Damoiseau Rhum Vieux Agricole 3y VO (22. vzorek rumového kalendáře 1423 2022)
22. rumem rumového kalendáře je pro mě již známá a populární značka Damoiseau z Guadeloupe. Pojďme na ni.
Číst dále22. rumem rumového kalendáře je pro mě již známá a populární značka Damoiseau z Guadeloupe. Pojďme na ni.
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dáleKonečně zpět na Jamajce a pocta rumů do koktejlů. Worthy Park 109.
Číst dáleTentokrát rum ze šťávy z cukrové třtiny z Mauricia. Byl to první rum, který byl vydestilovaný ze šťávy a který jsem tenkrát zcela neodmítl.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje agricole z Martiniku – Depaz VS.
Číst dáleHeritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.
Číst dáleAruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.
Číst dáleRum Bayou Select se vyrábí pod dohledem mistra Jeffa Murphyho. Před destilací melasy a surového cukru kvasí tato směs ve fermentačních nádržích z nerezové oceli. Každá z nich má kapacitu 1000 amerických galonů. Následně tato směs zraje až 3 roky metodou “Solera” v amerických dubových sudech po Bourbonu a francouzských dubových sudech po Bordeaux.
Číst dáleDnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Peru. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo rovníků (equatorial bird) a proto na krabici i etiketě najdeme Kohoutka skalního.
Číst dáleLegendární značka agricole rhumů. Tady jsme se chuťově dost posunul, takže jsme zvědavý, zda mě tento pojede. 3. letý 43 % blend z Martiniku.
Číst dáleDnes tu máme rum od značky, která už v rumovém kalendáři byla, ale tentokrát přichází s novým rumem z destilérie Foursquare. Tento 40 % rum zraje 3 a 8,5 let (blend) v sudech sudech po bourbonu a byl destilován jak v kolonách tak v kotlích.
Číst dáleDnes tu máme neobvyklý rum. přesněji ne z úplně obvyklé destinace a to z Grenady. Pro mě překvápko, nikdy jsem ho nepil i když je v Česku dostupný.
Číst dáleMoët Hennessy má nový rum. Přečtěte si, jaké jsou nové kubánské rumy Eminente.
Číst dáleDzama je značka rumů z Madagaskaru (ostrov u jihovýchodního pobřeží Afriky), kterou založil v roce 1980 Lucien Fohine. Rumy vyrábí společnost Vidzar (Vieux Rhum de Dzamandzar). Nachází se v blízkosti polí cukrové třtiny Nosy Be poblíž vesnice zvané Dzamadzar. O několik let později, když se jejich provoz rozšířil, převedli výrobu na Antananarivo (hlavní město v centru ostrova) a nyní na domácím trhu představuje zhruba 60% veškerého prodeje rumu.
Číst dáleDnes si představíme rum, který určitě většina z vás již někde zahlédla a v lepším případě i ochutnala. Ve znaku této značky se objevují nezaměnitelní papoušci Ara.
Číst dále