Mount Gay, nejstarší rumová destilérka na světě, přichází na trh s novou řadou rumů Single Estate Series. Tato řada je výsledkem výběru a sklizně surovin z jejich panství na Barbadosu. Nová série je oslavou tradičních metod výroby rumu, které Mount Gay ctí již od svého založení v roce 1703.

Je důležité poznamenat, že to neznamená, že veškerý rum Mount Gay bude nyní pocházet z jejich polí na Barbadosu. Množství melasy, které je k dispozici z pozemků společnosti Mount Gay, představuje jen nepatrný zlomek celkové potřeby lihovaru. I kdyby společnost Mount Gay vlastnila veškerou cukrovou třtinu, která se v současné době na Barbadosu pěstuje, nestačilo by to k tomu, aby palírny společnosti Mount Gay fungovaly na obvyklou kapacitu.

Historie Single Estate rumu v Mount Gay

Série Single Estate je proto odvážným osmiletým projektem, který začal krátce poté, co společnost Rémy Cointreau v roce 2014 koupila palírnu Mount Gay. (Rémy koupil značku Mount Gay v roce 1989.) V letech 2014 až 2015 společnost Rémy Cointreau koupila jak pozemky Oxford, tak původní pozemky Mount Gay. V roce 2015 společnost vysadila cukrovou třtinu na 190 akrech; první sklizeň proběhla v roce 2016.

Součástí plánů společnosti Rémy Cointreau byl i malý mlýn na cukrovou třtinu, jehož výstavba a uvedení do provozu by však trvalo několik let. Proto společnost Mount Gay spolupracovala se společností Barbados Agricultural Management Company (BAMC), která zpracovávala cukrovou třtinu v cukrovaru Port Vale, vzdáleném 14 km jižně. Podle Trudy Branker, hlavní master blenderky v Mount Gay, společnost Mount Gay odložila sklizeň cukrové třtiny, dokud Port Vale téměř neskončil sezónu. Cukrová třtina z panství Mount Gay, která se dostala do Port Vale, se objevila jako melasa třídy A a má více zkvasitelného cukru než typická melasa třídy C, kterou používají lihovary.

Cukrovar společnosti Mount Gay, který přiléhá k lihovaru, byl nakonec uveden do provozu v roce 2022. V hovoru s novináři v rámci Zoomu Trudy Branker uvedla, že jejich mlýn dokáže zpracovat až 7 tun cukrové třtiny za hodinu ve srovnání se 120 tunami v Port Vale. Podle manažerky pro udržitelný rozvoj společnosti Mount Gay Jacklyn Broomesové se z 324 hektarů v jednom okamžiku pěstuje cukrová třtina na 190 hektarech. To není zdaleka tolik, aby to stačilo na pokrytí všech potřeb značky, ale stačí to na jedno speciální stáčení ročně.

Barbadoská cukrová třtina se liší od cukrové třtiny pěstované ve zbytku Karibiku. “Jsme jediný ostrov v karibském řetězci, který je vápencový. Všechny ostatní jsou vulkanické,” říká Jacklyn Broomesová. “Naše půdy na ostrově Svatá Lucie [kde se nachází panství] mají vysoký obsah jílů, což znamená, že dobře zadržují živiny. Jsou mělké, ale přesto vhodné pro cukrovou třtinu. A vápencové podloží je velmi blízko povrchu půdy, což znamená, že kořeny naší cukrové třtiny mohou být ovlivněny mineralogií, která se ve vápencové půdě nachází.”

O rumu

Etiketa se vyhýbá snadno zapamatovatelnému názvu a používá kryptické “23|01|Bn_Qa”. Můžeme předpokládat, že 23 je rok vydání (2023) a 01 označuje první vydání v sérii. Pokud jde o Bn_Qa, proslýchá se, že Bn může být zkratka pro “Bourbon”, jako v případě sudu po bourbonu, zatímco Qa může být “Quercus Alba”, latinský název pro bílý dub. Asi.

Jak Forbes a RumWonk zdůrazňují, že Single Estate Series je návratem k tradičním kořenům výroby rumu. Proces začíná pečlivým výběrem a sklizní třtinového cukru přímo z panství Mount Gay na Barbadosu, což zaručuje kontrolu nad celým procesem. Forbes dále informuje, že Mount Gay spolupracovalo s místními farmáři, aby zajistilo udržitelné praktiky ve svém zemědělském postupu, což je v souladu s globálním trendem udržitelnosti v odvětví alkoholických nápojů.

Jedná se o směs dvou rumů, oba destilované na pot-stillu z melasy ze sklizně 2016 a 2017. V obou případech trvala fermentace 9 dní, což je o něco déle, než je obvyklé. Oba destiláty putovaly do sudů po bourbonu, přičemž destilát z roku 2016 zrály šest let a destilát z roku 2017 pět let. Při míchání byl rum zředěn na 55 % ABV a neproběhla žádná filtrace za studena. Po 5 až 6 letech zrání v sudech po bourbonu na panství se stáčí do lahví s obsahem 55 % alkoholu; zbytek stálé řady se stáčí do lahví s obsahem 40 až 43 %. “Cestu ABV neberu na lehkou váhu,” poznamenává Trudy Branker. “Vždycky se velmi zajímám o to, při jaké síle se má daná edice vyjádřit, protože je to rozdíl v tom, jak je vnímána. Pro mě bylo 55 % opravdu to, kde podle mě začala více vynikat podstata směsi. Tam jste byli schopni tak trochu zachytit diskrétní [chuťové] tóny.” Je bez přísad a nefiltrovaná, takže vliv sudů je nezkreslený.

Ke zrání tohoto rumu bylo použito přibližně 24 sudů. Zatímco 1 200 lahví je určeno pro americký trh, z výpočtu zpětně vyplývá, že z těchto 24 sudů by se dalo získat přibližně 7 500 700 ml lahví při 55 % obsahu alkoholu.

Balení a láhev

Dokonce i obal se odlišuje od ostatních produktů řady Mount Gay. Tmavá, lehká láhev je vyrobena ze 70 % z recyklovaného skla a vnější obal je z jednoho materiálu, aby byl šetrnější k recyklaci. To vše je součástí snahy značky o naprostou udržitelnost. “Ano, to je rozhodně něco, na čem všichni v týmu pracují,” poznamenává Branker. “Je to opravdu základní součást toho, kdo jsme. Vždyť je nám 320 let. Myslím, že je pro nás nesmírně důležité, aby dalších 320 bylo provedeno správně a aby také dokázalo vyrobit rum. Takže rozhodně musíte respektovat nejen své procesy a to, co děláte, ale i své okolí a svůj dopad na oblasti, ve kterých působíte.”

Chuť rumu

Single Estate Series je rum, z jehož sklenice se line vůně hrušek, dubu a medu. Podle článku na RumWonk v chuti najdeme poněkud květinové a ovocné tóny s prvky chuťových tónů kotlíkové destilace. Pokud znáte rumy z kotlíkové destilace, jako jsou ty z Demerara Distillers, Hampden Estate a Long Pond, může vám tento rum připadat trochu lehčí, přestože má obsah alkoholu 55 %. Dejte mu pár minut, aby se otevřel, a možná budete mít pocit že ochutnáváte pomerančový krém.

V chuti se dle Trudy objevuje pálený karamel a krémová vanilka, které jsou podpořeny zralou hruškou, banánem a pepřovým dubem, což vyvrcholí dlouhým dubovo-kávovým závěrem.

Zatímco řada Single Estate bude vydávána každoročně, samotný rum se bude rok od roku lišit v závislosti na počasí, na odrůdách cukrové třtiny vybraných k mletí a na dalších faktorech, které závisí spíše na přírodě než na značce. První edice, 23_01, je celosvětově omezena na 4 002 lahví, z nichž 1 200 bude k dispozici v USA za doporučenou maloobchodní cenu 400 USD (10 000 Kč) – důraz na “doporučenou”, protože za tuto cenu bude pravděpodobně těžké ji sehnat.

Zdroje: New Mount Gay Series Returns to Rum’s Roots (rumwonk.com) a From Soil To Sip: Mount Gay Debuts Its New Single Estate Series Rum (forbes.com)

Info o rumu

Výrobce Mount Gay
Typ Britský typ
Typ výroby Melasa, Pot still
Chutě Aromatické, Jemné, Suché rumy
Barva Zlaté (oro)
Balení Krabice
Jedinečnost Blend
Síla 55 %
Staření a stáří Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 24. října 2023 Aktualizováno: 24. října 2023
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 2

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články