Hodnocení

82 %
Lokalita
Chutě Jemné
Síla 41 %

Tak dnešní rum je pro mne pokračování parádního překvapení, které nás čekalo v rumovém kalendáři. Narozdíl od rumového kalendáře, ale nyní ochutnávám bílý rum Samai, kambodžský rum.

O značce Samai

Samai Rum Distillery (khmersky: សិប្បកម្មកែច្នៃស្រារ៉ោមសម័យ) je kambodžský výrobce prémiového rumu v Phnompenhu založený v roce 2014. Jedná se o první rumový lihovar v zemi, který založili Daniel Pacheco a Antonio Lopez de Haro. Od té doby její rumy získaly řadu ocenění z celého světa, například na soutěžích San Francisco World Spirits Competition, London International Spirits Challenge, Singapore World Spirits Competition a Miami International Rum Conference. V současné době lihovar vyváží přibližně 30 % své produkce do Singapuru, Francie a Španělska, zatímco zbývajících 70 % prodává na domácím trhu.

O rumu

Tento 41% melasový rum, se destiluje v kotlích pot still z 19. století v Kambodži v SAMAI Distillery. Je to historicky první prémiový rum vyrobený v SAMAI Distillery a zároveň v Kambodži. Melasa pochází z kambodžských plantáží cukrové třtiny. Kvalita melasy, je dle Samai jedna z nejvyšších na světě. Je to paradoxně způsobeno neefektivitou plantáží cukrové třtiny při zpracování cukru. Ve velmi vyspělých a průmyslových zemích jsou schopni z cukrové třtiny získat většinu cukru, takže když lihovary kupují melasu, kupují melasu s nízkým obsahem cukru. V Kambodži však umí koupit melasu s velmi vysokým obsahem cukru.

V Samai Distillery používají sedmidenní proces kvašení v uzavřených nerezových tancích, které jsou umístěny v prostředí s kontrolovanou teplotou. Přidávají pekařské kvasinky, zkoušeli experimentovat se všemi možnými specializovanými kvasnicemi, jako jsou lihovarské kvasnice, šampaňské kvasnice, ale pekařské kvasnice se nám zatím osvědčily nejlépe.. Po 6-7 dnech v 1000 litrových tancích kvašení získáme přibližně 10 % alkoholu a poté je zkvašená rmutová kaše připravena k destilaci.

Destilace probíhá na 2 díly část je destilována v kotlích (pot-still) a část v kolonách. Rum poté odpočívá 2 roky v amerických dubových sudech po bourbonu a následně se filtruje aby odebrali barvu a dosáhli čirosti finální tekutiny. Poté se rum z pot-stillu i kolon smíchá.

Master distiller je paní Champich, první kambodžský master distiller. Paní Champich je chemická inženýrka s magisterským titulem se specializací na fermentaci. Pro blendování mají tým, jehož součástí je paní Champich, pan Antoine z Francie a oba spoluzakladatelé Daniel a Antonio. Ochutnávají společně všechny sudy a společně vymýšlí finální směsi.

Rum není nijak dobarvován a je doslazován maximálně do 15 g/l. Oceňuji, že na rumu batch a číslo lahve, já mám batch 2 a číslo 362.

Vůně a barva rumu

Bílý rum má čirou barvu, nepřekvapivě 🙂 Vůně je velmi jemná, nijak neštípe, cítíme citrus, banány a trochu kokosu.

Chuť rumu

Chuť je jemně nasládlá, je cítit vanilka a tropické ovoce, zejména citrusy. A samozřejmě bourbon, protože rum odpočívá v sudech po bourbonu.

Určitě zajímavý a neobvyklý rum, který si zaslouží více zkoumání. Ten pot-still tomu dává příjemnou zemitost a Kambodža exotičnost. V Česku ho můžete koupit za 1 190 Kč.

Info o rumu

Výrobce Samai
Typ výroby Column still, Melasa, Pot still
Chutě Jemné
Barva Bilý rum (Světlý/Bianco/Blanco/Planas)
Jedinečnost Blend
Síla 41 %
Staření a stáří 2y, Sudy po sherry
Lokalita
Láhev k recenzi dodal
Jiří Piskáček, Kampot.cz
Publikováno: 6. února 2022 Aktualizováno: 6. února 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hlasů: 1

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor