Rumy Zaka jsem objevil na trnavském Rumfestu, kde měl výrobce stánek sousedící s Joshuou Singhem a jeho 1423.dk. Rumy jsou zajímavé tím, že neobsahují žádný dodávaný cukr (jsou označované jako přírodní – natural – rum), a mají tři láhve, každá v nečíslované limitované edici s 3 500 kusy. Dozrávají ve Francii. Jsou to rumy poměrně mladé – zrají jen 7 – 10 let v sudech z amerického nebo francouzského dubu. Ale navzdory svému „mládí“ chutnají skvěle všechny tři.

Příběh

Ve Vú-dú je Zaka (též Azaka) bohem farmářství a zemědělství, často vyobrazen jako slušný vesničan, který má blízko k obyčejným lidem. Toho se snaží dosáhnout i rum Zaka.

Jedno z mnoha vyobrazení boha Zaka

Vzdává tak hold všem pěstitelům, zemědělcům a farmářům, kteří po generace tvrdě a oddaně pracovali na plantážích a předávali dál své znalosti. Tak vznikl i rum Zaka, který o sobě na krabici tvrdí, že by mohl patřit mezi nejlepší rumy na světě.

Na obrázku může být: 1 osoba, směje se
Fotografie brožurky k příběhu Zaky, (c) René Kopták

Zaka říká, že respektuje tradici a svůj původ, proto není doslazován žádným cukrem navíc. Jeho vznik je návratem ke kořenům a je inspirován tradiční výrobou, krajinou i kulturou. Pití tohoto rumu odráží sdílení a s ním související štědrost. Rum Zaka o sobě říká, že symbolizuje duši rumu („Spirit of Rum„).

Barva

Rumy sám výrobce označuje jako tmavé, ale ve skleničce jsou světlejší, spíše bych je označil za barvu mladého medu (světle zlatá).

Jak chutnají a voní rumy Zaka?

Zaka Mauritius

Rum Zaka Mauritius

Rum byl na ostrově Mauritius spojený hlavně s oslavami počátku a konce sklizně mezi rolníky a otroky z Indie či Afriky.

Tento rum je blendem ročníkových rumů destilovaných v letech 2009 – 2012. Mix melasového rumu a rumu ze šťávy z cukrové třtiny. Destilace probíhala pomocí kotlíkové i kontinuální destilace a staření 7 – 10 let v sudech z amerického i francouzského dubu.

Na obrázku může být: nápoje
(c) Fotografie René Kopták

Vůně

Lehce lihová a přitom hořko-sladká, lehká a jemná. Oficiální zdroje identifikují olivy, pražený karamel, sladké koření a pepř.

Chuť

Má středně dlouhý, sladší a silnější dojezd se stopami hořkosti. Velmi jemná. Oficiální zdroje hovoří o broskvích, pepři s tóny jasmínu a růží.

Zaka Trinidad

Rum Zaka Trinidad

Destilace probíhala primárně pomocí kotlíkové destilace za doplnění 4 kolon a staření probíhalo 7 – 10 let v sudech po bourbonu. Tento rum obsahuje stopové množství cukru, ale není uměle dodávaný ale je to způsobené zráním v sudech a interakcí se sudy po bourbonu. Český distributor o trinidadské láhvi říká:

Je to jemný a florální rum – je vyjádřením moderního rumu, jehož bohaté a ovocné tóny vytvářejí explozi citrusových a hruškových chutí.

Petr Blažek, Quality Drinks

I na Trinidadu je rum spojen s folklórními oslavami ochránců fauny a flóry tzv. „Papa Bois„.

Vůně

Má výrazně intenzivnější vůni do sladkých tónů. Těžší a intenzivnější než Mauritius. Oficiální zdroje identifikují banány, zelené olivy, sušené švestky a mandlový (cože?!) dort. Já tedy netuším, jak poznat chuť mandlového dortu a jak se liší od mandlové buchty nebo mandlové polevy, ale budiž 🙂

Chuť

Je sladší i hořké tóny jsou intenzivnější než u Mauritia. Prostě ve všem intenzivnější. Oficiální zdroje hovoří o mangu, papaye, dřevitých tónech, sušených švestkách a kandovaném ovoci. V závěru můžete cítit kouř, karamel a skořici.

Zaka Panama

Tento rum pochází přímo z provincie Herrera na poloostrově Azuero, kam patří ty nejlepší místní rumy. Destilace probíhala primárně pomocí dvojité kotlíkové destilace a stařen je 7 – 10 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (přesněji, je zde kombinace sudů po bourbonu a zcela nových). Tento rum obsahuje stopové množství cukru, ale není uměle dodávaný ale je to způsobené zráním v sudech a interakcí se sudy po bourbonu.

Vůně

Rozhodně nejjemnější, nejsladší a lehce květinová se stopami sladkého pečiva (doufám, že ne koblihy!).

Chuť

Nejsladší a nejtěžší rum s nejdelším dojezdem. Chutě na konci jsou velmi rozmanité a velmi intenzivní, byť kratší. Cítit můžete dřevité tóny a karamel, včetně sladkého koření. Za mě Panama rozhodně nejlepší.

Závěr

Asi tušíte, že jsem z Zaky nadšený a nebyl jsem v Trnavě rozhodně sám. Rum Zaka je skvělý nedoslazovaný rum a každý si v sérii těchto 3 lahví najde to své. Zkuste ho a sdílejte svou štědrost!

Kdo stojí za Zakou?

ZAKA RUMS se laissent découvrir tels quels, dans toutes leurs nuances qui reflètent pour chacun d’eux leur origine….

Zveřejnil(a) ZAKA RUMS dne Středa 10. července 2019

Za Zakou stojí Bruno Le Merle, který založil v roce 2017 Challenger Spirits na Mauritiu.

Bruno Le Merle a Pavel Ungr  na Rumfestu v Trnavě 2019
Bruno Le Merle a moje maličkost na Rumfestu v Trnavě 2019

Tato nová společnost se snaží kombinovat autentický tradiční rum a silné inovace do unikátní směsi, která nemá konkurenci. Zaku můžete sledovat na Facebooku i na Instagramu.

View this post on Instagram

#zakarums

A post shared by ZAKA RUMS (@zakarums_finestspirits) on

V Česku Zaku zastupují Quality Drinks. Samozřejmě celou nabídku Zaky najdete také na Alkohol.cz, kde si užijete plného komfortu nákupu včetně dodávky až domů (po Praze do hodiny).

Za spoustu zákulisních informací a podkladů včetně fotografií děkuji Brunovi Le Merle ze Zaky a Petrovi Blažkovi z Quality Drinks.

Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Pracuji pro Alkohol.cz. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu. Moje oblíbená značka byla dánská A. H. Riise, ale už se trohu se odslazuji směrem k nedoslazovaným rumům. Naopak nemám rád většinu agricole :-)

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení / 5. Hlasů:

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor