Původ rumu

Paraguay. Rum vyrábí společnost Hogerzeil Distillery, která sídlí v jižní části jihoamerické Paraguaye, ve městě Areguá. Timm Hogerzeil začal s destilováním rumů poměrně nedávno, konkrétně v roce 2014 a drží se jednoduché filozofie – 100% NO ADDITIVES.

Rum se vyrábí z ekologické melasy, která se fermentuje na skutečných šampaňských kvasnicích po dobu 14 dní. Ve skutečnosti by proces fermentace probíhal mnohem rychleji. Destilerie však postavila speciální chladírenský sklad, který byl v tomto tropickém podnebí nezbytností, aby umožnil prodloužení procesu na 14 dní. Teprve potom se rum destiluje. Následně pak zraje 3 roky.

Pozor, nepoužívá pro zrání dřevěné sudy. A to z několika důvodů:důvodů:

  • Cena sudů,
  • sud je jako čajový sáček, jednou předá maximum a po druhé už to není ono,
  • destilát je v kontaktu pouze méně než s polovinou dřeva samotného sudu,
  • po celou dobu zrání může hrozit nebezpečí že sud napadne nějaký parazit nebo plíseň což by mohla být citelná rána pro už tak malou produkci.

Proto Hogerzeil Distillery používá nové tzv. dřevěné chipsy, které si dle potřeby a toho co chce aby výslednému rumu předaly opálí. V tomto případě to byly chipsy z amerického dubu. Díky němu má rum Jules Verne Gold příjemé bourbonové tóny.

Rum nese název po jednom z nejznámějších a nejpřekládanějších francouzských spisovatelů všech dob. Je považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury. Mezi jeho nejznámější díla patří Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta do středu země, Vynález zkázy, Tajemný hrad v Karpatech a mnoho dalších.

Vůně

Ta je zpočátku taková trošku lihová, nasládlá. V základu cítím aroma agricole rumu. Zejména tedy ovoce pálenkového typu, med a takové jakoby květinové tóny. Vůně přechází až do jader a trávy, maličko mi to vzdáleně připomíná esterové rumy z Jamajky. Nesmí samozřejmě chybět ani dřevo a lehce kouřový závěr ve vůni.

Chuť

I ta se jeví poměrně zajímavě. Je na začátku pichlavá, zda se poměrně dost suchá, pak ovšem trošku sládne a opět cítím známky podobné agricole rumu. Ovoce, pálenka a dřevo s kouřem. Jde cítit, že se jedná o poměrně mladý rum. Závěr není nijak dlouhý či výrazný, cítím dochuť ovoce, lehce v pozadí i trávu, ořechy a kouř. Na patře zůstává jemné nasládlé aroma.

Láhev

Má takový ten klasický oblý tvar, líbí se mi dřevěný uzávěr s korkem, výrazná tyrkysová etiketa s názvem a tématickým zdobením. Zajímavé je, že každá láhev je číslovaná (proužek na hrdle láhve). Designově určitě zaujme na první pohled.

Cena

U nás seženete do 900,- Kč. Například na Alkohol.cz za baťovských 899 Kč.

Závěr

Líbí se mi, když vznikne nové palírna a řídí se motem žádná aditiva. Čím více takových bude, tím lépe. Mimo to Paraguay je trošku pozadu, co se týče nabídkou rumů. Tedy za mě fajn krok. O tomto rumu jsem už slyšel, ale chutnal jsem ho poprvé. Chuťově bych řekl, že není úplně jednoduchý a čitelný. Musel jsem si dát tři skleničky, abych se trošku zorientoval v té suché a zároveň nasládlé chuti podobné agricole rumům. Rum který určitě neurazí za cenu do 1000,- Kč. Pokud máte rádi sušší rumy, nebo rumy s náznakem aroma agricole rumů, měl by vás zaujmout

Láhev k recenzi s láskou a nadšením dodal:
Jan Odehnal, Brandimex
Publikováno: 8. února 2020 Aktualizováno: 20. února 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor