Původ rumu

Louisiana (USA). Cukrová třtina se v jižní Louisianě v USA pěstovala již od 17. století , ale nikdo ji dříve nevyužíval k výrobě prvotřídního rumu. K výrobě rumu Bayou Select se využívá 100% přírodní, nerafinovaná cukrová třtina z Louisiany a melasa. Melasa pochází z nejstaršího fungujícího cukrovaru ve Spojených státech. Rum se vyrábí v největší soukromě vlastněné Rum Distillery v USA – Louisiana Spirits a to teprve od roku 2013. Lihovar v Lacassine ve státě Louisiana nabízí také prohlídky a ochutnávky jejich rumů. Pokud budete mít cestu kolem, určitě mrkněte na jejich stránky. Každá várka rumu Bayou se destiluje v měděných destilačních nádobách. Následně jsou stařeny metodou “Solera” v amerických sudech po Bourbonu (někdy i po víně).

Rum Bayou Select se vyrábí pod dohledem mistra Jeffa Murphyho. Před destilací melasy a surového cukru kvasí tato směs ve fermentačních nádržích z nerezové oceli. Každá z nich má kapacitu 1000 amerických galonů. Následně tato směs zraje až 3 roky metodou “Solera” v amerických dubových sudech po Bourbonu a francouzských dubových sudech po Bordeaux.

Bayou znamená v překladu pomalu tekoucí voda (v USA typické mokřady).

Vůně

Je sladší a jemná. V pozadí lehce cítím i takový námořnický navy styl, což mě docela překvapilo. Základ je za mě karamel, ten je opravdu výrazný. Doplňuje jej značně ovocitá složka. Zejména je to tropické ovoce (banány, ananas) a decentně i jablka. Dále cítím dřevo a výraznou čokoládu. V nose mi utkvěla i značná kořenitost s vanilkou a lékořicí. Velmi příjemná vůně.

Chuť

Při prvním doušku ihned poznáte, že má rum nižší % alkoholu. Je opravdu dost jemný, řekl bych lehce vodový. Ale to je určitě těmi našimi vypálenými chuťovými pohárky od těch 60% a víc 😃 Chuť je tedy jemná, už ne tolik sladká a jen lehoučce štiplavá na jazyku. Výrazný je opět karamel, ale cítím, že je jakoby lehce spálený. Nechybí ani dřevo, med, tropické ovoce a čokoláda. V pozadí cítím i vanilku a lehký závan kouře. Závěr je středně dlouhý a maličko nahořklý. Rum by neměl být doslazován, ale za mě těžko říct. Asi bych tomu i věřil. Dobarvovaný je zcela určitě.

Láhev

Má zajímavý a pro rum vcelku netradiční tvar. Je vyšší a v hranatém designu. Barvy jsou voleny do takové šedočerné, vídíte mnoho detailů podobajících se krokodýlí kůži. Krokodýli a aligátoři jsou v Lousianě samozřejmě běžná věc. Pod velkým čelním štítkem s názvem rumu a podobiznou krokodýla můžete najít menší štítek, kde se píše o limitované edici a že jde o láhev číslo 1702. Vedle jsou podpisy Master Blendera a Master Ditillera. Zezadu pak najdete krátké povídání o původu a výrobě tohoto rumu. Láhev je uzavřena umělým korkem. Dodávána je v krabici s lehce plastickým dekorem krokodýlích šupin se zlatými popisky.

Cena

Seženete u nás vcelku běžně za cenu do 500,-Kč/ 0,7l (prodává se i varianta 1l za cca 750,-Kč).

Závěr

I zda jsem postupoval stejně, jako u všech ostatních recenzí. Tedy nejdříve sepíši chutě, vůně a poznatky a pak až hledám informace, jak je rum starý, v čem zraje, kolik stojí atd. U tohoto rumu to bylo zvláště dobře, jelikož mě nesmírně překvapily dvě věci. Jednak stáří rumu, které bych dle vyzrálosti ve vůni i chuti odhadl o několik let vyšší a pak také cena, kterou jsem v hlavě kalkuloval do 1000,-Kč. Je pravda, že vůně za mě o něco překonala chuť, ale na maximálně 3 roky starou “Soleru” v ceně do 500,-Kč je to velmi povedený rum a milé překvapení. Určitě by ji mohl Jaroslav Kraif přihodit do jeho #rumydo500

Publikováno: 24. ledna 2021 Aktualizováno: 24. ledna 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 1

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor