Tuba

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze: Don Papa Rye Cask

Přečíst článek
Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]

Číst dále
Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)    

Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)

Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).

Číst dále
Recenze: Don Papa Rye Cask    

Recenze: Don Papa Rye Cask

Poslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]

Číst dále
Recenze Ron Botran Rare Blend    

Recenze Ron Botran Rare Blend

Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Číst dále
Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO    

Recenze 1731 Fine&Rare Belize 7YO

Belize 7YO je z kolekce Single Origin a pochazí samozřejmě z Belize (konkrétně Travellers Distillery). Jde o blend rumů Column Still destilace zrajících v dubových sudech po bourbonu minimálně 7 let. Blend je tedy bez umělých aditiv, neprochází filtrací chladem a jedná se o 100% tropické stárnutí, které probíhalo v místě lihovaru.

Číst dále
Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary    

Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary

Oba jsou to blendy rumů z několika zemí (Guyana, Barbados, Jamajka a v 50th Anniversary navíc Trinidad). Od roku 1650 byl v průběhu 18. století život na lodi nesmírně obtížný. Vrcholem dne bylo každodenní vydávání přídělů námořníkům (denní Tot), na které dohlížel tzv. „purser“. V roce 1970 Rada admirality rozhodla, že v moderním námořnictvu není místo pro každodenní vydávání rumu, a tak dne 31. července 1970 ukončili tuto tradici. Tento den je označovaný jako Black Tot Day, z čehož je odvozen i název této značky.

Číst dále
Recenze: Ron de Jeremy XO    

Recenze: Ron de Jeremy XO

Možná jste si všimli, že značka Ron de Jeremy přišla v roce 2020 s novým designem lahví. Protože jsme dostali na srovnání design nových lahví, pustili jsme se do srovnávací recenze. Jak se liší Ron de Jeremy XO stará a nová láhev? Původ rumu Značka nese umělecké jméno pornoherce Ronalda Jeremyho Hyatta. Tato nejobsazovanější pánská […]

Číst dále
31. července je Black Tot Day data-lazy-src=
Recenze 1731 Fine&Rare Barbados 8YO    

Recenze 1731 Fine&Rare Barbados 8YO

Kolekce rumů 1731 Fine&Rare prezentuje malosériově míchané melasové rumy z karibského a jihoamerického regionu. Rok 1731 je v dějinách zmiňován ve spojitosti s britským královským námořnictvem. Přesně od tohoto roku totiž začali námořníci dostávat příděl rumu jako součást jejich mezd.

Číst dále
Recenze rumu: Ron Espero  Balboa    

Recenze rumu: Ron Espero Balboa

Značku Espero známe jako výrobce rumů a elixírů, které jsou chuťově velmi povedené. Nová láhev mě hned zaujala úžasnou modrou barvou a i názvem (ano, samozřejmě jsme si vybavil Rocky Balbou i když s rumem vůbec nesouvisí). Pojďme se podívat na tento nový rum značky Espero v syté modré tubě se zlatým písmem.

Číst dále
Recenze Diplomático Selección de Familia    

Recenze Diplomático Selección de Familia

Původ rumu Tento 43 % rum z Venezuely, který vytvořili Maestros Cordero a Nelson Hernandez (původně pro obchodníky s vínem), je destilovaný z 90 % šťávy cukrové třtiny a zbytek tvoří melasa. Je destilován periodickou destilací v měděných kotlích (Cooper Still), zároveň také kontinuální destilací systémem Batch Kettle (Barbet). Zraje nejméně dvanáct let v sudech […]

Číst dále
Recenze Cihuatan Nahual Legacy Blend    

Recenze Cihuatan Nahual Legacy Blend

Původ rumu Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v poměrně tedy ještě mladé destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných […]

Číst dále
Srovnání Appleton Estate Joy 25Y.O., 21Y.O. a 15Y.O.    

Srovnání Appleton Estate Joy 25Y.O., 21Y.O. a 15Y.O.

Původ těchto rumů naleznete v destilerii Appleton Estate, která je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou na Jamajce. Rumy se zde vyrábějí již více než 265 let. Destilace probíhá malosériově v měděných destilačních kotlích tradičním způsobem, rumy poté zrají v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím uložen bourbon. Od roku 1997 zde funguje historicky první žena na pozici Master Blendera paní Joy Spence (u Appletonu fungovala už od roku 1981 jako chemička).

Číst dále