Tak dnešní rum je pro mne pokračování parádního překvapení, které nás čekalo v rumovém kalendáři. Narozdíl od rumového kalendáře, ale nyní ochutnávám bílý rum Samai, kambodžský rum.
Obsah
O značce Samai
Samai Rum Distillery (khmersky: សិប្បកម្មកែច្នៃស្រារ៉ោមសម័យ) je kambodžský výrobce prémiového rumu v Phnompenhu založený v roce 2014. Jedná se o první rumový lihovar v zemi, který založili Daniel Pacheco a Antonio Lopez de Haro. Od té doby její rumy získaly řadu ocenění z celého světa, například na soutěžích San Francisco World Spirits Competition, London International Spirits Challenge, Singapore World Spirits Competition a Miami International Rum Conference. V současné době lihovar vyváží přibližně 30 % své produkce do Singapuru, Francie a Španělska, zatímco zbývajících 70 % prodává na domácím trhu.
O rumu
Tento 41% melasový rum, se destiluje v kotlích pot still z 19. století v Kambodži v SAMAI Distillery. Je to historicky první prémiový rum vyrobený v SAMAI Distillery a zároveň v Kambodži. Melasa pochází z kambodžských plantáží cukrové třtiny. Kvalita melasy, je dle Samai jedna z nejvyšších na světě. Je to paradoxně způsobeno neefektivitou plantáží cukrové třtiny při zpracování cukru. Ve velmi vyspělých a průmyslových zemích jsou schopni z cukrové třtiny získat většinu cukru, takže když lihovary kupují melasu, kupují melasu s nízkým obsahem cukru. V Kambodži však umí koupit melasu s velmi vysokým obsahem cukru.
V Samai Distillery používají sedmidenní proces kvašení v uzavřených nerezových tancích, které jsou umístěny v prostředí s kontrolovanou teplotou. Přidávají pekařské kvasinky, zkoušeli experimentovat se všemi možnými specializovanými kvasnicemi, jako jsou lihovarské kvasnice, šampaňské kvasnice, ale pekařské kvasnice se nám zatím osvědčily nejlépe.. Po 6-7 dnech v 1000 litrových tancích kvašení získáme přibližně 10 % alkoholu a poté je zkvašená rmutová kaše připravena k destilaci.
Destilace probíhá na 2 díly část je destilována v kotlích (pot-still) a část v kolonách. Rum poté odpočívá 2 roky v amerických dubových sudech po bourbonu a následně se filtruje aby odebrali barvu a dosáhli čirosti finální tekutiny. Poté se rum z pot-stillu i kolon smíchá.
Master distiller je paní Champich, první kambodžský master distiller. Paní Champich je chemická inženýrka s magisterským titulem se specializací na fermentaci. Pro blendování mají tým, jehož součástí je paní Champich, pan Antoine z Francie a oba spoluzakladatelé Daniel a Antonio. Ochutnávají společně všechny sudy a společně vymýšlí finální směsi.
Rum není nijak dobarvován a je doslazován maximálně do 15 g/l. Oceňuji, že na rumu batch a číslo lahve, já mám batch 2 a číslo 362.
Vůně a barva rumu
Bílý rum má čirou barvu, nepřekvapivě 🙂 Vůně je velmi jemná, nijak neštípe, cítíme citrus, banány a trochu kokosu.
Chuť rumu
Chuť je jemně nasládlá, je cítit vanilka a tropické ovoce, zejména citrusy. A samozřejmě bourbon, protože rum odpočívá v sudech po bourbonu.
Určitě zajímavý a neobvyklý rum, který si zaslouží více zkoumání. Ten pot-still tomu dává příjemnou zemitost a Kambodža exotičnost. V Česku ho můžete koupit za 1 190 Kč.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Tak dnešní rum je pro mne parádní překvapení, na které se už těším. Shodou okolností mě před pár dny oslovil pan Piskáček z projektu Kampot.cz, který tento kambodžský rum a jiné vozí do Česka, Takže jaký je tento kambodžský pot-stillový rum? Počet vypití rumů: 314
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.