40 %

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Přečíst článek
Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]

Číst dále
Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)    

Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)

Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).

Číst dále
Recenze Ron Botran Rare Blend    

Recenze Ron Botran Rare Blend

Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Číst dále
Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y    

Recenze: Flor de Caňa 12y a 15y

Dnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále
Recenze: Papiamento Aruba Reserve    

Recenze: Papiamento Aruba Reserve

Aruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.

Číst dále
Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe    

Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe

Značka byla založena v Panamě společností GALAXY TRADING SARL. Pro nadaci PREMIUM SPIRIT GALAXY FUNDATION PANAMA, která zajišťovala výrobu i distribuci. V roce 2016 značku zakoupila společnost Albert Michler Distillery Int. a ta jí vlastní do dnes. Většina destilátů pochází z Dominikánské republiky a část pak z ostatních destinací. Pro výrobu elixírů používají jen ty nejlepší suroviny, jako je kokosové mléko, zahuštěná pomerančová šťáva či kávový výluh, který je vyroben z velmi silné kávy, která se poté zbavuje vody. U elixíru je to pak hrozinkový macerát.

Číst dále
Recenze Bayou Select 3y    

Recenze Bayou Select 3y

Rum Bayou Select se vyrábí pod dohledem mistra Jeffa Murphyho. Před destilací melasy a surového cukru kvasí tato směs ve fermentačních nádržích z nerezové oceli. Každá z nich má kapacitu 1000 amerických galonů. Následně tato směs zraje až 3 roky metodou “Solera” v amerických dubových sudech po Bourbonu a francouzských dubových sudech po Bordeaux.

Číst dále
Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)    

Cihuatan Obsidiana (24. rum rumového kalendáře 2020)

Tento rum od Cihuatanu Obsidiana byl oficiálně představen na Travel Retail Trade v Cannes 2. října 2019. Má se jednat o cestovatelskou edici inspirovanou legendou o mayském obsidiánu, ten pro všechny Maye posvátný, protože ho vnímali jako posvátný kámen stvořený bleskem seslaným bohy. Mayové, považovali obsidián za dar od boha Xibalby, reprezentovaný dvouhlavým hadem. Joshua […]

Číst dále
Rum Artesanal Rum of Jamaica – 18. rum rumového kalendáře (2020)    

Rum Artesanal Rum of Jamaica – 18. rum rumového kalendáře (2020)

Tan tenhle rum přátelé neznám. Je to má oblíbená destinace – Jamajka, ale na Jamajku neobyvklé nízká “voltáž”, tedy 40 %. Podíváme se pod “zoubek” tomuto 40 % melasovém rumu destilovaném v kolonách i kotlích. Tento blend nese podpis destilérií jako Worthy Park a Hampden Estate. Tak jdeme na to!

Číst dále
Admiral Rodney HMS Princessa – 15. rum rumového kalendáře (2020)    

Admiral Rodney HMS Princessa – 15. rum rumového kalendáře (2020)

Tan tenhle rum přátelé znám. Přesněji, znám tuhle značku a mám jim moc rád, takže tohle bude nejspíše nadšená recenze. Nic, co vzejde ze Sv. Lucie, není špatné. A určitě to bude platit i o tomto 40 % melasovém rumu destilovaném stařeném v tzv. kolonách a stařenému až 9 let v Karibiku v sudech po […]

Číst dále