání skotské whisky Chivas. Rum zraje celkem 3 roky v sudu a je doplněn typickou surovinou pocházející z Madagaskaru – o vanilkový lusk.

Vůně

Vůně působí příjemně sladce a zprvu i jemně. Následně se ovšem maličko projeví štiplavější obsah alkoholu. Vůně není příliš složitá, jde cítit v pozadí mladší rum spolu se sladší vůní jasně dominantní vanilky, karamel, troška koření a opravdu jen lehce dřevitá složka.

Chuť

Chuť není překvapivě až tolik sladká, jak jsem se zprvu bál. Musím říct, že mi padla vcelku do noty. Je třeba nehledat v ní žádnou extra vyzrálost, dřevitost ani složitost…je to mladý, živý, ostřejší rum, který je příjemně vyladěn vanilkou. Chuť není zase příliš moc intenzivní, lehce štípe na jazyku, ale chuťové buňky uspokojí 🙂 Mimo vanilku lze ucítit i karamel a jakoby až smetanu. Více od chuti už však asi nehledejte. Obsahuje 43% alkoholu. Zároveň by rum opravdu neměl být uměle doslazován či dobarvován.

Láhev

Ta na mě působí trošku retro dojmem. Úzký a vysoký tvar, korkový uzávěr s dřevěným vrškem, etiketa vepředu s obrázkem vanilky a samozřejmě samotný vanilkový lusk uvnitř lahve. Vanilka je právě asi takovým největším lákadlem, která na první pohled zaujme a není tak obvyklá.

Cena

Ta je vcelku přívětivá, protože se rum dá sehnat do 900,-Kč.

Závěr

Na tuto lahev jsem se chystal už nějakou dobu. Popravdě mě zprvu zaujal samozřejmě vanilkový lusk uvnitř lahve a celkově to, že jde o rum z Madagaskaru. Bál jsem se však, že to bude ve stylu likéru či elixíru, tak jsem jej spíš přešel. Později jsem na lahev zase narazil a už si o ní něco načetl. Lahev není nijak drahá a když výrobce zmiňuje absenci umělých aditiv, tak jsem byl moc rád, že jsem rum mohl ochutnat. Obecně asi tato značka není příliš známá a oblíbená. Mně se líbí, že je to opravdu mladý rum ochucený vanilkou. Na nic si nehraje, chuť není přebitá cukrem nebo nějakou jinou přísadou. Proto mě příjemně překvapil. Vyzkoušeli jste ho? Případně i verzi 10Y?

Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení / 5. Hlasů:

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor