Můj kamarád Martin Žufánek konzistentně tvrdí, že i domácí věci, i jednoduché věci, se mají dělat z nejlepších možných ingrediencí, protože své rodině, sousedům a kamarádů přeci nechcete nabízet nějaký póvl. Nemohu souhlasit více!

A proto jsem byl nadšený, když Martin zveřejnil svůj recept na vaječňák, který se krom běžných ingrediencí skládal také z bourbonu, rumu a brandy. A tak jsem se ho rozhodl upravit pro potřeby rumařů a přináším ho i vám. V dalším textu s nejvyšším možným respektem a kreditem citují a volně reprodukuji text Matina Žufánka, protože dobré věci se mají šířit.

Recept na vaječňák Martina Žufánka inspirovaný Janou Florentýnou Zatloukalovou

Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete. Ano, tímto ji sterilizujete, protože bakterie či rezidua po předchozím obsahu.

Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte vnitřek z jednoho vanilkového lusku. Opět vidličkou promíchejte.

Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.

A teď to kouzlo.

Do směsice přilejte následující ingredience:

Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.

Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.

Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.

Recept na rumový vaječňák RumRock inspirovaný Martinem Žufánkem inspirovaným Janou Florentýnou Zatloukalovou

Do tohoto vaječňáku jsme se tedy pustili s mojí ženou Janou (za což jí patří velké díky!) a můžeme vám přinést moderní rumový twist na vaječňák!

Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete.

Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu od Marks & Spencer. Opět vidličkou promíchejte.

Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.

Do směsice přilejte následující ingredience:

  • 220 ml rumu, který byl uložen v sudech po bourbonu – doporučuji váš oblíbený, ideálně nějaký autentický a nedoslazovaný – já použil Foursqure Nobiliary, ale ta je vyprodaná, takže můžete použít i Foursquare 12y.
  • 30 ml Casa Eminente rum – ten už je vyprodaný, takže jsem musel použít jiný kubánský rum, konkrétně Escudero (ale jakýkoliv kubánský rum jistě poslouží dobře),
  • 30 ml nějaké třtinovice, tedy agricole rumu, ideálně finišovaný v sudech po víně. Tu jsem neměl k dispozici tak jsem kreativně zablendoval 15 ml Clairinu a Sister Isles (já použil tu muškátovým finishem).

Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.

Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.

Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.

Dobrou chuť přeje Pavel Ungr a celý RumRock a Martin Žufánek a snad i Jana Zatloukalová 🙂

Hezké Vánoce!

Publikováno: 12. prosince 2020 Aktualizováno: 12. prosince 2020
Profilový obrázek
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor