V jihozápadní části Mauricia v srdci úrodného údolí s vulkanickou půdou a unikátním mikroklimatem leží Rhumerie de Chamarel. Chamarel VSOP je blend 4-6letých rumů z vlastní cukrové třtiny. Sklizeň se provádí ručně, bez spalování plodin, a to od července do prosince. Čerstvě sklizená cukrová třtina je převezena do 4 hodin do lihovaru, aby byla zachována její čerstvost a vůně. První lisovaná šťáva z cukrové třtiny bude filtrována a poté převedena do nádob z nerezové oceli pro zahájení fermentace. Důsledný výběr kvasinek a kontrolované kvašení umožní vznik unikátního aroma.

41 % rum je blend z tradičních kolon a měděných pot-still kotlíků (včetně koňakové metody, které dodávají rumu šmrnc), které zrají 4 – 6 letv kombinaci amerických a francouzských dubových sudů při teplotách 15-30°C a vysoké vzdušné vlhkosti. Na začátku je ale rum je skladován po dobu nejméně 6 měsíců v tanku z nerezové oceli kvůli pomalému a postupnému snižování obsahu alkoholu.

Vůně

Kořeněná, s tóny sušeného ovoce, vanilky, dubového dřeva, pomerančů, pepře a hřebíčku. Tu dřevitost a pepř ucítíte už ve vůni, která vás nasměřuje do rumových vod agricole rumů.

Chuť

Velmi, velmi kořeněná, a velmi dřevitá > nahořklá, přesto má do pochybných spiced rumů velmi daleko. S tou hořkostí budete možná bojovat, stejně jako já. V závěru ucítíte i silnou sladkost.

Závěr

Závěr je příjemně dlouhý, a překvapivě jemný a elegantní.

Cena a dostupnost

Protože je to docela známý rum, s dostupností není problém. Tuto lahůdku zajímavost z Mauritia si můžete koupit již od 1 700 Kč,

Pokud nemáte vlastní web a chcete tento rum z rumového kalendáře (pozor, dá se ještě koupit) hodnotit, může to udělat přímo na webu Alkohol.cz nebo se podělte o názor v největší československé skupině pro fanoušky rumů Rum CZ SK. Doporučuji také sledovat hashtag #24daysofrum a #24daysofrum2019.

Publikováno: 4. prosince 2019 Aktualizováno: 5. prosince 2019
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Hlasů: 5

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Vaše názory

Jeden komentář

Napište váš názor