Velké Foursquare srovnání
Foursquare Distillery je jednou z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jedna ze 4 palíren na Barbadosu. Rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější.
Číst dáleMůj kamarád Martin Žufánek konzistentně tvrdí, že i domácí věci, i jednoduché věci, se mají dělat z nejlepších možných ingrediencí, protože své rodině, sousedům a kamarádů přeci nechcete nabízet nějaký póvl. Nemohu souhlasit více!
A proto jsem byl nadšený, když Martin zveřejnil svůj recept na vaječňák, který se krom běžných ingrediencí skládal také z bourbonu, rumu a brandy. A tak jsem se ho rozhodl upravit pro potřeby rumařů a přináším ho i vám. V dalším textu s nejvyšším možným respektem a kreditem citují a volně reprodukuji text Matina Žufánka, protože dobré věci se mají šířit.
Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete. Ano, tímto ji sterilizujete, protože bakterie či rezidua po předchozím obsahu.
Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte vnitřek z jednoho vanilkového lusku. Opět vidličkou promíchejte.
Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.
A teď to kouzlo.
Do směsice přilejte následující ingredience:
Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.
Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.
Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.
Do tohoto vaječňáku jsme se tedy pustili s mojí ženou Janou (za což jí patří velké díky!) a můžeme vám přinést moderní rumový twist na vaječňák!
Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete.
Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu od Marks & Spencer. Opět vidličkou promíchejte.
Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.
Do směsice přilejte následující ingredience:
Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.
Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.
Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.
Dobrou chuť přeje Pavel Ungr a celý RumRock a Martin Žufánek a snad i Jana Zatloukalová 🙂
Hezké Vánoce!