Původ rumu
- 1824 – Zde jsou datované počátky výzkumu lékaře J. G. B. Siegerta, který dokázal vytvořit skvělý recept na hořký bylinný likér. Bydlel ve městě Angostura ve Venezuele (podle toho i jméno Angostura), nyní se však město nazývá Ciudad Bolivar.
- 1875 – Rodinný podnik se stěhuje do Trinidadu. Výroba začíná v malé továrně ve španělském přístavu. Podnik převzali Siegertovi synové Carlos a Alfredo a pokračovali tak v otcově tradici. Angostura Bitters se prodává na mezinárodní úrovni.
- 1904 – Alfredo Siegert byl jmenován dodavatelem Angostury králi Pruska, v roce 1907 španělskému králi Alfonsu XIII a v roce 1912 jeho Veličenstvu králi Jiřímu V.
- 1921 – Byla založena Angostura Bitters (J. G. B. Siegert & Sons) Limited. V roce 1992 společnost mění své jméno na Angostura Limited, které si ponechává dodnes.
- 1936 – Počátky rumového snažení. Připojil se k ní kvalifikovaný chemik Robert Siegert. V roce 1942, do společnosti vstoupil Albert Clyde Gornes, technolog v odvětví cukru a v roce 1944 do společnosti vstoupil nový chemický pracovník Thomas Gatcliffe, který společnost postavil na přední místo, co se výroby rumu týče.
- 1955 – Společnost se stala dodavatelem Angostury majestátní královně Elizabeth II.
- 1985 – Angostura Limited se stala hrdým držitelem národní ceny Humming Birg Gold Medal za přínos průmyslu pro Trinidad a Tobago a je první společností s tímto oceněním.
- 2015 – Do provozu byla uvedena jejich vlastní úpravna vody.
- 2016 – Byl k prodeji nový patnáctiletý rum Angostura 1757. Název odkazuje na rok, kdy byl na slavné třtinové plantáži Lapeyrouse na Trinidadu založen první cukrovar.
- 2017 – Genevieve Jodhan mění historii tím, že se stala první ženskou generální ředitelkou velké firmy (Angostura Limited) na Trinidadu.
No1 Oloroso Sherry je třetí vydání z kolekce Angostura’s Cask Collection. Destilace probíhá Column Still metodou a blend obsahuje nejvzácnějších rumy destilerie starých 6-22 let. Blend je následně uložen do sudů po Sherry Oloroso na dalších devět měsíců. Vyrobeno bylo 16 200 lahví.
Vůně
Při prvním ovonění cítím těžkou, hutnou a zemitou vůni. Velmi výrazný je karamel, dřevo a půda. Samozřejmě se projeví i zrání v sudech po sherry. Cítím také lehkou kouřovou stopu, kakao a peckové ovoce. V nose zůstává mírná zatuchlost s ořechy. Nezaznamenal jsem žádnou štiplavost.
Chuť
Ta se nejdříve ukáže spíše z té sladší stránky a v závěru jde maličko do sucha. I v chuti je výrazný karamel a dřevo. Sherry již necítím tolik, jako ve vůni, ale určitě tam závan zaznamenáte. Za mě také velice výrazná taková jakoby zemitá chuť. Dále cítím stopu kakaa až kávy spolu s višněmi a švestkami v pozadí. Závěr je spíše středně dlouhý, na jazyku zůstává taková sušší dřevitá dochuť, která maličko přechází do hořka. Rum obsahuje 40% alkoholu a není uměle modifikovaný.
Láhev
Je vyšší, oblá, kolem hrdla má štítek s popisem rumu. Z trojice bourbon, cognac a sherry asi designově nejméně povedená, ale zase chuťově mi z nich sedí nejvíce. Překvapil mě tedy šroubovací uzávěr. Barva etikety a také tuby (ve které se láhev dodává) je laděna skutečně do takového sherry odstínu se zlatými popisky.
Cena
U nás pořídíte tuto láhev do 3 000,- Kč. Třeba za 2 666 na Alkohol.cz.
Závěr
Tento rum jsem ochutnal poprvé s kamarádem Lukášem Pytelou v Air Cafe v Brně. Byla to poměrně náhoda, protože jsme se chystali na cognac cask, ale ten zrovna nebyl. A ještě že tak, protože nás opravdu dostal. Je to zase úplně jiný rum, než je člověk zvyklý. Moc mě na něm baví právě taková ta zemitá vůně i chuť. Na 40% alkoholu je poměrně výrazný a určitě jej poznáte, když jej máte napitý. Naprosto skvěle zvolený dárek od mé ženy, už se zkrátka vyzná.
Publikováno:
11. srpna 2020
Aktualizováno:
11. srpna 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny
Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.