Novo Fogo Chameleon (19. vzorek rumového kalendáře 1423 2022)
Devatenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě již známá Cachaça z Brazílie. Pojďme na ni.
Číst dáleZnačka Novo Fogo vyrábí tradiční brazilský nápoj cachaça. Cachaça je mezinárodně uznávaný termín pro brazilský rum, a stejně jako agricole rumy je vyráběn z třtinové šťávy namísto z melasy, jak je zvykem u rumů.
Destilerie Novo Fogo se nachází v srdci brazilského deštného pralesa Floresta Atlantica. Symbol pralesa jakožto přírodního bohatství, jež je třeba chránit, je vtisknut i do nápojů Novo Fogo a procesu jejich výroby. Třtina, také pocházející z pralesa Floresta Atlantica, je pěstována v režimu organického zemědělství, tedy bez pesticidů, umělých hnojiv a dalších chemikálií. Cukrová třtina je dokonce sklízena pouze za pomoci lidských rukou.
Další zprocesování třtiny je také podle certifikací organického zemědělství (konkrétně se jedná o certifikaci amerického Ministerstva zemědělství USDA), takže je zpracována bez chemikálií a podle tradičních metod. Po získání třtinové šťávy je odpad z třtiny využit jako palivo pro destilační zařízení případně jako přírodní hnojivo pro pole s cukrovou třtinou.
Třtinová šťáva poté podléhá fermentaci, kterou nastartují kvasinky získané opět z vlastní třtiny destilérky Novo Fogo. Nakvašená třtinová šťáva se poté destiluje a poté se nechá odpočívat ve velkých nerezových nádobách či v sudech z amerického dubu po dobu minimálně jednoho roku.
Zvláštností značky Novo Fogo je, že cachaça po zrání není filtrována, aby nedošlo k odstraněné chemických složek, které dodávají nápojům Novo Fogo jejich unikátní příchuť. Proto jsou v jejich lahvích zejména po zchlazení znatelné “obláčky”, které však nejsou na škodu a protřepáním lahve se opět rozplynou.
Devatenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě již známá Cachaça z Brazílie. Pojďme na ni.
Číst dáleBrazilská Cachaca, další rum ze šťávy cukrové třtiny, stejně jako agricole rumy. Zlí jazykové tvrdí, že Cachaca není rum. Pokud je agricole rum, je i Cachaca. Tento rum je zajímavý tím, že pochází z Brazílie a zraje pouhé 2 roky v dubových sudech po bourbounu v souladů s bio-zemědělstvím.
Číst dále