La Maison du Rhum 2009 Trinidad & Tobago Batch #5 53%
Dnes jsme si pro vás připravil recenzi láhve z Trinidadu a to ze série La Maison du Rhum, kdy láhev Trinidadu z 4.řady byla mezi českými rumaři extrémně oblíbená.
Číst dáleDnes jsme si pro vás připravil recenzi láhve z Trinidadu a to ze série La Maison du Rhum, kdy láhev Trinidadu z 4.řady byla mezi českými rumaři extrémně oblíbená.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleNa přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.
Číst dáleRammstein RUM je moje oblíbená značka, nejen kvůli tomu, že za ní stojí 1423 a Joshua Singh. Tento rum má už 6. edici, kde se střídají různé finiše. Tentokrát byl byužit sud po portském. Dříve jsme mohli ale ochutnat finiše po koňaku, sherry, Sauterness nebo Laphroaig aj. I proto jsem se na tento rum těšil, […]
Číst dálePůvod rumu Salvador je nejmenší země Střední Ameriky. Salvadorská republika sousedí na východě a severu s Hondurasem a na západě s Guatemalou. Na jihu jsou břehy omývány Tichým oceánem. Většinu země tvoří sopečná vrchovina, jejíž povrch je hluboce členitý říčními údolími. Uvnitř vysočiny se tyčí dva řetězce kuželů sopek. V zemi je více než 25 […]
Číst dáleCihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.
Číst dáleJde o blend několika ručně vybraných jamajských rumů, včetně několika skvělých stařených kousků ze 3 velmi známých jamajských palíren. Všechny tyto rumy prošly Pot Still destilací. Následně byl blend stařený v dubových sudech po PX (Sherry Pedro Ximénez) po dobu minimálně 6 měsíců.
Číst dáleNaga Anggur Edition Red Wine Cask Finish je zajímavým spojením tradiční výroby indonéského rumu s vínem Saint-Emilion z oblasti Bordeaux. Jde o propojení rumu Naga Java Reserve 65% a Château Pas de l’Ane.
Číst dáleNaga Siam Edition 10YO je výběrem jednoho z nejlepších sudů z Indočínského poloostrova.
Číst dáleZacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Nyní pokračuje další lahví El Alma Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z vypalovaného amerického bílého dubu po whiskey. Jedná se o druhou ze kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v […]
Číst dáleJe to pár měsíců, co mě Jirka Rabel, spolumajitel UPB, vychválil Navy Island s finishem po Oloroso, v tom shonu jsem na něj zapomněl, na Warehouse #1byl vyprodaný a sehnal jsem ho až před vánoci. A protože je nyní opět skladem, myslím, že přišla chvíle tuhle parádně pitelnou Jamajku zrecenzovat.
Číst dáleJak se zrodil Rum Nation a limitovaná edice Rare Rums Projekt Rum Nation se začal pozvolna rodit v hlavě dovozce skotské whisky Fabia Rossi. A to v době, kdy ve Skotsku narazil na rumové sudy ve skladech whisky, se kterou tehdy obchodoval. Jednalo se především o sudy z Guyany a Jamajky, případně z jiných britských kolonií, které byly […]
Číst dáleNaga je překvapivý rum – nerum, díky své neobvyklé chutí jsem si ho oblíbil a mám přechutnané všechny. A Pearl of Jakarta je moje nejoblíbenější. I proto jsem rád, že se dostala do rumového kalendáře.
Číst dáleTento rum byl představou palírnou Grays v roce 2003. New Grove Bourbon Cask je rum vyrobený z melasy z cukrové třtiny, kterou si pěstují na vlastních plantážích. Rum je destilován kolonovou metodou a následně stařen v panenských sudech z amerického dubu a následně ve starších dubových sudech po bourbonu.
Číst dáleNa trh míří nová Don Papa Port Cask. Jedná se o limitovanou edici věnovanou odkazu epické plavby Fernãa de Magalhãese kolem světa a prvního přistání Španělů na Filipínách. Aa zároveň i od první cesty kolem světa uplynulo 500 let.
Číst dáleZacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]
Číst dáleK značce 1731 Fine&Rare jsme se tu už několikrát vraceli. Ale tentokrát jsme si udělali výlet z Karibiku až na Mauritius, kde můžeme ochutnat tento unikátní a nebezpečně pitelný sedmiletý Pure Single Rum. Ať chutná!
Číst dáleTento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).
Číst dálePoslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]
Číst dáleRumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.
Číst dále