Můj kamarád Martin Žufánek konzistentně tvrdí, že i domácí věci, i jednoduché věci, se mají dělat z nejlepších možných ingrediencí, protože své rodině, sousedům a kamarádů přeci nechcete nabízet nějaký póvl. Nemohu souhlasit více!
A proto jsem byl nadšený, když Martin zveřejnil svůj recept na vaječňák, který se krom běžných ingrediencí skládal také z bourbonu, rumu a brandy. A tak jsem se ho rozhodl upravit pro potřeby rumařů a přináším ho i vám. V dalším textu s nejvyšším možným respektem a kreditem citují a volně reprodukuji text Matina Žufánka, protože dobré věci se mají šířit.
Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete. Ano, tímto ji sterilizujete, protože bakterie či rezidua po předchozím obsahu.
Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte vnitřek z jednoho vanilkového lusku. Opět vidličkou promíchejte.
Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.
30 ml Brandy (já používám naši tříletou, vy třeba Ararat 5yo)
Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.
Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.
Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.
Do tohoto vaječňáku jsme se tedy pustili s mojí ženou Janou (za což jí patří velké díky!) a můžeme vám přinést moderní rumový twist na vaječňák!
Nachystejte si prázdnou láhev a víčko. Dejte do konvice vařit vodu a vřící (a nebo zatraceně horkou) ji nalijte do láhve, zavřete víčkem a nechte 10 minut stát. Pak vylijte a opět zavřete.
Do misky o objemu větším než 0,5l litru dejte 4 žloutky. Na ně nasypte 70 gramů moučkového cukru. Vidličkou šudlejte a vytvořte ze směsice kaši. Do kaše přidejte jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu od Marks & Spencer. Opět vidličkou promíchejte.
Přilejte 220 ml smetany ke šlehání. A nyní již metličkou rozmíchejte do hotové tekuté konzistence.
Do směsice přilejte následující ingredience:
220 ml rumu, který byl uložen v sudech po bourbonu – doporučuji váš oblíbený, ideálně nějaký autentický a nedoslazovaný – já použil Foursqure Nobiliary, ale ta je vyprodaná, takže můžete použít i Foursquare 12y.
30 ml nějaké třtinovice, tedy agricole rumu, ideálně finišovaný v sudech po víně. Tu jsem neměl k dispozici tak jsem kreativně zablendoval 15 ml Clairinu a Sister Isles (já použil tu muškátovým finishem).
Opatrně a ne moc divoce promíchejte. Ochutnejte. Cvrknete si štěstím do textilu. Ale to nejlepší teprve přijde.
Nalijte to do láhve a dejte do lednice. V lednici nechte stát 3 týdny. Je to strašně důležité. Toto je recept na uleželý vaječňák pro znalce. Musí to ležet aspoň tři týdny! Nic dobrého nevznikne okamžitě.
Na Štědrý den vytáhněte, nechte při pokojové teplotě povolit (v lednici to tekuté nebude) a nalijte si.
Dobrou chuť přeje Pavel Ungr a celý RumRock a Martin Žufánek a snad i Jana Zatloukalová 🙂
Publikováno: 12. prosince 2020
Aktualizováno: 10. listopadu 2022
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
V létě 2020 (květen/červen) David Kaiserlich z Albert Michler distillery začal vytvářet zcela úplně novou sérii autentických rumů – single cask edici (Albert Michler měl dříve jen rumy řady Espero (sladké převážně elixíry), Austrian Empire Navy a sérii základních rumů pro barmany a na míchání. Těchto rumů/sudů je 6 + 1 a rád bych vám […]
Máme tu další velký úspěch českého distributora UPB a to zcela první české plnění Foursquare 12y pro e-shop Warehouse #1. Celkově 1 200 kusů, které by měly v Česku přistát za několik týdnů. Počet vypití rumů: 677
V listopadu 2021 byla lahvována další láhev z produkce destilérie Foursquare z edice ECS Exceptional Cask Selection. Rum byl stařen 14 let v sudech po bourbonu a finišován po sherry. Jedná se tradiční směs kolonové a kotlíkové destilace se silou 62 %. Název Sovereignty by se dal přeložit jako svrchovanost ve smyslu administrativy a politiky. […]
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.