Recenze Zaka Panama
Kolekce Zaka Rumů je poctou pěstitelům, farmářům a producentům, kteří si tradice svého umění předávají po generace. V tradiční Voodoo kultuře je Zaka známý jako bůh rolnictva a zemědělství.
Číst dáleRumy Zaka jsem objevil na trnavském Rumfestu, kde měl výrobce stánek sousedící s Joshuou Singhem a jeho 1423.dk. Rumy jsou zajímavé tím, že neobsahují žádný dodávaný cukr (jsou označované jako přírodní – natural – rum), a mají tři láhve, každá v nečíslované limitované edici s 3 500 kusy. Dozrávají ve Francii. Jsou to rumy poměrně mladé – zrají jen 7 – 10 let v sudech z amerického nebo francouzského dubu. Ale navzdory svému “mládí” chutnají skvěle všechny tři.
Obsah
Ve Vú-dú je Zaka (též Azaka) bohem farmářství a zemědělství, často vyobrazen jako slušný vesničan, který má blízko k obyčejným lidem. Toho se snaží dosáhnout i rum Zaka.
Vzdává tak hold všem pěstitelům, zemědělcům a farmářům, kteří po generace tvrdě a oddaně pracovali na plantážích a předávali dál své znalosti. Tak vznikl i rum Zaka, který o sobě na krabici tvrdí, že by mohl patřit mezi nejlepší rumy na světě.
Zaka říká, že respektuje tradici a svůj původ, proto není doslazován žádným cukrem navíc. Jeho vznik je návratem ke kořenům a je inspirován tradiční výrobou, krajinou i kulturou. Pití tohoto rumu odráží sdílení a s ním související štědrost. Rum Zaka o sobě říká, že symbolizuje duši rumu (“Spirit of Rum“).
Rumy sám výrobce označuje jako tmavé, ale ve skleničce jsou světlejší, spíše bych je označil za barvu mladého medu (světle zlatá).
Rum byl na ostrově Mauritius spojený hlavně s oslavami počátku a konce sklizně mezi rolníky a otroky z Indie či Afriky.
Tento rum je blendem ročníkových rumů destilovaných v letech 2009 – 2012. Mix melasového rumu a rumu ze šťávy z cukrové třtiny. Destilace probíhala pomocí kotlíkové i kontinuální destilace a staření 7 – 10 let v sudech z amerického i francouzského dubu.
Lehce lihová a přitom hořko-sladká, lehká a jemná. Oficiální zdroje identifikují olivy, pražený karamel, sladké koření a pepř.
Má středně dlouhý, sladší a silnější dojezd se stopami hořkosti. Velmi jemná. Oficiální zdroje hovoří o broskvích, pepři s tóny jasmínu a růží.
Destilace probíhala primárně pomocí kotlíkové destilace za doplnění 4 kolon a staření probíhalo 7 – 10 let v sudech po bourbonu. Tento rum obsahuje stopové množství cukru, ale není uměle dodávaný ale je to způsobené zráním v sudech a interakcí se sudy po bourbonu. Český distributor o trinidadské láhvi říká:
Je to jemný a florální rum – je vyjádřením moderního rumu, jehož bohaté a ovocné tóny vytvářejí explozi citrusových a hruškových chutí.Petr Blažek, Quality Drinks
I na Trinidadu je rum spojen s folklórními oslavami ochránců fauny a flóry tzv. “Papa Bois“.
Má výrazně intenzivnější vůni do sladkých tónů. Těžší a intenzivnější než Mauritius. Oficiální zdroje identifikují banány, zelené olivy, sušené švestky a mandlový (cože?!) dort. Já tedy netuším, jak poznat chuť mandlového dortu a jak se liší od mandlové buchty nebo mandlové polevy, ale budiž 🙂
Je sladší i hořké tóny jsou intenzivnější než u Mauritia. Prostě ve všem intenzivnější. Oficiální zdroje hovoří o mangu, papaye, dřevitých tónech, sušených švestkách a kandovaném ovoci. V závěru můžete cítit kouř, karamel a skořici.
Tento rum pochází přímo z provincie Herrera na poloostrově Azuero, kam patří ty nejlepší místní rumy. Destilace probíhala primárně pomocí dvojité kotlíkové destilace a stařen je 7 – 10 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (přesněji, je zde kombinace sudů po bourbonu a zcela nových). Tento rum obsahuje stopové množství cukru, ale není uměle dodávaný ale je to způsobené zráním v sudech a interakcí se sudy po bourbonu.
Rozhodně nejjemnější, nejsladší a lehce květinová se stopami sladkého pečiva (doufám, že ne koblihy!).
Nejsladší a nejtěžší rum s nejdelším dojezdem. Chutě na konci jsou velmi rozmanité a velmi intenzivní, byť kratší. Cítit můžete dřevité tóny a karamel, včetně sladkého koření. Za mě Panama rozhodně nejlepší.
Zaku Panama ochutnal i Jirka Naller a proto si přečtěte i jeho recenzi Zaka Panama.
Asi tušíte, že jsem z Zaky nadšený a nebyl jsem v Trnavě rozhodně sám. Rum Zaka je skvělý nedoslazovaný rum a každý si v sérii těchto 3 lahví najde to své. Zkuste ho a sdílejte svou štědrost!
Za Zakou stojí Bruno Le Merle, který založil v roce 2017 Challenger Spirits na Mauritiu.
Tato nová společnost se snaží kombinovat autentický tradiční rum a silné inovace do unikátní směsi, která nemá konkurenci. Zaku můžete sledovat na Facebooku i na Instagramu.
V Česku Zaku zastupují Quality Drinks. Samozřejmě celou nabídku Zaky najdete také na Alkohol.cz, kde si užijete plného komfortu nákupu včetně dodávky až domů (po Praze do hodiny).
Za spoustu zákulisních informací a podkladů včetně fotografií děkuji Brunovi Le Merle ze Zaky a Petrovi Blažkovi z Quality Drinks.
[…] se přiznat, že mě příjemně potěšilo luxusní balení. Hodně připomíná třeba balení Zaky. Nádherná pevná krabice z tvrzeného papíru, žádný karton se před vámi rozevírá a […]